Skip to main content
Yleinen

Mitä yrityksen perustaminen maksaa?

By 9.1.2018Kommentit (4)

Top 3 UKK:
Mitä yrityksen perustaminen maksaa?
Mikä yritys kannattaa perustaa?
Yrityksen perustaminen ilman luottotietoja?

Nämä kolme usein kysyttyä kysymystä nousivat mielen päälle, kun päivitin Uudessakaupungissa pian alkavan yrittäjäkoulutuksen googlemainosta Adwordsiin ja ohjelma tarjosi näitä kolmea hakusanoiksi. Näitä siis haetaan paljon Googlesta ja nämä kuuluvat myös yritysneuvojille ja yrittäjäkouluttajille esitettyihin vakiokysymyksiin. Niinpä päätin tehdä näistä kaikista kolmesta postaukset ja aloitetaan tällä: Mitä yrityksen perustaminen maksaa?

Usein kysytty kysymys: Mitä yrityksen perustaminen maksaa? (kuva: Shutterstock)

Yrityksen voi perustaa ilman rahaa. Jos tulee toimimaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana omalla nimellään, ei tarvitse rekisteröityä Kaupparekisteriin ja tällöin ei tarvitse maksaa rekisteröintimaksua. Verohallinnon rekisteriin on kaikkien yrittäjän pakko rekisteröityä, mutta se on maksutonta. Eli y-tunnuksen saa ilmaiseksi. Mutta huom! Yrityksen voi siis perustaa ilman rahaa. Se, että sinulla on y-tunnus, ei vielä tee sinusta yrittäjää. Perustaminen ja yritystoiminnan käynnistäminen ovat kaksi eri asiaa. Yleensä yritystoiminnan käynnistäminen vaatii ainakin muutaman satasen rahaa. Mutta siis vähäiselläkin summalla pääsee hyvin alkuun, mikäli liikeidea ei vaadi alkuinvestointeja.

Rekisteröinti on siis yrityksen perustamiseen liittyvä asia. Tämän vuoden (2018) Kaupparekisterin rekisteröintimaksut ovat seuraavat:
– yksityinen elinkeinonharjoittaja sähköinen 75€, paperi 110€
– avoin ja kommandiittiyhtiö paperi 240€
– osakeyhtiö sähköinen 330€, paperi 380€
– osuuskunta paperi 370€
– aputoiminimi sähköinen 65€, paperi 100€

Rekisteröintimaksu on kertaluontoinen ja antaa suojan yrityksen nimelle.

Kommandiittiyhtiön äänettömän yhtiömiehen on lisäksi sijoitettava yritykseen jotain; joko pitkäkestoista omaisuutta (apporttiomaisuus) tai rahaa, mutta sijoituksen arvoa ei ole erikseen määrätty. Osakeyhtiöön on sijoitettava jo ennen yrityksen rekisteröimistä vähintään 2500€ osakepääomaa, joka voi olla apporttiomaisuutta tai rahaa.

Yrityksen alkuinvestoinnit mahdollistavat myöhemmät tuotot eli niihin sijoitetun rahan on tarkoitus tuottaa – minimissään yrittäjän itsensä elanto. (kuva: Pixabay Nattanan)

Rekisteröintimaksu on todella pieni kustannus ja kuten todettu, se on kertaluontoinen. Muut perustamisvaiheen kustannukset ovat suurempi kuluerä ja riippuu ratkaisevasti liikeideasta mitä kustannuksia perustamisvaiheessa -tai jo yleensä ennen perustamista- syntyy. Tyypillisiä alkuinvestointeja ovat tietokone ja tulostin. Mikäli yritys tarvitsee työ- tai toimitilat, tarvitaan kalusteita, valaisimia, sosiaalitilan kalustusta (kahvinkeitin, mikrouuni, astioita), siivousvälineet ja kaikkea wc-paperista lampunpolttimoihin. Mikäli aiotaan toimia kauppiaana eli myydä valmiita tuotteita eteenpäin, tarvitaan alkuvarasto eli myytävät tuotteet. Tuotteista riippuen on hankittava niille hyllyjä, koreja tai telineitä. Myös tiski ja muut myymälätilan kalusteet on hankittava. Kalusteita ja koneita on tarjolla myös käytettyinä. Kahvilan ja ravintolan alkuinvestoinnit ovat suurempia, koska tarvitaan ammattikäyttöön tarkoitetut keittiökoneet tiskarista uuniin ja paljon astioita. Työvaatteet ja -kengät itselle ja työntekijöille ovat myös alkuinvestointi. Yritys, joka toimii valmistavalla alalla, hankkii myös raaka-aineita. Ja moni yrittäjä tarvitsee ainakin käsivaraston varaosia. Kassakone, maksupääte ja kassajärjestelmä on mahdollista myös liisata. Sama koskee toiminnanohjausjärjestelmää ja muita ohjelmia.

Tiloissa, joissa käy asiakkaita, on oltava viihtyisyyden vuoksi myös somisteita (ikkunaverhot, viherkasveja, lehtitelineet tai mitä ne ikinä ovatkaan). On hyvä huomioida että kalusteiden tulee kestää päivittäistä pyyhkimistä ja kovaa käyttöä, joten kaikkein edullisimpia kotitalouskäyttöön tarkoitettuja kalusteita ei välttämättä kannata hankkia. Yrityspuolelle on omat kalusteensa ja kalliimpi hinta hankkii itsensä takaisin parempana laatuna ja kulutuksenkestävyytenä. Hygieenisyys, paloturvallisuus ja muut seikat tulee myös ottaa huomioon hankintoja tehdessä. Mattoja ei välttämättä kannata ostaa huonekaluliikkeestä, vaan niitä kannattaa kysyä yrityspalveluihin erikoistuneesta pesulasta, joka vuokraa matot ja huolehtii niiden pesusta ja vaihdosta.

Tietyillä toimialoilla kone- ja laitehankinnat ovat suuri kustannuserä. Näiden hankintojen osalta on pohdittava käyttötarkoitusta ja -ikää, huolettavuutta ja esimerkiksi energiatehokkuutta. Jos hankintoihin on aikomus hakea yritystukea Elysta tai Leaderista, on huomioitava, että tuki tulee hakea aina ENNEN hankintaa ja sitä saa vain uusiin koneisiin. Yleensä minimisumma investointitukeen on 10 000 euroa, joka voi koostua myös useista eri hankinnoista. Omavastuu on 20-30% luokkaa. Mahdollinen myönnetty tuki maksetaan takautuvasti jälkikäteen toteutuneiden kustannusten perusteella. Auton hankintaa ei yleensä tueta, vaikka se olisikin olennainen osa liiketoimintaa. Yrittäjä voi hankkia auton myös käytettynä tai liisata auton.

Muita kuluja ovat esimerkiksi vuokravakuus, joka on yleensä 2-4kk:n vuokra. Myös palkkakuluja voi syntyä ennen varsinaisen liiketoiminnan alkamista. Markkinointikustannuksia ovat esimerkiksi yrityksen ilmeen ja logon suunnittelu, www-sivut ja verkkokauppa, auton teippaukset, ikkunateippaukset, valomainokset, esitteet, käyntikortit, brodeeraukset työvaatteisiin, liikelahjat ja lomakkeistot. Aineettomia investointeja ovat esimerkiksi ohjelmistot, kuten vaikkapa suunnitteluohjelmisto. Monia ohjelmia, ja myös koneita, on mahdollista liisata, jolloin ei synny investointikustannusta, vaan kuukausittainen vuokrakulu.

Yrityksen alkuinvestointien suuruus riippuu toimialasta ja liikeideasta. Esimerkiksi yksityisen päiväkodin perustaminen ei onnistu muutamalla kymppitonnilla. (kuva Pixabay hpgruesen)

Yksi huomionarvoinen kustannus on käyttöpääoma. Sillä tarkoitetaan yrityksen tilillä olevaa rahaa, joka on tarkoitettu yrityksen juoksevien kulujen maksamiseen. Yritystoiminnan alkumetreiltä lähtien syntyy tiettyjä kustannuksia, kuten tilitoimiston maksut, yel-maksut, vuokra, pankin palvelumaksut jne, jotka on maksettava, vaikkei heti alussa olisi maksavia asiakkaita. Tyypillisesti tulot tulevat paljon kuluja myöhemmin. Sopiva käyttöpääoman määrä on 2 kuukauden kulujen suuruinen summa.

Tässä oli lueteltuna pitkä lista erilaisia yritystoiminnan perustamisesta johtuvia kustannuksia. Todella harvoin alkava yrittäjä kuitenkaan hankkii kaikkea kerralla! Etenkin jos tarvitaan ulkopuolinen rahoittaja, kuten pankki tai Finnvera, on syytä pohtia millä pääsee alkuun ja tulorahoituksella hankitaan myöhemmin lisää työkaluja ja muita tarvikkeita. Ja tosiaan osa hankinnoista on mahdollista hankkia käytettynä ja osa on mahdollista liisata. Ravintolan, korjaamon tai kaupan perustaminen on kalliimpaa kuin konsulttiyrityksen perustaminen. Mikäli myyt pelkästään omaa asiantuntemustasi, voi olla että selviät ilman minkäänlaisia alkuinvestointeja. Esimerkiksi itse pääsin alkuun hankkimalla kannettavan tietokoneen ja uuden työpöydän ja thats it! Jos nämäkin ovat jo valmiina, ei synny edes näitä pieniä kustannuksia. Kun omistaa auton, puhelimen ja tietokoneen ja asiantuntemusta jostakin tietystä alasta, yritystoiminnan aloittamisesta ei synny kustannuksia.

Kaikki nämä yrityksen perustamiseen liittyvät kustannukset voi ja kannattaa laittaa tulevan yrityksen kirjanpitoon, vaikka kulut syntyisivät ennen perustamista eli perustettavan yhtiön lukuun. Kuitit siis talteen! Näistä kuluista saa myös arvonlisäveropalautukset jälkeenpäin, mikäli yrityksen toiminta on arvonlisäverovelvollista. Toisinaan minulta kysytään, kuinka vanhat kuitit kirjanpitoon voi laittaa ja olen tiedustellut tätä verottajaltakin. Vastaus on, että kunhan hankinnat on selkeästi tehty nimenomaan tätä tulevaa perustettavaa yritystä varten. Kuitti voi olla yli vuodenkin vanha. Tästä kannattaa keskustella oman kirjanpitäjän kanssa tarkemmin.

Haluaisin vielä nostaa esille toisenkin vaihtoehdon. Nyt olen luetellut kustannuksia, jotka syntyvät kun yrityksen perustaa alusta saakka. Yrityksen voi ostaa myös valmiina. Tällöin suurin alkuinvestointi on kauppasumma. Yleensä jatkava yrittäjä joutuu ja haluaa tehdä muutoksia liiketoimintaan, jolloin toki syntyy muitakin kustannuksia.

Oli yrittäjäksi ryhtymisen tie kumpi tahansa, miten sitten saa suunnilleen käsityksen, mitä juuri sen oman yrityksen perustaminen maksaa? Eräs yritysneuvoja sanoi kerran, että yrityksen perustaminen maksaa ”käytetyn henkilöauton verran”. Käytetty henkilöautohan voi maksaa mitä vain 0-500 000 euron välillä 😀 Ja niin voi yrityksen perustaminenkin. Apuna summan hahmottamiseen voi käyttää esimerkiksi www.liiketoimintasuunnitelma.com:n laskelmapohjaa, joka löytyy ohjevideoineen täältä.

Hyvä vertaus: Yrityksen perustaminen maksaa käytetyn auton verran. Hintahaitari tosin on melkoinen. (kuva: Shutterstock)

Laskelmien laatimisessa auttavat myös yritysneuvojat ja suosittelen lämpimästi myös osallistumista yrittäjäkurssille, jossa saat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa. Laskelmat harvoin pitävät sellaisenaan paikkaansa, mutta suuntaa ne antavat ja ovat ehdoton edellytys esimerkiksi rahoituksen hakemiselle. Ja ylipäätään lopullisen päätöksen tekemiselle yrittäjäksi ryhtymisestä. Vaikka oma näkemykseni onkin se, että päätös on kyllä yleensä siinä vaiheessa jo tehty ?

Laskelmista vielä sen verran, että ne usein yllättävät. Negatiivisesti nimittäin. Yritystoimintaa mielessään pyöritellyt on kyllä pohtinut, mitä on hankittava, mutta kun tulevista hankinnoista laatii tarkan listan ja oikeasti selvittää hankintojen hinnat, niiden yhteissumma on yleensä huomattavasti paljon korkeampi mitä henkilö oli mielessään suunnitellut. Sitten alkaa raju kustannusten karsiminen. Laskelmien laatimisvaihe on yhtä kompromissia. Alussa ei voi olla hienointa ja kalleinta. Vertaan tätä kotoaan ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttavaan teiniin, jolla on lista siitä, mitä kaikkea on hankittava: tv, mikro, huonekalut, auto, kaiuttimet jne. Kun hankintojen budjetti ja oma budjetti eivät millään kohtaa, on listaa karsittava, tasosta joustettava, turvauduttava kirpputoriin ja ehkäpä otettava opintolainaakin. Ja vähemmän tärkeät hankinnat voi siirtää tulevaisuuteen eli siihen hetkeen kun saa tuloja. Yrityslaskelmista nämä laskelmat poikkeavat siinä mielessä, että monesti yksityishenkilöllä (ei-yrittäjä) ja pitkään toimineella yrittäjällä on aivan eri käsitys rahasta. Jokin yrittäjän normaalina pitämä hankintahinta saattaa tuntua vasta yritystä suunnittelevalle aivan pöyristyttävän kalliilta. Jo pelkkä yel-maksun suuruus pyörryttää, mutta voin lohduttaa, että kustannuksiin tottuu kun niitä pyörittelee päivästä ja vuodesta toiseen.

Tämä ei ollut mikään pelottelupostaus siitä, miten kallista yrityksen perustaminen on, vaan kuten todettu hintalappu riippuu kovin paljon toimialasta ja liikeideasta. Omaa työpanostaan myyvä selviää todella pienin kuluin. Itse selvisin alle tonnin kustannuksilla perustamisvaiheessa, mutta toki kustannuksia on tullut sittemmin lisää mm. verkko-oppimisympäristöön investoimisesta ja monista muista syistä. Mitä siis yrityksen perustaminen maksaa? Käytetyn henkilöauton verran ?

Kommentit (4)

 • Olli sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Tuo on kyllä tosiaan sellainen kysymys, joka nousee yllättävän usein esiin yrittäjyyttä suunnittelevien keskuudessa.

  • Sanna sanoo:

   Olli, lämmin kiitos kommentistasi. Tämä on yksi niistä elämää suuremmista kysymyksistä, joihin ei ole yksiselitteistä vastausta. Yrityksiä ja yrittäjiä kun on niin monenlaisia – ja hyvä niin 🙂 Viime aikoina olen törmännyt alkavien yrittäjien keskuudessa erityisesti tällaiseen ongelmaan, ettei panosteta riittävästi näkyvyyteen ja markkinointiin (ei ole rahaa, aikaa, osaamista tai ei ymmärretä näkyvyyden tärkeyttä). Mutta ellei kukaan tiedä, että yritys on olemassa, ei yritysaihio voi olla kovinkaan pitkäikäinen. Eli tuota kirjoitustani voisi vielä täydentää kappaleella, jossa korostuisi markkinoinnin tärkeys ja myös markkinointieurot.

 • Antero sanoo:

  Tämä onkin mielenkiintoinen artikkeli. Hyvä suositus tuossa myös on, että voi osallistua yrittäjäkurssille. Kaverini on perustamassa yritystä ja palkanlaskijaa hän tulee ainakin tarvitsemaan.

  • Sanna sanoo:

   Kiitos Antero kommentistasi!

   Kaverisi tulee tarvitsemaan palkanlaskijaa, mikäli hän palkkaa heti alkumetreillä työntekijöitä tai hänellä on osakeyhtiö, josta hän ei voi nostaa itselleen palkkaa ilman palkkalaskelmaa. Tosin osakeyhtiön yksinyrittäjä voi hyvin tehdä yrittäjäpalkkansa lakisääteisen palkkalaskelman maksuttomassa ja helppokäyttöisessä palkka.fi-palvelussa, mutta usein tämä on järkevää ulkoistaa alan ammattilaiselle. Kirjanpitäjää suosittelen oli yritysmuoto mikä tahansa.

   Meillä Starttivalmennuksen yrittäjäkoulutuksessa käydään kattavasti kaikki yrityksen perustamiseen ja yrittäjänä toimimiseen liittyvät asiat läpi, ja laaditaan myös liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat, joista saa käsityksen yrityksen perustamisen kustannuksista. Lisäksi rahoittajat edellyttävät näitä dokumentteja niin starttirahaa, tukia kuin lainahakemustakin varten. Suosittele ihmeessä kaverillesi olemaan minuun yhteydessä, niin kerron lisää: sanna.olshin@starttivalmennus.fi. Seuraava yrittäjän ammattitutkinnon verkkokoulutus starttaa joulukuussa ja siihen on vielä muutama vapaa paikka 🙂
   https://www.starttivalmennus.fi/yrittajakurssi-yrittajakurssit-yrittajakoulutus-yrittaja-koulutus-kurssi-hinta/

   Mukavaa alkavaa talvea toivottaen,

   Sanna

Kommentoi