Skip to main content

Kun jo kannessa luvataan askeleet yksinkertaiseen ajankäyttöön, syvään työhön ja viisaaseen vapaa-aikaan, en voinut muuta kuin tarttua kirjaan. Pienyrittäjän helmasyntejä kun ovat juurikin ajankäytön hallitsemattomuus, resurssien väärinkäyttö ja vapaa-ajan turmeleminen työnteolla. Jos näihin on luvassa hyviä ohjeita ja vinkkejä, niin miksipä en ottaisi niitä vastaan? 🙂

JP Jakosen kirja Stressivapaa yrittäjä (Viisas elämä Oy, 2016) on noin 160 sivuinen helppolukuinen ja omalla tavallaan hyvinkin viihdyttävä teos, joka lupaa vähentää yrittäjän stressiä. Kirjoittaja kertoo avoimesti omasta yrittäjyydestään ja niistä virheistä, joihin koko yrittäjäura oli kaatua. Arvostan tällaista asennetta suuresti. Usein kirjailijat haluavat valitettavasti luoda itsestään kuvan oman aihealueensa ”suurena asiantuntijana”, mikä johtaa pahimmillaan siihen, että kirjasta puuttuu yhtymäkohdat oikeaan elämään eikä lukijalla ole mitään tarttumapintaa aiheeseen. Kirja ei ole tällöin kiinnostava, eikä lukija pysty samaistumaan, saati hyödyntämään kirjan oppeja. Jakonen sen sijaan kertoo avoimesti yrittäjyyteensä liittyvistä ongelmista, joita hän on osannut jälkikäteen käsitellä hyvinkin onnistuneesti. Hän saa lukijan sympatiat puolelleen. Itsekin hymähtelin useaan otteeseen: juuri noinhan se on, tuttua juttua. Jakosen stressinpoisto-ohjelman taustalla on siis omakohtainen rehellinen tarina, mistä annan ison plussan.

Siinäpä kerrassaan ihana ajatus: yrittäjä ilman stressiä! Onko se edes mahdollista…?

Pidin kovasti Jakosen tyylistä kirjoittaa yrittäjyydestä. Hän ei kaunistele asioita, eikä hehkuta yrittäjyyttä, vaan analysoi yrittäjäluonnetta esimerkiksi näin: ”Meneminen oikeisiin töihin, toisen ihmisen keksimää tavoitetta toteuttamaan, tuntuu inhottavalta.” Yrittäjää riivaa maaninen omistautuminen. Yrittäjä auttaa työkseen muita, mutta saattaa olla haluton hakemaan apua itselleen. Hän siis käsittelee faktat faktoina. Yrittäjän elämän ongelmat, kuten asiakkaiden vähyys, myyntitaitojen puute, keskittymiskyvyn puute ja monet muut arkiset asiat, tuodaan kirjassa esille ja niihin esitetään ratkaisuja. Lukija voi päätellä rivien välistä olevansa itse ongelmiensa aiheuttaja, ja jos hän osaa hyödyntää kirjan oppeja, hänellä on suuret mahdollisuudet stressitason alentamiseen tai jopa stressin poistamiseen. Jakonen ei tuputa ohjeitaan, mutta suosittelee niitä 🙂

Olen monesti ihmetellyt niin omassa yrittäjyydessäni, kuin asiakkaideni yrittäjyydessä, mihin aika oikein hupenee. Yrittäjällä on taipumusta pystyä tekemään itsensä todella, siis TODELLA kiireiseksi, ilman että syntyy lainkaan laskutettavaa. Jakonen avaa tätä ongelmaa monellakin tasolla. Hän haluaa antaa konkreettisia apukeinoja tällaisen tilanteen välttämiseksi (paljon töitä, vähän tuloja). Hän onkin kehitellyt 7 askeleen ohjelman, jonka avulla yrittäjän on mahdollista järkeistää ajankäyttöään, yritystoimintaansa ja vapaa-ajankäyttöään.

Kirjassa näkyy Jakosen tausta filosofian parissa. Pakko rehellisyyden nimissä myöntää, että itse kavahdin ensinnäkin sitä, että kirjan painopaikka viittaa uskonnollisuuteen ja sitä, että kirjassa otetaan useaan otteeseen esille meditointi; nämä ovat itselleni vieraita asioita. Mutta suhtaudun toki näihin avoimin mielin, enkä voi kieltää, etteikö meditoinnista voisi olla apua stressinhallinnassa, mikäli sille antaa mahdollisuuden. Silti pidän tätä ”henkisyyttä” kirjan miinuspuolena.

Muutoin kirja on kaikin puolin mukavaa luettavaa. Itselleni se ei antanut erinäisiäkin aihealueen opuksia läpikahlanneena varsinaisesti uutta tietoa tai suuria ahaa-elämyksiä, mutta kirjan lukemisesta oli silti ehdottomasti hyötyä: se sai minut pohtimaan ainakin näitä tärkeitä asioita:

-Mihin käytän aikani – turhaan vai tärkeään? Mikä ylipäätään on yritystoimintani fokus ja tavoite?
-Koska olen itse yritykseni tärkein voimavara, saanko riittävästi lepoa? Entä varaanko aikaa yritystoimintani kehittämiselle? Olenko itse yritykseni heikoin lenkki?
-Mitkä asiat yrityksessäni ovat tuurin varassa ja mihin voin itse vaikuttaa? Ne asiat, joihin voin itse vaikuttaa, on otettava tosissaan. Niihin on keskityttävä ja ne on vietävä loppuun saakka. Järjestelmällisyyttä!

Ja monta muutakin asiaa, jotka ovat periaatteessa itsestään selviä, mutta joiden äärelle ei tule arjen kiireessä pysähdyttyä. Uskon, että mikäli yrittäjä lukee kirjan ajatuksella läpi ja toteuttaa edes osan Jakosen esittämästä 7 askeleesta kohti stressittömyyttä, stressitasoa on oikeasti ja aidosti mahdollista alentaa. Vahva suositus!

Annan kirjalle tähtiä ***

Kommentit (2)

  • JP Jakonen sanoo:

    Hei Sanna – ja kiitos hienosta arviosta ja tähdistä! Mukava kuulla, että kirjan tyyli oli mieleen, ja että sait irti siitä jotain hyödyllistä. Iso kiitos myös julkaistusta arvostelusta, toivottavasti sen kautta joku toinenkin lukija tarttuu opukseen + opettelee vähentämään omaa (usein ihan tarpeetonta) stressiään.

    P.S. ”Paljon työtä, vähän tuloja” -syndroomasta voisi kirjoittaa toisenkin teoksen! 🙂

    • Sanna sanoo:

      No hei JP! Onpas aivan mainiota saada itsensä kirjailijan kommentti, aivan mahtavaa! Kiitos tästä. Lukijoita tällä pienellä blogillani on statistiikan mukaan jopa muutamia tuhansia, mutta kommentteja saan aniharvoin. Kyllä, pidin kirjastasi kovasti ja aion tarttua muihinkin kirjoihisi. Toivotaan, että saat tätäkin kautta uusia lukijoita. ”Paljon työtä, vähän tuloja” tuntuu olevan sen verran yleinen syndrooma, että siihen tarvitaan lisää lääkkeitä eli ei muuta kuin näppis sauhuamaan! Vinkkaa sitten, kun uusi kirja on luettavissa 😉

Kommentoi