Skip to main content

Sain eräältä yrittäjäkoulutukseeni osallistuneelta tulevalta yrittäjältä mainion palautteen: hän kertoi oppineensa laskemaan koulutuspäivän aikana arvonlisäveron sekä verottomaan hintaan, että verollisesta hinnasta. Näitä hän ei ollut osannut aiemmin laskea kaupallisesta taustastaan huolimatta, eikä tämä tapaus ole suinkaan poikkeus, vaan pikemminkin sääntö: harva osaa laskea arvonlisäveroa tai tietää miten alv-asiat käytännössä toimivat. Toisinaan itsellänikin pääsee unohtumaan, että tämä perustaito on tärkeä oppia ennen yrittäjyyttä, eikä yrittäjäkoulutuksessa kannata unohtaa arvonlisäverolaskuharjoituksia. Tästä innostuneena tässäpä teille arvonlisävero eli alv pähkinänkuoressa.

Harva laskee nykypäivänä arvonlisäveroja laskimella; tähän on valmiita laskureita, laskutuspohjia ja muita apukeinoja. Yrittäjän on silti osattava alv:n laskukaavat. (kuva: Pixabay)

Valtio kerää veroja ja eräs niistä on alv. Alv:n kerääjinä toimivat käytännössä yritykset ja yhteisöt, jotka ovat alv-velvollisia. Velvollisuus syntyy, mikäli yritystoiminnasta kertyy liikevaihtoa eli myyntiä vähintään 10 000 euroa vuodessa. On tosin olemassa joitakin toimialoja, jotka on vapautettu arvonlisäverosta, siitä lisää tuonnempana. Alv-velvollisuus tarkoittaa yrittäjälle sitä, että se

a) Joutuu lisäämään myyntihintoihinsa alv:n. Kun asiakas maksaa tuotteen, yritys joutuu tilittämään asiakkaan maksaman alv:n verottajalle.

b) Saa vähentää alv:n liiketoimintaan kuuluvista ostoista. Kun yritys ostaa tuotteen, jota tarvitaan yritystoiminnassa, yritys saa alv:n palautuksena eli ostot tulevat alv:n verran edullisemmiksi.

Alv-velvolliseksi voidaan ilmoittautua jo yrityksen perustamisvaiheessa y-lomakkeen täyttämisen yhteydessä, mikäli on tiedossa, että liikevaihto tulee olemaan jo ensimmäisenä tilikautena yli 10 000€. Sivutoimiset yritykset, joilla liikevaihtoraja jää tuon alle, voivat itse päättää haluavatko rekisteröityä alv-velvollisiksi. Yritys voi ilmoittautua alv-velvolliseksi myös myöhemmin, ellei sitä ole tehty perustamisvaiheessa.

Alv-prosentteja on Suomessa käytössä neljä.

Yritys ei saa itse päättää alv-prosenttejaan, vaan verottaja määrää ne. Mikäli on epäselvää, mikä on tuotteen alv-prosentti, tulee soittaa verottajalle ja kysyä asiaa. Ei kannata ”päätellä” tai arvuutella prosenttia itse. Yrityksellä voi olla myytävänä usean eri alv-prosentin tuotteita ja samoin ostoissa tulee suurella todennäköisyydellä olemaan eri prosentteja. Alv-prosentteja korotetaan silloin tällöin, joten kannattaa seurata omien tuotteiden kulloinkin voimassaolevia alv-prosentteja.

Arvonlisäveron laskemisessa tarvitset kaksi kaavaa:

a) Kun lasket tuotteelle arvonlisäverollista myyntihintaa:
Esimerkiksi olet yrittäjä, joka valmistaa koirien sadeviittoja. Olet tehnyt hinnoittelulaskelman, jonka mukaan S-kokoisen viitan hinnan on oltava 27,50€ (alv0%), jotta saat siitä materiaalikulut, ompelutyölle hinnan ja riittävän katteen, jolla katat yritystoiminnan muut kulut. Tämä ei kuitenkaan voi olla myyntihinta asiakkaalle, mikäli olet alv-velvollinen yrittäjä. Hinnan päälle on lisättävä alv. Koirien sadeviittojen alv-prosentti on 24%. Saat alv:n näin:

27,50€ x 24 / 100= 6,60€ (tai voit oikaista ja laskea 27,50€ x 0,24)
Myyntihinnaksi tulee: 27,50€ + 6,60€ = 34,10€ (tai voit oikaista ja laskea 27,50€ x 1,24)
Myyntihinnaksi tuo ei ole asiakasystävällinen, joten voit yrittäjänä pohtia pyöristätkö hintaa suuntaan tai toiseen: esim. 34,90€.
Kun asiakas ostaa tuotteen ja saat kassaan 34,10€, on tästä rahasta 27,50€ yrityksen rahaa, jolla maksat yrityksen kuluja ja saat oman palkkasi. 6,60€ eli alv:n osuus on verottajan rahaa. Ellei yritystoiminnassa ole lainkaan kuluja (mikä olisikin harvinainen tilanne!), tilittäisit tuon 6,60€ verottajalle. Mutta onneksi verottaja ymmärtää, ettei kulutonta liiketoimintaa ole olemassakaan. Näin ollen saat liiketoiminnan ostojen arvonlisäverot vähennettyä myyntien arvonlisäverojen tilityksestä.

b) Kun lasket ostettavan tuotteen arvonlisäverotonta hintaa:
Olet samainen yrittäjä, joka valmistaa koirien sadeviittoja. Olet ostanut sadeviittaa varten kangasta, jonka hinta kangaskaupassa on 8,80€ (sis. alv24%). Koska alv-velvollinen yrittäjä saa alv:n osuuden ”palautuksena”, haluat tietää mitä kankaan hinnaksi tulee alv0%; se lasketaan näin:
8,80€ x 24 / 124 =1,70€.
8,80€ – 1,70€ = 7,10€
Kankaan verottomaksi hinnaksi jää siis 7,10€ (alv0%).
Ostohetkellä maksat kankaasta verollisen hinnan 8,80€ (sis. alv24%). Alv:n osuuden saat palautuksena näin:

Suurin osa yrittäjistä tilittää asiakkailtaan keräämänsä arvonlisäverot verottajalle kuukausittain siten, että tammikuun alv:t tilitetään maaliskuun 12. päivään mennessä, helmikuun alv:t huhtikuun 12. päivään mennessä, maaliskuun alv:t toukokuussa jne. Eli aina jää yksi täysi kuukausi laskemisaikaa ennen veronmaksua. Toisaalta tuo välikuukausi on himpun verran harmillinen, koska yritysten myynti ei ole kuukausittain saman suuruinen ja hyvän myyntikuukauden alv:t saatetaan joutua maksamaan huonona myyntikuukautena. Esimerkiksi jos yrityksen vuoden paras myyntikuukausi on joulukuu, joulukuun suuren myynnin suuret alv:t tulevat maksuun alkuvuoden hiljaisena kuukautena helmikuussa.

Jos yrityksen joulukuun myynti on ollut 14 000€ (sis. alv24%), on ensin laskettava mikä on alv:n osuus:
14 000€ X 24/124= 2709€

Jos yrityksen joulukuun ostot ovat olleet 3200€ (sis. alv24%), on laskettava myös ostojen alv:n osuus:
3200€ x 24/124 = 614,40€

Yritys joutuu maksamaan helmikuun 12. päivään mennessä arvonlisäveroa:
Myyntien alv miinus ostojen alv:
2709€ – 614,40€ = 2094,60€

Mikäli helmikuun myynti on kehno, eikä rahaa ole säästetty alv:n maksuun, yrittäjää saattaa harmittaa maksaa helmikuussa yli kaksi tonnia arvonlisäveroa. Mutta on aina muistettava, ettei alv ole yrittäjän omaa rahaa, vaan valtion rahaa!

Eli alv toisin sanoen nostaa yrittäjän myyntihintoja, mutta toisaalta yrittäjä saa liiketoiminnan ostot edullisemmin: ikään kuin alv:n verran alennusta. Jos yrittäjä ostaa yritykselle 890€:n (sis. alv24%) hintaisen kännykän, hänelle jää sen hinnaksi lopulta vain veroton hinta eli
890€ x 24/124=95,36€
890€ – 95,36€ = 794,64€

Mikäli hän ostaisi kännykän yksityishenkilönä hinta on 890€, mutta yrittäjänä hän voi tehdä tuon oston edullisemmin. Ehtona on tietenkin se, että kännykkä tulee yrityskäyttöön.

Mitä tapahtuu, jos yrittäjä unohtaa lisätä alv:n myyntihintaansa? Hän joutuu maksamaan sen verottajalle siitä huolimatta. Jos koiran sadeviitan hinta (alv0%) 27,50€ onkin vahingossa myyntihinta eli siihen ei muisteta lisätä alv:a päälle, joutuu yrittäjä maksamaan alv:n tuosta pyytämästään hinnasta:

27,50€ x 24/124 = 5,28€
27,50€ – 5,28€ = 22,22€

Eli toisin sanoen koska kankaat ja muut materiaalit, sekä yrityksen kulut on joka tapauksessa pakko maksaa, joutuu yrittäjä tinkimään tässä tapauksessa omasta palkastaan. Tai vaihtoehtoisesti jättää laskuja maksamatta. Kumpikaan ei ole hyvä vaihtoehto.

Yrittäjä on velvollinen selvittämään myytävien tuotteidensa alv-prosentit. Esimerkiksi kauppiaalla voi olla valikoimassaan useiden eri alv-prosenttien alaisia tuotteita, jolloin on oltava tarkkana hinnoittelussa, tilityksissä ja laskutuksissa. (kuva: Pixabay)

Hinnan ilmoittamisessa on huomioitava, että yksityishenkilölle on aina ilmoitettava hinnaksi arvonlisäverollinen hinta. Yritysasiakkaat sen sijaan puhuvat keskenään usein arvonlisäverottomista hinnoista, koska molemmathan saavat alv:t palautuksena, jolloin alv on vain läpikulkuerä. Tämä saattaa kuitenkin hämätä alkavaa yrittäjää. Voit aina kysyä varmuuden vuoksi, että mikä on hinta alv0% (arvonlisäveroton) ja arvonlisäverollisena (sis. alvXX%). Myös laskumerkinnöissä on oltava tarkkana: laskussa on aina oltava sekä veroton, että verollinen hinta, että alv-prosentti näkyvillä. Ks. lisää laskutuksesta aiemmasta postauksestani. Huomioithan, että kun laskutat asiakkaalta kilometrejä, nekin ovat arvonlisäverollisia.

Arvonlisäveroasiaan liittyy monenlaisia poikkeuksia, kuten rakennusalan ja muutaman muunkin alan käännetty arvonlisäverovelvollisuus, maahantuontiin ja vientiin liittyvät asiat ja monia muita, mutta en nyt pureudu niihin, vaan näitä sinun kannattaa kysyä niin verottajalta kuin kirjanpitäjältäsi. Perusyritystoiminnassa alv ei ole ollenkaan hankala asia: lisää myyntihintoihisi alv ja saat ostojen alv:n vähennettyä myyntien alv:n tilityksestä. Simppeliä siis! ?

Kommentoi