Skip to main content

Blogi juhlii 3-vuotista taivaltaan! Postauksilla on näyttökertoja jo huikeat 100 000 kertaa, joka on valtava määrä! Olen todella iloinen, että lukijat ovat löytäneet yrittäjyysteemaisten kirjoitusteni pariin. Kaupallisista yhteistöistä olen tähänkin saakka järjestelmällisesti kieltäytynyt, sillä olen halunnut pitää blogin puolueettomana ja kirjoittajansa näköisenä.

Suosituimmat blogikirjoitukset ovat tällä hetkellä:

  1. Yrittäjäksi ilman luottotietoja
  2. Mikä yritys kannattaa perustaa
  3. Toiminimi vai osakeyhtiö
  4. Onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa
  5. Paljonko yrittäjä tienaa

Saan edelleen blogin kautta vain vähän kysymyksiä tai kommentteja, mutta ilokseni blogi on tuonut yritykseni Starttivalmennuksen yrittäjäkoulutuksiin useita osallistujia. Blogi on näin ollen vakuuttanut yrittäjäkoulutusta etsivät kouluttajan ammattitaidosta. Julkaisutahti on ollut leppoisa yrittäjyyskiireistäni johtuen. Starttivalmennuksen yrittäjä- ja esimieskoulutuksiin on ollut toiminnan alusta alkaen kiitettävästi tulijoita. Koulutimme tiimimme kanssa kuluneena vuonna jälleen lukuisia yritystoimintaa suunnittelevia, jo yrittäjänä toimivia ja myös lähiesimiehiä ja pk-yritysten toimitusjohtajia.

 

100 000 näyttökerran rajapyykki on huikea virstanpylväs Mites bisnekset-blogin kolmivuotissynttäreiden kunniaksi. Kiitos kaikille lukijoilleni! Tämä kannustaa kirjoittamaan yrittäjyydestä jatkossakin! (kuva: Shutterstock)

Kulunut vuosi on ollut monelle yrittäjälle poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi. Kirjoittamishetkellä pandemian tulevaisuus on hämärän peitossa ja uusia rajoituksia asetetaan jo toistamiseen. Monet yrittäjät ja sitä kautta myös työntekijät ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon rajoitteiden vuoksi. Samanaikaisesti osalla yrittäjistä kasvu on ollut voimakasta. On ollut sekä voittajia, että häviäjiä. Harvassa lienee sellaiset yrittäjät, joilla korona ei olisi vaikuttanut toimintaan millään tavoin.

Erityisen pahoillani olen niiden yrittäjien puolesta, jotka ovat joutuneet lakkauttamaan toimintansa kokonaan. Asiakkailta saatava tulo on yritystoiminnan elinehto. On kohtuutonta peräänkuuluttaa yrityksiltä yhteiskuntavastuuta tai monen kuukauden puskurirahastoja, kun kirjoittamishetkellä rajoitteet ovat jatkuneet jo 8kk, eikä loppua näy. Monen pienen yrityksen kassa imettiin kuiviin jo viime keväänä. Ja esimerkiksi nyt pikkujoulusesongin alla moni menettää vuoden parhaan sesonkinsa. Yrittäjätukien suhteen on tehty päätöksiä, joita ei voi muuta kuin ihmetellä täältä ruohonjuuritasolta. Todella moni pieni yritys jäi kokonaan ilman tukia, kun taas muutamat saivat 100 000 euron tuen. Osa tukia saaneista yrityksistä ei ole voinut käyttää tukirahoja, sillä ne on myönnetty johonkin aivan muuhun kuin todelliseen tarpeeseen. Eräs yrittäjäasiakkaani kertoi saaneensa 10 000 euron tuen, jota ei voi käyttää vuokraan, palkkoihin, juokseviin kuluihin tai rästilaskuihin, mutta ei myöskään markkinointiin. Mihin sitten? Yksinyrittäjien tuki rajattiin maks. 2000 euroon, joka vastaa monella tuskin edes yhden kuukauden vuokraa.

 

Luurit ovat olleet itselleni tuttu väline yrittäjäkoulutuksissa jo kauan ennen koronaa. Kaikkea liiketoimintaa ei voida siirtää verkkoon, mutta yrittäjäkoulutuksemme ovat toimineet verkossa jo useamman vuoden ja todella moni osallistuja on palautteissaan kiitellyt ketterää toteutustapaamme. Yrittäjän ammattitutkinto-verkossa onkin vallan mainio koulutus!

 

Ei mitään niin pahaa, ellei hyvääkin: moni on vihdoin ymmärtänyt siirtää liiketoimintaansa verkkoon ja havainnut, että asiakkaille voidaan näin tarjota tuotteita ja palveluita paikasta ja ajasta riippumatta. Koulutusalalla, jolla itse työskentelen, korona-aika on osoittanut, ettei monen kouluttajan osaaminen ole ollut ajantasaista. Sana verkkokoulutus on alkanut saada huonoa mainetta ja kuluttajien tulisikin olla erittäin lähdekriittisiä koulutuksia valitessaan. Yrittäjänä en voi olla muuta kuin tyytyväinen jo muutamia vuosia sitten tekemääni ratkaisuun siirtää puolet koulutuksista toteutettavaksi 100% verkossa. Koronan alkaessa verkkokoulutustoiminta pyöri jo hyvällä volyymilla, eikä vaatinut lainkaan lisäinvestointeja tai harmaita hiuksia. Yrittäjien, joilla ennakointia ei oltu tehty, ei kannata soimata itseään, sillä kukaan tuskin saattoi ennustaa tällaista poikkeustilaa. Eikä ole liian myöhäistä vieläkään.

Synkästä maailmantilanteesta huolimatta Mites bisnekset-yrittäjyysblogi jatkuu tulevanakin vuonna! Starttivalmennuksen yrittäjäkoulutukset pyörivät kuten ennenkin ja mukaan ovat tervetulleita niin yritystoiminnan suunnittelijat kuin jo yrittäjänä toimivat. Kehitän uusia yrittäjyysteemaisia tuotteita ja erityisen innostunut olen Asiantuntijasta yrittäjäksi– oppaasta, joka on parhaillaan työn alla. Asiantuntijayrittäjäksi – yrittäjäkoulutuksemme on muodostunut yhdeksi tärkeimmistä koulutustuotteistamme ja on mukavaa saada anti myös oppaan muotoon. Uskon monen asiantuntijan kaipaavan opasta, jonka myötä voin tarjota 20 vuoden yrittäjyyden kouluttajakokemukseni ja yli 4000 yrittäjäasiakkaan kanssa käymäni opit helposti saatavaan muotoon.

 

Kiitos kun luet blogiani! Ja kaikille yrittäjille voimia tulevaan!

Sanna

 

 

Kommentoi