Skip to main content
Yleinen

Mitä velvoitteita yrittäjällä on?

By 2.1.201821 toukokuun, 2021Kommentit (2)

Mitkä ovat yrittäjän velvoitteet

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän vaikeaa eikä niin monimutkaista kuin sen yleensä ajatellaan olevan. Pelätään paperihommia, joita joutuu sitten tekemään yötä myöten. Yrittäjyydessä on kuitenkin yksinkertaisimmillaan todella vähän velvoitteita:

– y-tunnuksen rekisteröiminen
– kirjanpito + tilinpäätös + veroilmoitus
– verojen maksaminen
– jos yrittäjätulo ylittää vuodessa n. 7600€, on maksettava yrittäjän eläkevakuutusmaksua eli yel:iä
– jos liikevaihto yltää vuodessa 10 000 euroon, on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi

Tässäpä nämä tiiviisti. Eli ei kovinkaan kummoinen lista! 😀 Näistä y-tunnuksen rekisteröinti on kertaluontoinen tapahtuma, joka ei siis ole kovinkaan rasittava. Yritysmuodosta riippuen hommaa voi pitää hyvinkin simppelinä ja rekisteröinti onnistuu nykyään yksityiselle elinkeinonharjoittajalle ja osakeyhtiön perustajalle myös netissä. Myös rekisteröintimaksu on kertaluontoinen. Hinnat täällä .

Kirjanpito kannattaa ulkoistaa tilitoimistolle, ellei siihen ole entuudestaan osaamista. Tämä väitteeni perustuu siihen, että yrittäjän aika ei riitä kaikkeen, ja kannattaa mieluummin käyttää aikansa sellaiseen toimintaan, joka tuottaa yritykselle. Kirjanpito ei tuota – ellei kyse ole oman tilitoimiston perustamisesta 😉 Tilitoimiston kanssa voi tehdä sopimuksen jo ennen yrityksen perustamista ja kirjanpitäjä voi näin ollen auttaa myös rekisteröimisessä. On oma valinta, haluaako kirjanpitäjän omalta paikkakunnalta, jolloin kirjanpitäjä tulee mahdollisesti tutuksi ja tapaamiset onnistuvat kasvokkain, vai valitseeko usein edullisemman, mutta kasvottomamman netin kautta toimivan tilitoimistopalvelun. Oli valinta kumpi tahansa, yrittäjä toimittaa sovitulla tavalla kaikki liiketoimintaan liittyvien ostojen kuitit ja ostolaskut ja myyntien kuitit ja asiakkailleen laatimansa laskut kuukausittain kirjanpitäjälle. Kuitit voi toimittaa joko paperiversioina kansiossa ja kirjekuoressa, sähköisenä sähköpostitse, kirjautumalla kirjanpidon ohjelmaan vai vaikka näppäämällä kuiteista kuvat eTaskuun. Kirjanpitäjä sitten syöttää tiedot kirjanpidon ohjelmaan ja toimittaa yrittäjälle kuukausiraportin myynneistä ja kuluista.

Kirjanpidon kuukausiraportti voi näyttää esimerkiksi tältä. Raportti on yhteenveto kuluneen kuukauden myynneistä ja kustannuksista.

Tilitoimisto hoitaa kätevästi myös arvonlisäveroasiat, tilinpäätöksen ja veroilmoituksen, sekä toki mahdollisen palkanlaskennan. Kirjanpidon hinta riippuu palvelujen määrästä ja laajuudesta ja kuittien lukumäärästä. Edullisimmillaan yhden henkilön yrityksen kirjanpito maksaa noin 50€/kk. Itse maksan kirjanpidosta yhden henkilön oy:na (kuitteja 15-30 kpl/kk + palkanlaskenta) n. 150€/kk. Tilinpäätös ja veroilmoitus laaditaan kerran vuodessa ja ne voi ostaa omalta kirjanpitäjältä erikseen sovittuun hintaan. Kirjanpitäjän kanssa kannattaa pitää säännöllisin ajoin palavereita joko kasvokkain tai vaikka puhelimitse, jotta yrittäjä pysyy ajan tasalla kirjanpidosta. Valitettavan usein tapaan yrittäjiä, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä yrityksensä taloustilanteesta. He kertovat että ”tilitoimisto hoitaa nämä asiat”. Näinhän se ei suinkaan ole, että tilitoimisto vastaisi siitä onko yritystoiminta kannattavaa, vaan tilitoimisto hoitaa kirjanpidon. Yrittäjä on täysin vastuussa yritystoimintansa kannattavuudesta ja loppukädessä myös kirjanpidosta, vaikka olisikin ulkoistanut sen tilitoimistolle. Mikäli yrittäjä ei osaa tulkita alkuun monimutkaiselta vaikuttavia kuukausiraportteja ja tilinpäätöstä, voi tätä varten käydä vaikkapa parin päivän koulutuksen tai pyytää kirjanpitäjää avaamaan lukuja. Yrittäjäkin on oppivainen, joten kun lukuja tavataan riittävän paljon, niin pian ne ovatkin ymmärrettäviä ja helppoja tulkittavia!

Tapaan yhä silloin tällöin yrittäjiä, jotka eivät ole kuulleetkaan kirjanpidosta. Sitä en lähde spekuloimaan, ovatko he aidosti ja oikeasti tietämättömiä, mutta joka tapauksessa kirjanpito on tekemättä, eikä kuitteja ole tallella. Eli yrittäjyyttä suunnitteleville nyt tiedoksi, että kirjanpito, tilinpäätöksen ja veroilmoituksen laatiminen ovat KAIKILLE yrityksille pakollisia yrityksen koosta ja yritysmuodosta riippumatta, siis myös sivutoimisille yrittäjille tai vaikka laskutettavaa olisi vain kaksi kertaa vuodessa. Ja samalla lohdutuksen sana, että kirjanpidolla ei kannatta rasittaa itseään, koska sitä varten löytyy aina ammattilainen ja muutaman kympin kustannus kuukaudessa on varmasti hintansa väärti.

Kirjanpito maksaa, mutta ei tuota yritykselle. Yrittäjän kannattaakin pohtia, olisiko järkevämpää käyttää aikaansa kirjanpidon sijaan tuottavaan toimintaan? (kuva Pixabay Stevepb)

Kirjanpidon lisäksi saattaa tulle velvoite tilintarkastuksesta. Alla olevassa Taloushallintoliiton sivuilta lainaamastani kuvasta selviää milloin tilintarkastaja on valittava. Tilintarkastaja on aina yrityksen ulkopuolinen ammattilainen, jolla on pätevyys tilintarkastamiseen, ks. lisää täältä: Suomen tilintarkastajat. Tilintarkastaja ei näin ollen ole suinkaan sama henkilö kuin oma kirjanpitäjä. Tilintarkastaja tarkistaa vielä koko tilikauden kuitit ja kirjanpidon läpi eli hän toimii varmistajana, että asiat on oikein kirjattu. Tilintarkastaja ottaa toki palvelustaan palkkion. Parhaassa tapauksessa tilintarkastaja antaa myös neuvoja ja ohjeita yrittäjälle.

(lähde: Taloushallintoliitto)

Eräs lakisääteisistä yrittäjän velvoitteista on yrittäjän eläkevakuutus, josta teen myöhemmin oman postauksen. Tämä velvoite ei rasita yrittäjää muutoin kuin taloudellisesti. Yel-vakuutus ei nimittäin ole mitenkään edullinen, vaan se on yrittäjän iästä riippuen 24,10-25,60% hänen itse asettamastaan yrittäjän työtulosta. Yrittäjä voi siis pohtia itse palkkasumman, johon hänen yel-vakuutusmaksunsa perustuu. Työtulolla tarkoitetaan yrittäjän vuosittaista rahallista tuloa omasta yrityksestä. Yrittäjä voi halutessaan ilmoittaa työtuloksi myös pienemmän tai suuremman tulon kuin mitä hän todellisuudessa saa, mutta periaate on se, että työtulon olisi hyvä vastata vastaavasta työstä työntekijälle maksettavaa vuosipalkkaa. Tässä esimerkki yel-maksun suuruudesta: jos yrittäjä ilmoittaa yel-tulokseen 30 000€ ja on alle 53-vuotias, hän maksaa yel-maksua 603€/kk. Ja huom! Tämä on vain elävakuutusmaksu, ei henki- tai tapaturmavakuutus. Alkava yrittäjä saa neljältä ensimmäiseltä yrittäjyysvuodeltaan alennusta yel-maksusta, ja esimerkin kuukausimaksu putoaa 470 euroon/kk. Vastaavasti 50 000 euron työtulolla ilman alennusta kuukausimaksu on 783€/kk ja 20 000 euron työtulolla 402€/kk. Yel-maksun suuruutta voi testata vaikkapa tällä Elo:n laskurilla, joka näyttää myös tulevan eläkekertymän.

Jos yritystoiminta on hyvin sivutoimista ja yrittäjätuloa kertyy alle 7660€/vuodessa, ei yeliä tarvitse maksaa. Tällöin oletuksena on, että yrittäjä on palkkatyössä ja hänen eläkekertymänsä hoituu työnantajan kautta. Yel-työtulo kannattaa pitää vähintään 12500 eurossa, jolloin yritystoiminnan lakkauttamisen jälkeen on oikeus työttömyyspäivärahaan. Yel-työtulo vaikuttaa paitsi yrittäjän eläkkeen kertymiseen, myös Kelan päivärahojen suuruuteen. Jos asettaa yelinsä kovin alhaiseksi, on lirissä jos sairastuu. Ylisuurta yeliäkään ei kannata maksaa, koska muut sijoitukset tuottavat yeliä paremmin. Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyneet usein kauhistuvat yelin suuruutta, mutta itse asiassa työntekijän vastaava tyel-maksu on aivan samansuuruinen. Palkkatyössä työnantaja on huolehtinut työntekijänsä eläkevakuutusmaksusta, joten sen suuruus voi tulla alkavalle yrittäjälle yllätyksenä. Ja kun yrittäjä itse palkkaa työntekijän, on hänen maksettava lakisääteiset palkan sivukulut, joista tyel on suurin.

Jos eläkeikä tuntuu vielä kaukaiselta, kannattaa kuitenkin muistaa että yel-työtulo on myös Kelan päivärahojen perusteena mm. sairastapauksessa ja perhevapaissa. (kuva: Pixabay Stux)

Ja vielä viimeinen velvoite eli verojen maksu. Yrittäjät maksavat monenlaisia veroja, aivan kuten yksityishenkilötkin. Jos oikein alamme pohtia millaisia erilaisia veroja maksamme yksityishenkilöinä, nopeasti lueteltuina ainakin tuloverot, kiinteistöverot, ajoneuvoverot, arvonlisäverot kaikista ostamistamme tuotteista ja palveluista ja monia muita. Yrittäjille arvonlisäverovelvollisuus syntyy jos liikevaihto yltää vuodessa 10 000 euroon ja viimeistään tällöin on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi. Rekisteröitymisen voi tehdä toki jo heti yrityksen rekisteröimisen yhteydessä. Alv-velvollisuus johtaa siihen, että kaikesta alvillisesta myynnistä on tilitettävä verottajalle arvonlisäverot, joista on vähennetty liiketoiminnan ostojen arvonlisäverot. Toisin sanoen arvonlisävero korottaa yrittäjän tuotteiden/palveluiden myyntihintaa, mutta yrittäjä voi tehdä liiketoimintansa ostot yksityishenkilöä edullisemmin, koska hän saa vähentää niistä arvonlisäverot. Alv:n lisäksi yrittäjän velvoitteena on myös verojen maksaminen, mikäli yrityksellä on omaisuutta tai yritystoiminnasta kertyy voittoa. Verotus riippuu yritysmuodosta. Teen yritysmuodoista erikseen vertailupostauksen.

Velvoitteita on muitakin riippuen yrittäjän liiketoiminnasta:
– Jos on työntekijöitä, tulevat lisäksi työnantajan vastuut ja velvoitteet
– Lupa-asiat ja ilmoitukset (esim. elintarvikkeet, hygienia, vaaralliset aineet, alkoholi, tupakka, aseet, räjähteet, lääkkeet, terveyden- ja sairaanhoito, sähkötyöt, lvi-työt jne.)

Lisäksi yrittäjillä on vastuunsa ympäristöasioissa ja yhteiskunnallisissa asioissa. Näistä ei tällä kertaa sen enempää.

Mikäli yritys toimii toimialalla, jolla ei edellytetä lupia tai erityistä valvontaa (kuten oman yritykseni toimiala eli koulutus), ovat yrittäjän velvoitteet ja vastuut kevyet. Eli jos pohdit yrityksen perustamista ja murehdit jo etukäteen valtaisaa byrokratian määrää, voin vakuuttaa että omalla kohdallani byrokratian määrä suorastaan romahti kun siirryin julkisen puolen palkkatyöstä yksityiseksi yrittäjäksi! 😀 Eli ei kannata etukäteen pelätä paperitöitä. Omalla kohdallani paperityöt vievät noin tunnin kuukaudessa. Enemmän kannattaa pohtia sitä, miten saa hankittua asiakkaita ja miten organisoi käytännön työn tekemisen. Myynti ja markkinointi ovat ne, joille kannattaa suoda paperitöitä enemmän ajatuksia jo suunnitteluvaiheessa.

Ravintolat ovat yksi toimialoista, joita säädellään luvilla, ilmoitusvelvollisuuksilla ja seurannalla. (kuva: Pixabay Sylviatansh)

Blogin lukijat, kysykää ja kommentoikaa! ?

Kommentit (2)

 • Tuula sanoo:

  Ystäväni perusti juuri vuosien haaveilun jälkeen oman yrityksen ja pohtii tällä hetkellä juurikin näitä asioita. Kirjanpidon hän on jo päättänyt ulkoistaa tilitoimistolle. Mielenkiintoista seurata sivusta miten yrityksen pyörittäminen käytännössä toimii ihan jo eri lupien ja verojenkin näkökulmasta.

  • Sanna sanoo:

   Hei Tuula,

   Kiitos kommentistasi. Mukavaa kuulla, että ystäväsi lähti rohkeasti yrittäjäksi. Velvoitteet tosiaan ovat lopulta vain pieni osa yrittäjän arkea. Luvanvaraisilla aloilla alkuvaiheeseen liittyy ”ylimääräisiä” maksuja ja odotteluakin, mutta näihin kun asennoituu oikein, niin niidenkin kanssa pärjää kyllä. Kirjanpitoa en itse ajattele lainkaan huonona asiana tai ikävänä velvoitteena,saati turhana kulueränä, sillä kyllä yrittäjän itsensäkin (eikä vain verottajan) tulee olla kiinnostunut siitä, onko liiketoiminta kannattavaa vai ei – ja kirjanpidon raportit ovat mitä oivallisin keino taloustilanteen seuraamiseen.

   Toivotaan, että ystäväsi yritys menestyy toiminnassaan!

   Elokuisin terveisin,

   Sanna

Kommentoi