Skip to main content

Thomas Erikson on pitkän linjan käyttäytymistieteilijä, joka on perehtynyt syvällisesti DISA-kieleen. Idea on simppeli: persoonallisuustyyppejä on neljä: punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Kaikki värit ovat luonteeltaan erilaisia ja kaikilla on omat erityispiirteensä; hyvässä ja pahassa. Kirja kertoo näiden eri persoonallisuustyyppien ominaispiirteistä. Kirjan nimi ”Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseään” on osuva, sillä vastakohdat eivät ymmärrä toisiaan. Ehkäpä ymmärtäisivät paremmin tämän kirjan luettuaan?

Tämän kirjan ahmaisin hetkessä! Idiootit ympärilläni on samanaikaisesti viihdyttävää ja opettavaista luettavaa.

Punainen on hyvin voimakas, kilpailuhenkinen, nopea, hallitseva, helposti suuttuva, tunteetonkin, hallitsee suuret linjat ja kokonaisuudet. Haluaa johtaa.

Keltainen on sosiaalinen, puhelias, nopea, esiintymiskykyinen, (yli)optimisti, luova, mutta myös armoton sähläri.

Vihreä pitää turvallisuudesta ja asioiden tulee olla ennustettavia. Vihreä haluaa ylläpitää balanssia ja stressaantuu konflikteista ja muutoksista. Hän on aikaansaamaton, mutta ottaa vastaan käskyjä ja toteuttaa työtehtäviä pakon edessä. Suorittavan työn tekijä siis ja paras sellainen, koska on myös hyvin lojaali. Suurin osa väestöstä kuuluu vihreisiin.

Sininen on analyyttinen insinöörityyppi, joka on tarkka laadun ja yksityiskohtien suhteen. Häntä eivät ihmisten kuulumiset kiinnosta. Hidaskin hän on, koska asioihin perusteellisesti perehtyminen vie aikaa. Jos punainen ja keltainen ovat kaasuja, sininen ja vihreä ovat jarruja.

Mikään persoonallisuustyyppi ei ole huono, eikä yksikään näistä nouse ylitse muiden, vaan Eriksonin sanoma on juurikin se, että kaikkia näitä tarvitaan. Vaikka ihmiset hakeutuvat helposti itsensäkaltaisten seuraan, tiimi on parhaimmillaan, kun siinä on edustettuna kaikki neljä väriä: keltainen ideoi, punainen tekee päätökset ja johtaa, vihreä toteuttaa ja sininen analysoi ja tarkkailee laatua.

Kirja on täynnä hauskoja esimerkkejä elävästä elämästä ja kirjaa lukiessani hymyilin lukuisia kertoja, niin omalle kuvaukselleni (minulle on tehty DISC-analyysi, joten tiedän omat värini), että tuntemilleni ihmisille.

Disc-analyysi perustuu tarkasti valikoituihin kysymyksiin. Sain itse 16-sivuisen raportin, josta ainakin suurimman osan allekirjoitan.

Kukaan ihminen ei edusta vain yhtä väriä, eikä myöskään tasaisesti kaikkia värejä. Minua kuvaa analyysin mukaan parhaiten kelta-punaisuus, mutta myös vihreää ja sinistä löytyy. (kuva: oman disc-analyysini raportti)

Analyysista saa itselleen tittelin; omani on Vaikuttaja. (lähde: oman disc-analyysini raportti)

Koska kyseessä on maksullinen analyysi, en paljasta tässä sisällöstä sen enempää, kuin että pelottavan tarkka analyysi se on! 😀 (lähde: oman disc-analyysini raportti)

Mielestäni hyvä kirja aiheuttaa ajattelussa muutoksia ja tämän kirjan kohdalla kävi niin. Olen lukenut kirjan viime vuonna ja soveltanut sen oppeja lukemisesta lähtien. Kirja valaisi erittäin hyvin sitä, että olemme erilaisia ja syystäkin. Kuulun itse punakeltaisiin, jotka ovat todellakin nopeita päätöksenteossaan ja tämä sai minut ajattelemaan, etten voi vaatia kaikilta samaa. Toisille minun vauhtini voi olla kohtalokasta – ja se voi olla sitä minulle itsellenikin. Keltaisuuteni on parhaimmillaan myyntityössä, mutta sosiaalisissa tilanteissa olen tietoisesti opetellut olemaan aidosti läsnä ja kuuntelemaan toisia. Kirja on opettanut minua ymmärtämään paremmin toisia ja lisäksi kehittämään omia heikkouksiani.

Pohdin kenelle kirja soveltuu ja tulin siihen tulokseen, että se soveltuu KAIKILLE. Esimiesten tulisi lukea se, jotta he ymmärtäisivät paremmin alaisiaan ja osaisivat hyödyntää paremmin omia vahvuuksiaan ja kehittää heikkouksiaan. Yksi kirjan pointeista on, että lukuisa määrä ihmisiä työskentelee aivan väärissä töissä ja väärissä asemissa. Kaikki esimiehethän eivät suinkaan ole esimiehiksi soveltuvia. Myyntityötä tekevien tulisi lukea tämä kirja, jotta he osaavat tulkita paremmin asiakasta. Vanhempien tulisi lukea se, jotta he ymmärtäisivät paremmin lapsiaan ja olisivat parempia kasvattajia. Kouluttajien ja opettajien tulisi lukea se. Yrittäjien tulisi lukea se. Puolisoiden tulisi lukea se. Ja aivan kaikkien ?

Saman kirjailijan toinen teos ”Psykopaatit ympärilläni” on lojunut yöpöydälläni jo pari kuukautta…tähän kirjaan en tartu yhtä innokkaasti.

Liiankaan vakavasti Idiootit ympärilläni-kirjan sanomaa ei tule ottaa. Kyse on kuitenkin vain muutamaan kysymykseen perustuvasta analyysista. Olenkin leikkimielellä sanonut DISC-asioihin hurahtaneille, että toiset uskovat horoskooppeihin ja toiset DISCiin. Mutta tästä huolimatta minuun kirja upposi ja koen sen myös hyödylliseksi, joten annan kirjalle täydet viisi tähteä.

*****

Kommentoi