Skip to main content
Yleinen

Kirjavinkki: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

By 28.11.20178 tammikuun, 2018Ei kommentteja

Tulen kirjoittamaan blogiin myös yrittäjyyteen liittyvistä kirjakokemuksistani. En ole kirjallisuuden asiantuntija, mutta maallikoksi luen paljon (kiitos Tiimimestarivalmennuksen, joka sai minut innostumaan uudelleen lukemisesta muutaman vuoden tauon jälkeen). Olen tehnyt jo näin alkuun linjauksen, että blogi ei ole arvostelupaikka: täällä en kritisoi julkisesti kenenkään yrityksiä, kirjoja tai mitään muutakaan, vaan nostan mieluummin esille onnistumisia ja hyviä kokemuksia. Niinpä kirjakokemukset eivät tule olemaan varsinaisia kirja-arvosteluja, koska jätän heikommat yksilöt blogin ulkopuolelle 🙂 Seulani blogiin pääsevistä kirjoista on niinkin yksinkertainen, kuin että kirjasta on mielestäni lukijalle hyötyä. Hyöty voi olla liiketaloudellinen tai viihdyttävyys.

Ollis Leppänen: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Ensimmäinen kirjavinkkini on Ollis Leppäsen Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin (Tammi 2013). Kirjaa suosittelen erityisesti heille, jotka pohtivat yrittäjäksi ryhtymistä, mutta ovat pyöritelleet yrittäjyydestä mielessään peikon. Yrittäjyys kiinnostaisi, mutta se koetaan liian vaikeaksi ja riskit liian suuriksi. Siksipä suosittelen tätä kirjaa: tämä on aivan mainio innostuskirja, jossa on kuitenkin faktaa ja yritysneuvontaakin piilotettuna rivien väliin. Leppäsen kirja on helposti luettava ja lähestyttävä: pääsanoma on että yrittäjyydestä ei pidä tehdä liian vaikeaa; sen kuin ryhdyt yrittämään niin asiat kyllä järjestyvät! Kirjan alkuosa on pitkältä juurikin innostamista ja turhien väärinkäsitysten (yrittäjyyden hankaluudesta ja byrokratiasta) oikaisemista. Leppänen esittää hyviä kysymyksiä, joita yrittäjyyttä suunnittelevan tulisi pohtia oikein ajan kanssa ja syvällisesti. Näin lukija saa varmuutta yrittämiseen. Leppäsen asenne on rohkaiseva myös heille, joiden idea on vielä hieman hakusessa: hän tarjoaa aina myös vaihtoehdon tai ohjeistaa lisätoimenpiteisiin, jotta yrittäjyydessä tarvittavat ominaisuudet ja asiat saavutetaan.

Kirjassa on paljon hauskoja kuvituskuvia.

Kirjaa lukiessani hymähtelin hyväntahtoisesti moneen kertaan; sekä kirjoittaja Leppänen, että minäkin olemme kokeneita yrittäjyyskouluttajia ja olemme näköjään todenneet samat asiat: alkava yrittäjä keskittyy usein pohtimaan vääriä asioita. Yritysmuodolla ei todellakaan ole väliä siinä vaiheessa kun mietitään vasta liikeideaa, eikä verotusta ja muita kiemuroita kannata murehtia liikaa liian varhaisessa vaiheessa. Tyyppi, asenne ja liikeidea ratkaisevat yrityksen menestymisen! Eräs tuntemani yritysneuvoja totesikin taannoin, että hyvä tyyppi pärjää huonommallakin liikeidealla, mutta huono tyyppi ei pärjää hyvälläkään liikeidealla.

Kirja sisältää myös tehtäviä, jotka auttavat yritystoimintaa suunnittelevaa hahmottamaan liikeideaansa.

Ainoa asia jota en allekirjoita on kirjan nimi. Liiketoimintasuunnitelmaa en laittaisi roskakoriin, koska se on kovin hyödyllinen ja monin paikoin kysytty suunnitelma – ja selvästikin Leppänenkin kannattaa yritystoiminnan järjestelmällistä suunnittelua erilaisten työkalujen avulla. Kirjassa on lukuisia tehtäviä, ja näistähän koostuu juurikin liiketoimintasuunnitelman sisältö. Nimen tarkoituksena on varmaankin olla hieman raflaava ja herättää kiinnostus. Tämä on ymmärrettävää Suomen suppeilla kirjamarkkinoilla. Ymmärrän kuitenkin Leppäsen pointin: liiketoimintasuunnitelma on usein raskasrakenteinen ja sitä tehdessään yritystoimintaa suunnitteleva joutuu tekemään liian aikaisin itselleen rajauksia ja rajoitteita. Pahimmillaan perinteinen liiketoimintasuunnitelma tappaa luovuuden. Olisipa virkistävää nähdä kokonaan uudenlaisia esityksiä liiketoimintasuunnitelmasta vaikkapa sähköisten portfolioiden tai animaatioiden muodossa! Vinkatkaa jos törmäätte tällaisiin?

Kaiken kaikkiaan kirja on mainio kokonaisuus, jota suosittelen kaikille yritystoimintaa suunnitteleville. Tärkein sanoma kirjassa on se, että kun olet innostunut asiastasi, vie sitä eteenpäin, äläkä anna kyseenalaistajien ja ankeuttajien lannistaa sinua! Äläkä myöskään tee itse oman pääsi sisällä asioista liian vaikeita. Suosittelen kirjaa yrittäjyyttä harkitsevien lisäksi myös yrittäjyyden opettajille, yritysneuvojille ja kaikille yrittäjyyden parissa työskenteleville – tämän porukan rooliin kun kuuluu yleensä liikeideoiden arviointi ja valitettavasti myös ns. huonojen ideoiden torppaaminen. On hyvä ravistella välillä itseään totutuista malleista: onko kirjallinen liiketoimintasuunnitelma aina paras tapa liikeidean arviointiin? Vai painavatko jotkut muut asiat enemmän?

Tykkäsin! Tähtiä 5 *****

Kommentoi