Skip to main content

Päivitetty 11.10.2022

Yrityksen perustamisen hinta

Yrityksen perustamisen tyypillinen hinta on parista tuhannesta muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon. Hintahaitari on suuri toimialasta riippuen. Kerron tässä kirjoituksessa mitä yrityksen perustaminen maksaa:

 • Yrityksen rekisteröinti
 • Yrityksen alkuhankinnat
 • Mistä rahaa yrityksen perustamiseen

Yrityksen voi perustaa ilman rahaa. Jos tulee toimimaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana omalla nimellään, ei tarvitse rekisteröityä Kaupparekisteriin ja tällöin ei tarvitse maksaa edes PRH:n rekisteröintimaksua. Verohallinnon rekisteriin on kaikkien yrittäjän pakko rekisteröityä, mutta se on maksutonta. Eli toiminimiyrittäjä voi saada y-tunnuksen saa ilmaiseksi. Yrityksen voi siis perustaa ilman rahaa. Se, että henkilöllä on y-tunnus, ei kuitenkaan välttämättä vielä tuo asiakkaita. Yrityksen perustaminen ja yritystoiminnan käynnistäminen ovat kaksi eri asiaa. Yleensä yritystoiminnan käynnistäminen vaatii ainakin muutaman satasen, ellei muutaman tonnin rahaa. Mutta siis vähäiselläkin summalla pääsee hyvin alkuun, mikäli liikeidea ei vaadi alkuhankintoja ja asiakkaat löytyvät ilman  maksullista markkinointia.

Asentaja mittaa keittiön kaapistoa.

Yrityksen rekisteröinti on käytännössä mitättömän pieni kertamaksu: yritysmuodosta riippuen 0-340€. Sen sijaan yritystoiminnan käynnistämisen hinta muodostuu tarvittavista työvälineistä, asiakashankinnasta, käyttöpääomasta ja muista perustamiskuluista, kuten esimerkiksi sote-alalla viranomaismaksuista ja kivijalkayrittäjillä toimitilan vuokravakuuksista ja kalustamisesta. Yritysten perustajien markkinointibudjetti on lähes poikkeuksetta liian alhainen!

Yrityksen rekisteröinnin eli perustamisilmoituksen hinta

Kun yritys perustetaan, on hankittava y-tunnus. Y-tunnus on ikään kuin yrityksen henkilöllisyystunnus eli se on jokaisella yrityksellä uniikki numerosarja. Yritys rekisteröidään perustamisvaiheessa Kaupparekisteriin, jolloin yritys saa nimen suojan niille toimialoille, jolle rekisteröityy. Lisäksi rekisteröidytään Verohallinnon rekisteriin. Rekisteröinti on siis yrityksen perustamiseen liittyvä asia ja se tapahtuu tekemällä yrityksen perustamisilmoitus.

Paljonko yrityksen rekisteröinti maksaa (v. 2022):

 • yksityinen elinkeinonharjoittaja sähköinen 69€, paperi 115€
 • avoin ja kommandiittiyhtiö paperi 240€
 • osakeyhtiö sähköinen 240€, paperi 380€
 • osuuskunta paperi 380€
 • aputoiminimi sähköinen 60€, paperi 115€

Rekisteröintimaksu on kertaluontoinen. Aputoiminimiä voi rekisteröidä lisää myös yritystoiminnan aikana. Kommandiittiyhtiön äänettömän yhtiömiehen on lisäksi sijoitettava yritykseen jotain; joko pitkäkestoista omaisuutta (kuten apporttiomaisuutta) tai rahaa. Tarkistathan täältä ajantasaisen PRH:n hinnaston.

Kahvilan perustajat suunnittelevat yritystoimintaa.

Yritystoimintaa kohdistuu tuotto-odotuksia. Yksinyrittäjä odottaa vähintään saavansa yritystoiminnasta elannon. Mutta kun yritystoimintaa varten on otettava ulkopuolista rahoitusta, kuten lainaa, on lainat pystyttävä maksamaan takaisin yrityksen tuotoilla. Lainan lyhennys ei ole yritystoiminnassa verovähennyskelpoinen kulu, vaikka laina olisi otettu yritystoiminnan perustamista tai kehittämistä varten. Jos mukana on ulkopuolinen sijoittaja, nousevat tuotto-odotukset entisestään ja niitä mitataan tietyillä talouden tunnusluvuilla, mutta myös potentiaalilla on oma arvonsa.

Yrityksen alkuhankinnat

Yritystoiminnan aloittamiseen liittyy usein hankintoja. Osa on aineettomia ja osa aineellisia, osa liittyy työvälineisiin, osa ohjelmistoihin, joillakin toimialoilla on lupamaksuja, joidenkin on panostettava toimitilaan. Mitä yrityksen perustaminen maksaa riippuu ratkaisevasti liikeideasta. Kustannuksia syntyy useimmiten hyvissä ajoin ennen yritystoiminnan alkamista. Tyypillisiä yrityksen perustamisen kustannuksia ovat esimerkiksi:

 • Tekniikka, kuten tietokone tykötarpeineen (hiiri, näyttö, näppäimistö, laukku, kamera, telakka, kuulokemikrofoni..), reititin, kännykkä, tabletti, kamera tykötarpeineen, tulostin-skanneri, kortinlukija/maksupääte.
 • Mikäli yritys tarvitsee työ- tai toimitilat: toimitilan vuokravakuus ja vuokrat ennen toiminnan aloittamista, tilaan liittyvä infra (vesi, sähkö, lämmitys), autopaikat, hälyttimet, mahdolliset muutostyöt, kuten remontointi asennuksineen ja lupamaksuineen, toimitilan varustelu, kuten kalustaminen, valaistus, sosiaalitilan kalustus (kahvinkeitin, mikrouuni, astioita), siivousvälineet ja kaikkea wc-paperista jatkojohtoihin. Toimitilaan tarvitaan useimmiten vakuutus heti vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
 • Mikäli aiotaan toimia (verkko)kauppiaana eli myydä valmiita tuotteita eteenpäin, tarvitaan alkuvarasto eli myytävät tuotteet. Tuotteista riippuen on hankittava niille hyllyjä, koreja tai telineitä. Myös tiski ja muut myymälätilan kalusteet on hankittava, ellei tila ole pelkkä verkkokaupan varasto tai noutopiste. Kalusteita ja koneita on tarjolla myös käytettyinä. Kahvilan ja ravintolan alkuinvestoinnit ovat suurempia, koska tarvitaan ammattikäyttöön tarkoitetut keittiökoneet tiskarista uuniin ja paljon astioita ja muita välineitä. Lue lisää kirjoituksestani kahvilan perustaminen.
 • Työvaatteet ja -kengät itselle ja työntekijöille ovat myös tyypillinen kuluerä. Turvavarusteet ja hygieniaan liittyvät varusteet ovat joillakin toimialoilla olennaisia.
 • Yritys, joka toimii valmistavalla alalla, tarvitsee raaka-aineita. Ja moni yrittäjä tarvitsee ainakin käsivaraston varaosia.
 • Ohjelmistojen käyttöönottomaksut saattavat olla tuhansien eurojen kustannus. Kyseessä voi olla suunnitteluohjelma, toiminnanohjausjärjestelmä, potilastietojärjestelmä, kassajärjestelmä, uutiskirjeohjelma tai vaikkapa ilmoittautumisohjelma. Officepaketti sen sijaan on pieni kustannus, kympin luokkaa kuukaudessa.
 • Auton hankinta voi myös olla tarpeen. Lue lisää kirjoituksestani auto toiminimelle.
 • Myös palkkakuluja voi syntyä ennen varsinaisen liiketoiminnan alkamista, samoin ulkopuolisten palveluiden ostokuluja esimerkiksi konsultointipalvelusta (esim. osakassopimuksen teettäminen lakialan asiantuntijalla).
 • Markkinointikustannuksia ovat esimerkiksi yrityksen ilmeen ja logon suunnittelu, www-sivut tai verkkokauppa, auton teippaukset, ikkunateippaukset, valomainokset, esitteet, käyntikortit, brodeeraukset tai painatukset työvaatteisiin, lomakkeistot, esitteet ja liikelahjat. Erityisen tärkeä markkinointiponnistelu on alkuvaiheen maksullinen mainonta, kuten lehtimainonta, GoogleAds ja kohdennettu somemainonta.
 • Yksi huomionarvoinen kustannus on käyttöpääoma. Sillä tarkoitetaan yrityksen tilillä olevaa käyttörahaa, joka on tarkoitettu yrityksen juoksevien kulujen maksamiseen. Yritystoiminnan alkumetreiltä lähtien syntyy tiettyjä kustannuksia, kuten tilitoimiston maksut, vakuutusmaksut, vuokra, pankin palvelumaksut jne, jotka on maksettava, vaikkei heti alussa olisi maksavia asiakkaita. Tyypillisesti tulot tulevat paljon kuluja myöhemmin. Sopiva käyttöpääoman määrä on 2 kuukauden kulujen suuruinen summa. Ilman käyttöpääomaa yritys joutuu maksuvaikeuksiin heti ensimmäisinä kuukausina, joten kuluihin kannattaa varautua etukäteen.
Fysioterapeuttiyrittäjä työskentelee omassa toimitilassaan.

Toimitilassa, jossa käy asiakkaita, on oltava viihtyisyyden vuoksi myös somisteita, kuten ikkunaverhot, viherkasveja, lehtiteline. On hyvä huomioida että kalusteiden tulee kestää päivittäistä pyyhkimistä ja kovaa käyttöä, joten kaikkein edullisimpia kotitalouskäyttöön tarkoitettuja kalusteita ei välttämättä kannata hankkia. Jos toimitila luokitellaan julkiseksi tilaksi, on kalusteiden täytettävä myös mm. paloturvallisuuskriteerit. Kalusteita voi hankkia käytettynä ja leasingilla, jolloin yritystoiminnan perustamisvaiheen kustannus ei nouse niin suureksi. Yritys voi ostaa kalusteita tai tarvikkeita myös yksityishenkilöltä. Tällöin kannattaa napata myynti-ilmoitus ja keskusteluista käyty viestinvaihto talteen – ikään kuin tositteeksi kirjanpitoon. Näin ollen esimerkiksi vastaanottotilan voi kalustaa edullisestikin.

Yrityksen perustamisen tuet

Valitettavasti valtaosa yrityksen perustajista ei saa perustamiseen rahallista tukea. Yrityksen perustajia tuetaan yksityishenkilöinä esimerkiksi starttirahalla ja kohtuuhintaisilla yrittäjäkoulutuksilla, joihin kanavoidaan verovaroja. Maaseudun yrityksille tarkoitettua Leader-rahoituksen perustamistukea voi hakea perustettavat ja alle kolme vuotta toimineet yritykset. Lue lisää Leader-rahoituksesta oman alueesi Leader-toimintaryhmän sivuilta. On huomioitava, että tuen saaminen sulkee starttirahan saamisen pois.

Tietyillä toimialoilla kone- ja laitehankinnat ovat suuri kustannuserä. Näiden hankintojen osalta on pohdittava käyttötarkoitusta ja -ikää, huolettavuutta ja esimerkiksi energiatehokkuutta. Jos hankintoihin on aikomus hakea yritystukea Elysta tai Leaderista, on huomioitava, että tuki tulee hakea aina ennen hankintaa ja tukea myönnetään tyypillisesti vain uusiin koneisiin (Leader on poikkeus!). Yleensä minimisumma investointitukeen on 10 000 euroa, joka voi koostua myös useista eri hankinnoista. Tuki on useimmiten 20-30% luokkaa. Mahdollinen myönnetty tuki maksetaan takautuvasti jälkikäteen toteutuneiden kustannusten perusteella. Auton hankintaa ei yleensä tueta, vaikka se olisikin olennainen osa liiketoimintaa. Yrittäjä voi hankkia auton myös käytettynä tai liisata auton. Yritys voi hakea Elylta tukea konsulttipäivien ostamiseen. Konsultointipalvelua voi hyödyntää esimerkiksi markkinatutkimuksen teettämisessä. Nähdäkseni tämä tukimuoto ei ole aloittavien yrittäjien keskuudessa kovin suosittu, mutta toimivilla yrityksillä enemmän käytössä oleva.

Tosiasia kuitenkin on, että lähes jokainen aloittava yrittäjä, joka joutuu tekemään enemmän kuin taskurahojen verran alkuhankintoja, joutuu rahoittamaan hankinnat joko omilla säästöillä, henkilökohtaisella lainalla tai lainaamaan yritykselle rahaa ulkopuoliselta rahoituslaitokselta. On virheellinen olettamus, että yrityksen perustajat saisivat runsain mitoin tukia. On toki muitakin innovatiivisia rahoitusratkaisuja, kuten joukkorahoitus.

Liiketilaa remontoidaan.

Konsultti saattaa perustaa yrityksen yleensä kotisivujen hinnalla: noin 500-1000€. Tällöin ei käytetä rahaa mainontaan, vaan tarkoitus on hankkia yritysasiakkaat tekemällä suoraa myyntityötä. Terapeutti tarvitsee lisäksi toimitilan vuokravakuuden ja (käytetyt) kalusteet eli edellisen lisäksi n. 1000€ + AVIn lupamaksun ja mahdollisen potilastietojärjestelmän käyttöönottokulut (muutamia tuhansia euroja). Asentaja tarvitsee markkinoinnin lisäksi työkalut, pakettiauton ja työvaatteet turvavarusteineen; hintalappu on n. 5000-10000€ ilman autorahoitusta. Ravintolan perustaja sen sijaan tarvitsee rahaa tyypillisesti 30 000-150 000 euroa. Mitä yrityksen perustaminen maksaa: riippuu täysin liikeideasta!

Kuitit kirjanpitoon!

Tässä oli lueteltuna pitkä lista erilaisia yritystoiminnan perustamisesta johtuvia kustannuksia. Todella harvoin alkava yrittäjä kuitenkaan hankkii kaikkea kerralla! Etenkin jos tarvitaan ulkopuolinen rahoittaja, kuten pankki tai Finnvera, on syytä pohtia millä pääsee alkuun ja tulorahoituksella hankitaan myöhemmin lisää työkaluja ja muita tarvikkeita. Osa hankinnoista on mahdollista hankkia käytettynä ja osa on mahdollista vuokrata tai maksaa osissa.

Kaikki nämä yrityksen perustamiseen liittyvät kustannukset voi ja kannattaa laittaa tulevan yrityksen kirjanpitoon, vaikka kulut syntyisivät ennen perustamista. Eli kuitit kannattaa kerätä talteen. Näistä kuluista saa myös arvonlisäveropalautukset jälkeenpäin, mikäli yrityksen toiminta tulee olemaan arvonlisäverovelvollista. Toisinaan minulta kysytään, kuinka vanhat kuitit kirjanpitoon voi laittaa ja olen tiedustellut tätä verottajaltakin. Vastaus on, että kunhan hankinnat on selkeästi tehty nimenomaan tätä tulevaa perustettavaa yritystä varten. Kuitti/tosite/lasku voi olla yli vuodenkin vanha. Tästä kannattaa keskustella oman kirjanpitäjän kanssa tarkemmin tai kysäistä asiaa tarvittaessa suoraan Verohallinnosta.

Haluan vielä nostaa esille toisenkin vaihtoehdon. Nyt olen luetellut kustannuksia, jotka syntyvät kun yrityksen perustaa alusta saakka. Yrityksen voi ostaa myös valmiina. Tällöin suurin alkuinvestointi on kauppasumma. Yleensä jatkava yrittäjä joutuu ja haluaa tehdä muutoksia liiketoimintaan, jolloin toki syntyy muitakin kustannuksia. Oli yrittäjäksi ryhtymisen tie kumpi tahansa, miten sitten saa suunnilleen käsityksen, mitä juuri sen oman yrityksen perustaminen maksaa? Eräs yritysneuvoja sanoi kerran, että yrityksen perustaminen maksaa ”käytetyn henkilöauton verran”. Käytetty henkilöautohan voi maksaa mitä vain 0-500 000 euron välillä. Ja niin voi yrityksen perustaminenkin.

Sisustussuunnittelija valitsee värimalleja.

Jos yrittäjällä ei ole mahdollisuutta lainan ottamiseen, on keksittävä muita ratkaisuja markkinoille pääsemiseen. Voiko omaa tuotetta tai palvelua myydä alustan kautta tai alihankintana? Voiko oman toimitilan sijaan vuokrata toimistohotellia vain tarvittaessa? Onko mahdollista lyöttäytyä ison tunnetun päämiehen kylkeen, jotta välttyisi suurilta asiakashankinnan ponnisteluilta?

Apuna yrityksen perustamislaskelma

Yritystoimintaa suunniteltaessa kannattaa ottaa työkaluksi nämä kaksi:

Liiketoimintasuunnitelmassa suunnitellaan yrityksen ensimmäinen vuosi hyvin käytännönläheisesti: nämä asiat kun teen, yritys pääsee markkinoille. Laskelma kertoo saman euroina. Laskelma sisältää nämä kohdat:

 • Rahoituslaskelma: Mitä perustamiskuluja yritystoiminnasta syntyy ja miten kulut rahoitetaan
 • Kuukausittaiset kulut ja tulostavoite (sis. lainanmaksu)
 • Myyntibudjetti, joka kertoo hinnat ja myyntitavoitteet kuukausitasolla
 • Kolmen vuoden tulosbudjetti
 • Mahdollisesti kassabudjetti / kassavirtalaskelma

Harva ensimmäistä  yritystään suunnitteleva on laatinut aiemmin laskemia, eikä aina ole täysin selvää, millaisia kuluja yritystoiminnan käynnistämisestä syntyy. Tämän vuoksi kannattaa osallistua yrittäjäkoulutukseen. Laadukkaassa yrittäjäkoulutuksessa oma ammattitaitoinen kouluttajasi ohjaa niin liiketoimintasuunnitelman kuin laskelman laatimisessa. Laskelma on siinä mielessä oivallinen työkalu, että se osoittaa perustamisen hinnan, tarvittavan rahoituksen (lainan) määrän, paljonko on oltava myyntiä kuukaudessa ja parhaimmillaan jopa minimituntihinnan. Laskelma tarvitaan niin lainan kuin starttirahan hakemiseen.

Pariskunta tekee yrityksen perustamislaskelmaa tietokoneella.

Laskelmat toteutuvat harvoin täsmälleen, mutta suuntaa ne antavat hyvinkin. Laskelmat konkretisoivat yrityksen kannattavuutta erinomaisesti ja ovat yksi tärkeimmistä työkaluista, kun tehdään lopullinen päätös yrityksen perustamisesta. Ellei yritys näytä kannattavalta tai realistiselta paperilla (=tietokoneella), ei se luultavammin tule olemaan sitä reaalimaailmassakaan. Mutta jos laskelmat kertovat potentiaalista, yritysideaa kannattaa lähteä viemään eteenpäin!

Mistä rahaa yrityksen perustamiseen?

Kun yritystä suunnitteleva listaa kulujaan ja laatii kannattavuuslaskelmaa, on se erittäin silmiä avaavaa. Joskus laskelma aiheuttaa negatiivisen yllätyksen. Yritystoimintaa mielessään pyöritellyt on kyllä pohtinut, mitä on hankittava, mutta kun tulevista hankinnoista laatii tarkan listan ja oikeasti selvittää hankintojen todelliset hinnat, niiden yhteissumma on yleensä huomattavasti paljon korkeampi mitä henkilö oli mielessään suunnitellut.

Tätä seuraa raju kustannusten karsiminen. Laskelmien laatimisvaihe on yhtä kompromissia. Alussa ei voi, eikä tarvitsekaan olla hienointa ja kalleinta. Vertaan tätä kotoaan ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttavaan teiniin, jolla on lista siitä, mitä kaikkea on hankittava: iso telkkari, uudet huonekalut, auto ja sitä ja tätä vimpan päälle. Kun hankintojen budjetti ja oma budjetti eivät kohtaa, on listaa karsittava, tasosta joustettava, turvauduttava kirpputoriin ja ehkäpä otettava opintolainaakin. Ja vähemmän tärkeät hankinnat voi siirtää tulevaisuuteen eli siihen hetkeen kun saa tuloja. Sama pätee aloittavaan yrittäjään.

Alkava yrittäjä voi hyödyntää erilaisia rahoituslähteitä, kuten:

 • Vakuudellinen pankkilaina ja tililimiitti tai pankkilaina Finnveran takauksella
 • Oma henkilökohtainen laina tai luottokortti
 • Rahoitusyhtiön laina, oli kyse leasingista  tai autorahoituksesta tai vakuudettomasta yrityslainasta
 • Osamaksu

Näkemykseni siitä, mitä yrityksen perustaminen maksaa perustuu 20 vuoden kokemukseeni yritysten perustajien kanssa toimimisesta. Olen auttanut yli 4000 yrittäjää laatimaan perustamislaskelmat ja sparrannut yli 10 000 liiketoimintasuunnitelmassa. Simppelin palvelualan yrityksen voi perustaa lähes nollabudjetilla, mutta keskimäärin palvelualankin yrityksen perustaja tarvitsee muutamasta tonnista pariinkymmeneen tuhanteen euroon rahaa työkalujen, vuokravakuuksien, ohjelmistojen ja markkinointibudjetin euromääristä riippuen. Kivijalka, jossa myydään tai valmistetaan tuotteita edellyttää suurempia rahasummia muutamasta kymmenestä tuhannesta jopa kuusinumeroiseen. Kaikkein aliarvostetuimmat panostukset yrittäjien laskelmissa ovat käyttöpääoma ja asiakashankinnan budjetti, jotka itse näen lähes tärkeimpinä huomioitavina asioina.

Kommentit (4)

 • Olli sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Tuo on kyllä tosiaan sellainen kysymys, joka nousee yllättävän usein esiin yrittäjyyttä suunnittelevien keskuudessa.

  • Sanna sanoo:

   Olli, lämmin kiitos kommentistasi. Tämä on yksi niistä elämää suuremmista kysymyksistä, joihin ei ole yksiselitteistä vastausta. Yrityksiä ja yrittäjiä kun on niin monenlaisia – ja hyvä niin 🙂 Viime aikoina olen törmännyt alkavien yrittäjien keskuudessa erityisesti tällaiseen ongelmaan, ettei panosteta riittävästi näkyvyyteen ja markkinointiin (ei ole rahaa, aikaa, osaamista tai ei ymmärretä näkyvyyden tärkeyttä). Mutta ellei kukaan tiedä, että yritys on olemassa, ei yritysaihio voi olla kovinkaan pitkäikäinen. Eli tuota kirjoitustani voisi vielä täydentää kappaleella, jossa korostuisi markkinoinnin tärkeys ja myös markkinointieurot.

 • Antero sanoo:

  Tämä onkin mielenkiintoinen artikkeli. Hyvä suositus tuossa myös on, että voi osallistua yrittäjäkurssille. Kaverini on perustamassa yritystä ja palkanlaskijaa hän tulee ainakin tarvitsemaan.

  • Sanna sanoo:

   Kiitos Antero kommentistasi!

   Kaverisi tulee tarvitsemaan palkanlaskijaa, mikäli hän palkkaa heti alkumetreillä työntekijöitä tai hänellä on osakeyhtiö, josta hän ei voi nostaa itselleen palkkaa ilman palkkalaskelmaa. Tosin osakeyhtiön yksinyrittäjä voi hyvin tehdä yrittäjäpalkkansa lakisääteisen palkkalaskelman maksuttomassa ja helppokäyttöisessä palkka.fi-palvelussa, mutta usein tämä on järkevää ulkoistaa alan ammattilaiselle. Kirjanpitäjää suosittelen oli yritysmuoto mikä tahansa.

   Meillä Starttivalmennuksen yrittäjäkoulutuksessa käydään kattavasti kaikki yrityksen perustamiseen ja yrittäjänä toimimiseen liittyvät asiat läpi, ja laaditaan myös liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat, joista saa käsityksen yrityksen perustamisen kustannuksista. Lisäksi rahoittajat edellyttävät näitä dokumentteja niin starttirahaa, tukia kuin lainahakemustakin varten. Suosittele ihmeessä kaverillesi olemaan minuun yhteydessä, niin kerron lisää: sanna.olshin@starttivalmennus.fi. Seuraava yrittäjän ammattitutkinnon verkkokoulutus starttaa joulukuussa ja siihen on vielä muutama vapaa paikka 🙂
   https://www.starttivalmennus.fi/yrittajakurssi-yrittajakurssit-yrittajakoulutus-yrittaja-koulutus-kurssi-hinta/

   Mukavaa alkavaa talvea toivottaen,

   Sanna

Kommentoi