Skip to main content
Yleinen

Kevytyrittäjyydestä

By 30.12.201712 tammikuun, 2018Ei kommentteja

Vuosien varrella yrittäjäkoulutuksiini on osallistunut useita yrityksen perustamista pohtivia, jotka ovat tituleeranneet itseään kevytyrittäjiksi. Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan yrittäjämäisesti toimivaa henkilöä, jolla ei kuitenkaan ole omaa y-tunnusta/yritystä, vaan hän käyttää laskuttamiseen laskutuspalvelua. Tunnetuimmat suomalaiset laskutuspalveluyritykset lienevät Eezy ja Ukko, mutta monia muitakin on. Laskutuspalveluyrityksen ajatuksena on se, että koska Suomessa ei saa laskuttaa ilman y-tunnusta, mutta moni arkailee yrityksen perustamista (ehkä lähinnä ”sosiaaliturvan menettämisen” vuoksi – vaikkakaan ei yrittäjästä täysin lainsuojaton sentään tule!), laskutuspalveluyritykset tarjoavat laskuttamiseen oman y-tunnuksensa. Käytännössä homma menee niin, että kun Maija Meikäläisellä on tiedossa asiakas, hän sopii asiakkaan kanssa työlleen hinnan, tekee työn ja ilmoittaa omat ja asiakkaansa tiedot, sekä laskutettavan summan laskutuspalveluyritykselle, joka sitten laskuttaa asiakasta, vähentää Maijalle tilittämästään summasta oman palkkionsa (yleensä 5-10%), palkan sivukulut, arvonlisäveron, ennakonpidätyksen ja tämän jälkeen maksaa jäljelle jäävän summan Maijalle. Käteen Maijalle jää alvillisesta laskutuksesta alle puolet, koska leijonanosa menee arvonlisäverona, palkan sivukuluina, laskutuspalveluyrityksen palkkiona ja veroina toisaalle. Suuri osa laskutuksesta päätyy kolmansille osapuolille yleensä myös myös omalla y-tunnuksella toimivilla yrittäjillä. Hinnoittelun taito korostuu molemmissa tapauksissa.

Yksityishenkilö ei saa laskuttaa ilman y-tunnusta, joten markkinoille on tullut tätä varten erilaisia laskutuspalveluyrityksiä. (kuva: Pixabay blickpixel)

Kevytyrittäjyys on laskutuspalveluyritysten lanseeraama termi, jolla halutaan luoda mielikuva yrittäjämäisestä toiminnasta ilman byrokratiaa. Ja sitähän palvelu toki tarjoaakin; he hoitavat palkanmaksun, eläkevakuutuksen, arvonlisäveron, kirjanpidon ja laskutuksen eli juuri ne paperihommat, joita yrittäjyyttä pohtiva usein kammoksuu jo etukäteen – joskin usein aivan suotta. Kevytyrittäjyyttä laskutuspalvelun käyttäminen onkin siinä mielessä, että Maija etsii itse asiakkaansa eli laskutuspalveluyritykset eivät suinkaan välitä työtä tai keikkoja. Laskutuspalvelu on ikään kuin vaihtoehto freelancerina toimimiselle.

Laskutuspalvelu sopii mielestäni mainiosti satunnaisiin tarpeisiin. Halpa vaihtoehto se ei todellakaan ole; päinvastoin itse maksan vähemmän ammattitaitoisesta kirjanpidosta kuukaudessa kuin mitä Maija maksaisi parin tonnin kertalaskutuksesta laskutuspalvelulle, mutta toki ymmärrän että eihän tällainen laskutuspalvelu ole hyväntekeväisyyttä vaan takana on yritys, jonka oma ansainta koostuu juurikin tuosta 5-10% palvelumaksusta. Eli satunnaisiin yksittäisiin laskutuksiin tämä sopii mainiosti tai jos Maija haluaa testata omaa palveluaan ennen päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä. Mutta mikäli yritystoiminnalleen haluaa jatkuvuutta, en tekisi sitä itse laskutuspalvelun kautta.

Laskutuspalvelu sopii esimerkiksi yksittäisen projektin laskuttamiseen – yhtä tai muutamaa yksittäistä keikkaa varten ei näin tarvitse perustaa yritystä. (kuva: Pixabay 889520)

Eezy ja kumppanit ovat päässeet mainiosti käsiksi pienyrittäjyydestä haaveilevien, mutta sitä pelkäävien sielunmaisemaan, koska he maalailevat mainonnassaan ja kotisivuillaan mm. tällaisia lausahduksia: ”Helpompi kuin oma yritys. Jotta sinä voit keskittyä siihen mitä parhaiten osaat”, ”Enemmän vapautta, vähemmän huolehdittavaa” ja ”Kokeile yritysideaasi riskittömästi”. Pienyrittäjien akilleen kantapäähän ovat juurikin nuo paperityöt: verot, arvonlisäverot, yel, kirjanpito. Laskutuspalvelun mainoslauseet iskevät suoraan sydämeen, kun he tarjoavat yrittäjyyttä ilman näitä rasitteita. Itse olen toki sitä mieltä, etteivät paperihommat erityisesti rasita, mikäli kirjanpidon, palkanlaskennan ja arvonlisäveron tilitykset ulkoistaa tilitoimistolle. Itselle jää vain laskuttaminen ja kuittien toimittaminen tilitoimistoon. Enkä maksaisi itse noin suuria summia kuukaudessa näiden pienenpienten hommien ulkoistamisesta. Samalla vaivallahan kirjoitan laskun asiakkaalle, kuin ilmoitan täsmälleen samat tiedot laskutuspalvelulle!

Laskutuspalveluyritysten eduksi näyttäisi muodostuneen virheellisesti sosiaaliturvaan liittyvät seikat. Yrittäjäkoulutuksissa puhuttaa usein yrittäjän sosiaaliturva – tai pikemminkin sen menettäminen. Kyllä yrittäjälläkin sosiaaliturva on, aivan kuten kenellä tahansa kansalaisella, mutta yleinen näkemys näyttäisi olevan että työttömyysturva menetetään sillä samaisella hetkellä kun rekisteröidään oma y-tunnus. Aivan näin mustavalkoinen asia tämäkään ei toki ole – esimerkiksi jos yritystä on pyöritetty todistettavasti kokopäivätyön tai opintojen ohella ja Maija jää työn päättymisen tai opinnoista valmistumisen jälkeen työttömäksi, te-palveluissa voidaan todeta, että yrittäjyys oli alun alkaenkin sivutoimista, eikä estä kokopäiväisen työn hakemista ja työttömyyspäivärahan saamista. Jokainen tapaus käsitellään erikseen, mutta perustellusti y-tunnus ei täysin estä työttömyyspäivärahan saamista. Tosin tähän täytyy todeta, että yrittäjänä en oikein ymmärrä miksi yrittäjäksi haluavat ovat niin kovasti työttömyyspäivärahan perään; yrittäjyyden ideanahan on itsensä työllistäminen ja lähtökohta on se, että oma liikeidea on niin hyvällä pohjalla että asiakkaita riittää elättämään yrittäjän. Yrittäjyys on työttömyyden vastakohta. Ja toki on niin, että kun yritys on lakkautettu, yrittäjä voi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Työttömyyspäivärahaan on oikeus, jos on pitänyt yel-työtulonsa vähintään 12576 eurossa (v. 2018).

Eli kuten totesin, yrittäjyyttä suunnittelevat pelkäävät yrittäjyydessä jostakin syystä juuri työttömyysturvan menettämistä. Ja jostakin syystä vallalla on käsitys, että laskutuspalveluyrityksen kautta tehdystä työstä ei työttömyysturvaa menetetä. Tämä luulo on virheellinen. Te-palveluissa ”kevytyrittäjiä” kohdellaan aivan kuten yrittäjiäkin; jos sinulla on mahdollista työllistää itsesi laskutuspalvelun kautta kokopäiväisesti, ei sillä ole merkitystä laskutatko työsi omalla y-tunnuksella vai laskutuspalvelun y-tunnuksella. Työttömyyspäiväraha-asioissa jokaisen asiakkaan tilannetta ainakin pyritään tarkastelemaan omana ainutlaatuisena tapauksenaan, joten mitään yleispätevää sääntöä on mahdotonta antaa, mutta periaate kuitenkin on, ettei laskutuspalvelun käyttäminen vähennä yhtään riskiä työttömyysturvan menettämisestä verrattuna omaan y-tunnukseen.

Se mikä laskutuspalvelussa on mielestäni mainiota, on ajatus siitä, että kuka tahansa voi toimia yrittäjämäisesti. Työnantajat pelkäävät työntekijöiden palkkaamista työntekijöiden kovin vahvan suojan vuoksi (liitot ovat kaikessa hyvyydessään neuvotelleet työntekijöille niin vahvoja etuuksia, että ne alkavat kääntyä itseään vastaan ja estävät työsuhteiden muodostumista?), joten työnantajat kokevat että heille paljon helpompaa ja kätevämpää ostaa tietty työpanos, tuote ja projekti laskulla työntekijän palkkaamisen sijaan. Eli työntekijä, Maija, tarvitsee mahdollisuuden laskun kirjoittamiseen työllistyäkseen. Tällainen tulee yleistymään tulevaisuudessa ja uskon että ns. epätyypilliset työsuhteet alkavat pian ollakin tyypillisiä. Jos Maija kuuluu siihen suureen joukkoon suomalaisia, joilla ei ole ollut koulussa minkäänlaista yrittäjyyskasvatusta, yrittäjyydestä on peloteltu muutoinkin, eikä ole tietoa saatavilla olevista yrittäjyyttä tukevista jopa maksuttomista palveluista, Maija ei halua eikä uskalla perustaa yritystä, vaan turvautuu voimakkaasti markkinoiviin laskutuspalveluyrityksiin. Ja hyvä näin 🙂 Näin Maijakin saa kokeilla yrittäjyyttä siinä mielessä, että hän hankkii itse asiakkaansa, sopii itse hintansa ja saa itselleen ainakin osan laskutuksestaan. Ja eihän toki yrittäjäkään kaikkea itselleen saa eli hyvin yrittäjämäistä kevytyrittäjyyskin on.

Yrittäjyys on iso asia, josta haaveilevan kannattaa pohtia onko toiminnalle jatkuvuutta. Liikeidean testaaminen onnistuu laskutuspalvelunkin kautta, etenkin jos kyseessä on palvelun myyminen. (kuva: iStockphoto)

Näitä laskutuspalveluyrityksiä on ollut markkinoilla niin kauan kuin olen itse toiminut yrittäjäkoulutusten ja yritysneuvonnan parissa eli ainakin tämän viitisentoista vuotta. Toisinaan on esitetty, että tällaiset laskutuspalvelut kiellettäisiin kokonaan. Syynä on se, että laskutuspalveluissa Maija ja muut palvelun käyttäjät ovat virallisesti työntekijän asemassa laskutuspalveluyrityksiin. Heidän välillään ei kuitenkaan ole työsopimusta, eikä laskutuspalveluyritys eli työnantaja pysty huolehtimaan työnantajan velvoitteista, kuten perehdytyksestä, työturvallisuudesta tai ylipäätään työn valvomisesta. Käytännössähän niin työnantaja = laskutuspalveluyritys ja työntekijä = Maija ovat toisilleen täysin kasvottomia ja anonyymeja. He eivät koskaan tapaa toisiaan. Kun taas lakisääteisessä työnantaja-työntekijä-suhteessa tilanteen pitäisi olla päinvastainen. Toisinaan tämä epäkohta nousee tapetille, mutta viime aikoina en ole ainakaan itse kuullut suurempia kuohuntoja tai kohuja laskutuspalveluiden tai niiden kieltämisen suhteen. Ja hyvä niin, koska kyllä näille laskutuspalveluille on Suomen maassa oma paikkansa. Se mitä tällä kirjoituksellani haluan nostaa esille, on se, että tosiaan satunnaisiin töihin laskutuspalvelut soveltuvat hyvin, mutta pitempiaikaiseen yrittäjyyteen kannattaa ilman muuta harkita vakavasti omaa y-tunnusta jo pelkästään sen edullisuuden vuoksi. Yrittäjyydestä innostuneet kokeilkaa laskutuspalvelua ja jos ja kun homma kantaa pidemmälle, olkaa yhteydessä paikalliseen yritysneuvojaan ja verratkaa yhdessä kumpi olisi järkeviin vaihtoehto Sinun kohdallasi: oma y-tunnus vai kevytyrittäjyys.

Kommentoi