Skip to main content
Yleinen

Onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa?

By 21.5.201922 joulukuun, 2019Kommentit (21)

Vastaus otsikon kysymykseen: palkkaa ei ole pakko nostaa, koska yrittäjän ei tarvitse noudattaa omalta osaltaan oman toimialansa työehtosopimusta (toki työntekijöiden osalta täytyy noudattaa). Yritysmuotojen välillä on eroja. Esimerkiksi osakeyhtiöstä voi nostaa tuloja muutoinkin kuin palkkana. Verojen tai YEL-maksun maksamiselta ei kuitenkaan voi välttyä, vaikkei nostaisikaan palkkaa.

Yleisimmät yritysmuodot ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja ja osakeyhtiö. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei nosta yrityksestään palkkaa, vaan yksityisottoja. Yksityisotot tarkoittavat sitä, että yrittäjä voi vapaasti nostaa yrityksensä tililtä rahaa omaan käyttöönsä. Tämä on ikään kuin palkkaa, mutta siitä ei tarvitse tehdä palkkalaskelmaa, eikä maksaa palkan sivukuluja (YEL-maksu on pakko maksaa aina kun kriteerit täyttyvät). Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja ottaa yrityksen omaisuutta omaan käyttöönsä, sekin tulkitaan yksityisotoiksi. Eli yksityisoton ei suinkaan tarvitse olla rahaa, vaan omaisuuskin on tuloa. Ja tämä tulo on verotettavaa tuloa. Lisäksi on huomioitava, että vaikka raha jätettäisiin yrityksen tilille, eikä sitä nostettaisi yrittäjän käyttöön, se katsotaan myöskin verotettavaksi tuloksi eli toisin sanoen yrittäjä ei näissä tapauksissa voi millään keinolla välttää verojen maksamista.

 

Yrittäjäkoulutuksissa kysytään toisinaan, onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa ja taustalla vaikuttaisi olevan kaksi taka-ajatusta: a) jos ei nosta palkkaa, ei tarvitse maksaa veroja – no, valitettavasti verottaja ottaa aina omansa eli verojen maksamiselta ei voi välttyä b) Jos osakeyhtiölle kerryttää rahavaroja siten, ettei nosta tilikaudella lainkaan palkkaa, voi rahan nostaa osinkona. Totta, mutta ei välttämättä verotuksellisesti järkevää. Palkkaakin kannattaa nostaa tiettyyn rajaan saakka ennen osinkoja. (kuva: Unplash)

 

Osakeyhtiössä rahan nostaminen ei tapahdu aivan noin yksinkertaisesti. Tämä kirjoitukseni painottuukin osakeyhtiöön. Osakas ei voi nostaa vapaasti yhtiön tililtä rahaa ja siirtää omalle tililleen eli yksityisotot eivät ole sallittuja. Tämä tuleekin toisinaan yllätyksenä niille yrittäjille, jotka ovat toimineet ensin toiminimellä ja perustavat myöhemmin osakeyhtiön. Palkan nostamisesta on tehtävä palkkalaskelma. Yleensä tämä on sovittu tilitoimiston tehtäväksi eli yrittäjä ilmoittaa (mielellään) etukäteen haluamansa palkkasumman ja kirjanpitäjä/palkanlaskija laatii palkkalaskelman ja siirtää rahan yrityksen tilille – tai miten rahan siirtäminen onkaan käytännössä sovittu. Palkanlaskijalle ja yrittäjällekin olisi helpompaa, mikäli palkkasumma olisi joka kuukausi samansuuruinen ja palkanmaksupäivä pysyisi aina samana. Mutta ainahan tämä ei ole mahdollista ja yrittäjällä on täysi oikeus nostaa palkkaa tarpeen mukaan. Palkanlaskennasta aiheutuu tietenkin kustannuksia. Yksi palkanlaskenta voi maksaa esim. 20€ eli kovin montaa kertaa kuukaudessa ei ole järkevää nostaa palkkaa. Vaihtoehtona viitseliäs yrittäjä voi myös käyttää maksutonta palkka.fi-palvelua ja laskea itse palkkansa. Ja on myös sähköisiä kirjanpidon ohjelmistoja, joissa yrittäjä voi tehdä itse palkkalaskelmansa. Tällöinkin voi olla järkevää antaa ilmoitusten hoitaminen tilitoimiston tehtäväksi.

 

Yrittäjän palkan (eli siis kyse on nyt osakeyhtiöstä) sivukulu on vain sotu-maksu, joka on tänä vuonna 0,77%, ja se maksetaan ennakonpidätyksen yhteydessä. YEL eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu on tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta pakollinen, mutta muut palkan sivukulut eivät ole yrittäjälle pakollisia. Työntekijällähän näitä riittää (työttömyysvakuutus, tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus). Yrittäjäkin voi ottaa nämä halutessaan vapaaehtoisena, mutta nämä eivät ole riippuvaisia maksetusta palkkasummasta.

 

YEL-maksuja ei voi, eikä kannata vältellä sillä, ettei nosta yrityksestään palkkaa. Jos jättää palkan nostamatta, ja nostaa tuon rahan osinkona, joutuu yelin ottamaan silti. Kysehän on yrittäjäTULOSTA, ei yrittäjän PALKASTA. Yelillä on lisäksi vaikutusta moneen asiaan, kuten Kelan päivärahoihin (vanhempainpäiväraha, sairaspäiväraha..). Kyse ei ole vain kertyvästä eläkkeestä. Ilman YELiä yrittäjä on aikalailla lainsuojaton. (kuva: Unsplash)

 

Yrittäjän palkan ei tarvitse noudattaa alan työehtosopimusta eli yrittäjä voi nostaa palkkaa enemmän tai vähemmän. Lain mukaan yrittäjän palkan tulee olla kohtuullista ja tässä tulee huomioida yrityksen taloudellinen tilanne. Palkka on kirjattava kirjanpitoon palkaksi, jottei tule väärinkäsitystä siitä, että kyseessä olisi esim. yhtiölaina. Palkkasumma voi myös vaihdella tilanteen mukaan. Ja näinhän yleensä onkin, eli mikäli yrityksen tilillä ei ole rahaa, ei luonnollisesti ole mahdollista nostaa palkkaa. Hyvänä kuukautena sen sijaan palkkaa voi olla mahdollista nostaa normaalia enemmän. Yrittäjän tulee muistaa, aivan kuten palkansaajankin, huolehtia veroprosenttinsa oikealle tasolle.

 

Osakeyhtiön osakas voi nostaa rahaa muutoinkin kuin palkkana.  Osingot voivat olla mahdollisia, mikäli yrityksessä on tilinpäätöksessä vapaita pääomia. Lisäksi yrittäjä voi nostaa osakaslainaa. Osingoista on virheellisesti käsitys lähes ilmaisena rahana. Osinkojahan koskee tuplaverotus. Ja kovin harva pienyrittäjä edes pystyy nostamaan osinkoja, joten ei kannata luoda vääriä mielikuvia siitä, että osakeyhtiöstä saisi rahaa edullisemmin kuin muista yritysmuodoista. (kuva: Shutterstock).

 

 Yrittäjä pystyy myös nostamaan kilometrikorvauksia ja päivärahoja, jotka ovat verottomia korvauksia eli yrittäjän ei tarvitse maksaa näistä ennakonpidätystä. Kun osakeyhtiön osakas ajaa yrityksen ajoja omalla autollaan, hän voi tehdä yritykselle matkalaskun. Tänä vuonna 2019 km-korvaus on 0,43€. Päivärahan suuruus on 19€ osapäiväraha ja 42€ kokopäiväraha. Kuten todettu, näistä korvauksista ei makseta ansiotuloveroa. Lain ja Verohallinnonkaan ohjeistuksen mukaisesti yrittäjän ei tarvitse nostaa osakeyhtiöstään palkkaa, vaan hän voi nostaa pelkästään kilometrikorvauksia, päivärahoja, osinkoja ja lainaa. Verotuksellisesti palkan nostamatta jättäminen ei sen sijaan ole järkevää. 15-20 000 euron palkkatulot ovat optimaaliset ja vasta sen jälkeen osingot.

 

Yrittäjätulo ja yrittäjän palkka ovat siis eri asioita. Palkka kirjataan kirjanpitoon palkaksi, siitä laaditaan palkkalaskelma ja maksetaan palkan sivukulu. On kuitenkin erinäisiä ristiriitaisia tulkintoja siitä, miten yrittäjän tulo lasketaan esimeriksi elatusmaksua laskettaessa tai muutamissa muissa tapauksissa, joissa on annettava tuloselvitys. Ei siis kannata tuudittautua siihen, että ei nosta euroakaan palkkaa, vaan tuhansia euroja muuta kautta. Tuloja ne ovat silti. Mutta palkkaa palkan nimellä ei ole pakko nostaa. 

 

 

Kommentit (21)

 • Veli sanoo:

  En nosta palkkaa, voin syödä makaronia vielä pari kk…
  Jos jollakin sanottavaa niin lue blogi eka

  • Sanna sanoo:

   Veli, kiitos kommentistasi. Kirjoitushan käsitteleekin sitä, onko yrittäjän nostettava raha palkkana (josta tehdään palkkalaskelma, maksetaan ennakonpidätys ja sotu-maksu), ja joka on yrityksen kirjanpidossa vähennyskelpoinen kustannus vai onko siihen muita vaihtoehtoja. Minulta kysytään suhteellisen usein, että voiko oy:n omistaja-yrittäjä olla nostamatta palkkaa, ja nostaa pelkkiä kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Kyllä voi. Mutta mikäli ei ole rahaa mitä nostaa, niin tämä on turha kysymys. Tai mikäli kaikki raha mitä tulee, myös menee eli rahavaroja ei pääse kertymään, osingot ovat kaukainen ajatus – niin kuin ne usein ovatkin pienyrittäjälle. Ystävällisin terveisin, Sanna

 • Katja sanoo:

  Hei,
  Selkeä kirjoitus, kiitokset. Onko mahdollista/sallittua se, että osakeyhtiön osakkaalla on oma toiminimi, joka laskuttaa osakeyhtiötä?

  • Sanna sanoo:

   Hei Katja,

   Kiitos palautteestasi, mukavaa kuulla, että pidit kirjoituksesta. Kiitos myös kysymyksestäsi.

   Ensimmäisenä heräsi kysymys, että MIKSI osakkaan toiminimi laskuttaisi osakeyhtiötä eli miksi nämä kaksi toimintoa halutaan pitää erillään? Eli onko siitä osakkaalle jotakin hyötyä? Jos kyse on palvelun myymisestä/ostamisesta, niin miksei osakas toteuta sitä osakkaan roolissa – miksi laskutus kierrätettäisiin toiminimen kautta?

   Näillä pohjatiedoilla vastaus ei välttämättä ole ihan yksiselitteinen, joten olin kysymyksesi tiimoilta yhteydessä Verohallintoon. Verottajan mukaan itsensä kanssa ei voi tehdä sopimusta, joten tässä voi piillä veroriski, jolloin on mahdollista, että laskutus käsitetään suoraan verotuksessa henkilön ansiotulona. Suositeltiin myös tutustumaan tähän ohjeistukseen 7.2 ”Veronkiertämissäännöksen soveltaminen”: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49027/veron_kiertamissaannoksen_soveltamine2/ ja lisäksi suositeltiin olemaan yhteydessä Verohallintoon ja pyytämään ennakkoratkaisua asian tiimoilta.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

   • Ari Niemelä sanoo:

    Hei Sanna!

    Itselläni on tilanne, että perustin kokonaan uuden oy:n ja jatkan vanhan toiminimen alla uutta bisnestä. Oy perustettiin parin ihmisen kanssa. Osakeyhtiö teki erään projektin, jonka suuri osa suoritettiin alihankintana minun toiminimeni kanssa ihan juridisista ja bisness syistä.

    Osakeyhtiö ei esimerkiksi omista toiminimellä olevia lisenssejä ja rahanarvoisia teknologisia hyödykkeitä/ratkaisuja, joita hommassa käytettiin ja jotka ovat minun omistuksessa (toiminimi). Enkä halua niitä ainakaan vielä myydä osakeyhtiölle (en ole ainoa osakas), Joten minulla oli perusteltu syy toimia näin (veronkierto ei ole syy, vaikka verohyödyt tuleekin, vaan täysin juridiset ja liiketaloudelliset edellämainitut syyt).

    Suurehkot verohyödyt tästä on mukava sivutuote/lisä ja ne ovat yllättävän hyvät: ALV tulee toiminimeni harteille, mutta saan sen takaisin ainakin osittain ALV huojennuksen yhteydessä. lisäksi työnantajamaksuja ei tarvitse maksaa.

    Osakeyhtiö ei projektin myynti ALVeista olisi tietenkään päässyt nauttimaan, mutta sen ei myöskään niitä tarvitse nyt tilittääkään verottajalle, ne tilitetään toiminimelleni joka mahdollisesti saa ainakin osan ALV:sta pitää, riippuen tilikauden myynneistä. AlVit olisi mennyt verottajalle jos olisin nostanut oy:sta palkkaa.

    Minusta verohyötyjä on? Ja toiminnan motiivi oli selkeästi muu kuin verohyödyt. Sitä ei olisi voinut toteuttaa työntekijän roolissa oy:lle ilman toiminimen omistamien lisenssien ym. hyödykkeiden myyntiä, mitä ilman tehtävää ei olisi voinut välttämättä suorittaa ollenkaan, ainakaan osakeyhtiön kannalta yhtä kustannustehokkaasti. Ja osakeyhtiön pitää aina toimia osakkaidenaa eduksi ja mahdollisimman suurta voittoa tavoitellen.

    Minun toiminimeni palveluita joudutaan ehkä myös jatkossa käyttämään samasta syystä. En usko, että minulla olisi laillinen velvoite myydä mitään teknologioita osakeyhtiölle, vaan pikemminkin oikeus tehdä liiketoimintaa myös oman vanhan toiminimeni kautta käyttäen sen omistamaa/suunnittelemaa erikoisteknologiaa vaikka asiakkaista löytyy myös oy jossa olen osakkaana.

    Näetkö tässä ongelmaa? Näetkö verohyödyt?

    Sanoit, että verohallinto ei hyväksy sopimuksia itsensä kanssa, mutta kyseessä on juridisesti toiminimen (henkilö) ja oy:n (osakkaistaan erillinen oikeushenkilö) välinen sopimus, joten siinä ei voi tehdä itsensä kanssa sopimusta, koska osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö.

    • Sanna sanoo:

     Hei Ari,

     Kiitos viestistäsi. Kyllä tämä on varmasti perusteltua, eikä kukaan voi sinua pakottaa myymään toiminimesi toimintaa osakeyhtiöllesi. Toiminimen omaisuus on loppukädessä sinun omaisuuttasi. Ja onhan sinulla vapaus harjoittaa toiminimellä kauppaa muidenkin tahojen kanssa kuin vain tämän osakeyhtiön. Viimeksi kun asiaa kyselin Verohallinnolta, oli kyse erityyppisestä asiasta. Lisäksi kyse oli tapauksesta, jossa yksi henkilö omisti kokonaan osakeyhtiön ja myös toiminimen, ja nämä yritykset kävivät kauppaa keskenään.

     Alv on toki yritysten välisessä kaupankäynnissä vain läpikulkuerä, joten sitä en osaa ajatella verohyötynä. Toiminimen ja osakeyhtiön verotus poikkeavat paljon toisistaan; mahdolliset verohyödyt tulevat sitä kautta ja oletan, että nämä ovatkin sinulle tuttuja asioita. Työnantajamaksut ovat yrittäjällä yelin lisäksi olemattomat myös oy:ssa; toiminimellä niitä ei ole lainkaan. Jos olet osakeyhtiössä tyelin alainen, tulee palkan sivukuluja, mutta toisaalta palkka on verovähennyskelpoinen kustannus, toisin kuin toiminimessä yksityisotot. Ja oy:sta on mahdollista nostaa varoja myös osinkoina, mikäli kriteerit täyttyvät – toisin kuin toiminimestä. En nyt osaa ihan tämän perusteella lähteä kommentoimaan, miten olisi verotuksellisesti edullisinta toimia, mutta osakeyhtiössä tulee toimia yhtiön edun mukaisesti 🙂 Mikäli sinulla on osaava kirjanpitäjä, hänen kanssaan voisi pohtia ja laskeskella näitä tulojen nostamiseen ja verotukseen vaikuttavia asioita?

     Mutta oma pohdintani kysymykseesi: kyllä on varmastikin perusteltua, että toiminimen hallussa olevat lisenssit ja muu omaisuus on perusteltua pitää toiminimellä.

     Menestystä molempien yritysten liiketoimintaan!

     Sanna

 • Petra Uusikumpu sanoo:

  Hei Sanna!

  Osaatko neuvoa, voiko yrittäjä (oy) maksaa itselleen palkkaa jälkikäteen? Eli onko mahdollista kirjata kirjanpitoon palkka esim. helmikuulle, jos se maksetaan vasta kesäkuussa? Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia?

  Yleensä olen maksanut vuoden palkan kerralla loppuvuodesta, mutta nyt koronan vuoksi tilanne on toinen ja mietimme vaihtoehtoisia ratkaisuja.

  Ystävällisin terveisin,
  Petra

  • Sanna sanoo:

   Hei Petra,

   Kiitos viestistäsi. Oy:n yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa jälkikäteen saman tilikauden sisällä. Eli vastaus on kyllä; palkka voidaan kirjata helmikuulle, vaikka se maksetaan vasta kesäkuussa. Siis ellei tuossa välissä ole vaihtunut tilikausi. On laadittava palkkalaskelma ja kirjanpidossa kyseinen palkka kirjataan helmikuulle. Tulorekisteri-ilmoitukseen sen sijaan tulee se ajankohta, jolloin raha liikkuu eli kesäkuussa.

   Jäin pohtimaan, että mitä hyötyä tästä olisi? Ellei ole tarkoitus, että kirjanpidossa voitaisiin osoittaa esim. tukea varten, että yrittäjä on nostanut palkkaa. Tilikauden tulokseenhan sillä ei ole vaikutusta, että milloin palkka on nostettu, tai mille kuukaudelle se on kirjattu.

   Toivottavasti sait tästä vastauksen?

   Aurinkoista kesää ja menestystä liiketoimintaan!

   Sanna

 • Keke sanoo:

  Hei Sanna. Onko mahdollista tehdä töitä osakeyhtiölle niin, että maksetaan palkkaa vaikkapa parin vuoden päästä tai jätetään tehty ansio ikään kuin säästöön ja hankitaan sillä summalla vaikkapa uusi auto kuljetusyritykselle. eli miten käy näille ansioille parin tilikauden jälkeen, jos niistä ei maksa palkkaa vaan elää sen aikaa esim omilla säästöillä?

  • Sanna sanoo:

   Hei Keke,

   Kiitos kysymyksestäsi. Osakeyhtiön osakkaan ei ole pakko nostaa palkkaa. Säästyneen rahan voi käyttää invetointeihin. Mikäli yrityksen tilille kertyy rahavaroja ja tilikauden tulos on plussalla, osakeyhtiö maksaa tuloksesta veroa 20%. Mainitsemallasi tavalla yritykselle voi hyvinkin kertyä osingonjakokelpoisia varoja. Jos osakas ei ole muualla palkkatyössä, on verotuksellisesti järkevää nostaa kuitenkin osakeyhtiöstä rahaa ensin tiettyyn rajaan saakka palkkana, ja vasta sen jälkeen osinkona.

   Palkkoja ei voi kirjata jälkikäteen jo päättyneiden tilikausien palkkatuloiksi, mutta kuluvalla tilikaudella voi toimia niinkin, että osakas maksaa itselleen yrittäjäpalkkaa jälkikäteen (esim. palkka kirjataan kirjanpidossa huhtikuulle, mutta se nostetaan vasta syyskuussa – siis mikäli on vielä sama tilikausi meneillään). Tilikausien yli ei voi tehdä ”palkkavarauksia” tai korvamerkitä rahaa myöhemmin maksettaviksi yrittäjäpalkaksi.

   Eli vastaus kysymykseesi: omilla säästöillä eläminen on toki sallittua, ja palkkakuluista säästyneitä yhtiön rahoja voi käyttää investointeihin. Yrittäjä saa määritellä itselleen itse palkkansa, eli muutaman tilikauden jälkeen voi nostaa suurtakin palkkaa, mikäli ei pumppaa yhtiötä täysin tyhjäksi. Tätä palkkaa ei voida kuitenkaan kirjata kirjanpidossa aiempien vuosien palkaksi ja palkkatulon ansiotuloverotkin kohdistuvat palkanmaksuvuodelle. Yel-maksujen maksamiselta osakas ei välty, mikäli ei nosta palkkaa, vaan kerryttää rahavaroja osakeyhtiölle.

   Menestystä liiketoimintaan!

   Sanna

 • Kake sanoo:

  Hei Sanna,
  osaatko sanoa mitä tarkoitetaan ”yrittäjätulolla” kun yksin oy:n omistava yrittäjä hakee koronan takia työttömyysetuutta Kelasta? Yrittäjällä auto- ja puhelinetu ja rahapalkka. Ei muita etuuksia, päivärahoja eikä ole palkkaa nostettu hyödykkeinä eikä osinkoja makseta. Esim. jos nostaa palkkaa 500€, autoetu on 580€ ja puhelinetu 20€, niin onko yrittäjätulo 1100€ vai 500€?

  • Sanna sanoo:

   Hei Kake,

   Hyvä kysymys. Soitin asiasi tiimoilta Kelalle. Kelan ohjeistuksia kun on kahdenlaisia: toisessa ohjeistetaan ilmoittamaan yrittäjän tuloksi rahapalkka, palkkiot ja veronalaiset luontoisedut. Toisessa ohjeessa luontoisetuuksia ei mainita, vaan ainoastaan palkka ja osinkojen ansiotulo-osa.

   Kelan ohjeistus oli, että ilmoita luontoisetuudet hakemuksen ”lisätietoja”-kohdassa.

   Yrittäjän työttömyysetuuden suojaosuutta on korotettu nyt 1089,67 euroon. Sinulla suojaosuus ylittyy himpun verran, mikäli luontoisetuudet otetaan huomioon, mutta jos palkka olisi ihan himpun verran alle 500€, ei laskentatavalla ole merkitystä, sillä suojaosuus ei ylittyisi luontoisetuuksien kanssakaan.

   Asia vaikutti olevan Kelallekin uusi ja selvittelivät sitä usean ihmisen voimin. Summa summarum: Ilmoita luontoisetuudet lisätietoja-kohdassa.

   Toivottavasti saat myönteisen päätöksen!

   Sanna

   • Kake sanoo:

    Kiiton nopeasta vastauksestasi. Sen verran vielä tarkennan, että suojaosa on väliaikaisella lailla nostettu 465€/4 vko tai 500€/kk. Kaikki tuon yli menevät tulot pienentävät etuutta ja tuo mainitsemasi 1089,67€ on raja, jonka jälkeen etuutta ei makseta enää ollenkaan, koska silloin yrittäjän ei katsota enää olevan ”työtön”. Siksipä tuota yrittäjätulon laskentaa kyselinkin, koska autoedulla ei osteta ruokaa pöytään ja jos se otetaan laskentaan mukaan, niin ei siinä paljon palkkaa pysty maksamaan. Toki eihän sitä sitten välttämättä kovin ”työtön” ole jos rahaa riittää reilusti palkankin maksuun. Autoetuakaan ei oikein voi jättää maksamatta, jos vaikka muutamana päivänä sattuisikin tulemaan työkeikkaa ja ihan vaikka kaupassakin olisi kiva joskus työajan ulkopuolellakin käydä.

    • Sanna sanoo:

     Hei vaan Kake,

     Hyvä tarkennus, näinpä juuri, että autoedun kanssa etuus jäisi saamatta.

     Kuten todettu, tässä uusimmassa ohjeistuksessa luontoisetuja ei lasketa palkkaan, ja olet oikeassa, ettei sillä osteta ruokaa, vaikka se ikäänkuin tuloksi katsotaankin. Palaathan sitten kertomaan, miten päätöksen kanssa kävi? Nämä ovat hankalia asioita, sillä jos viranomaisella itsellään ei ole selkeää vastausta, sitä ei voi olla meillä muillakaan 🙁

     Sanna

     • Kake sanoo:

      Hei,
      Kelasta soitettiin ja kyseltiin tuloja, mutta soittajakaan ei osannut kertoa miten yrittäjätulo lasketaan. Päätöksessä eivät sitten lopulta ottaneet huomioon autoetua tulona, joten myönsivät tuen.

     • Sanna sanoo:

      Hei,

      Kiitos, että palasit kertomaan miten kävi. Yrittäjätulo vaikuttaisi olevan hankala asia monen muunkin toimijan näkökulmasta, Kela ei liene ainoa. Kuulemani mukaan esim. elatusmaksuasioissa ja myös yrittäjän henk.kohtaista lainaa hakiessa yrittäjätuloa tulkitaan milloin mitenkin, ja myös yritysmuodosta riippuen eri tavoin.

      Oikein hyvä, että sait tuen! Pidän tämä mielessä ”ennakkotapauksena”, jos joku muukin sattuu tätä kysymään.

      Aurinkoista syksyä toivottaen,

      Sanna

 • Duunari sanoo:

  Moi Sanna,
  Olen yksityisellä töissä ja olisi tarkoitus jäädä osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja jäädä nykyiselle työnantajalle töihin 3 päivää viikossa. Jatkossa saisin nykyiseltä työnantajalta palkkaa maksimin mitä saan tienata ja osatyökyvyttömyyseläkkettä eli en saisi tienata enempää. Kun tuota sinun kirjoitusta luin, niin tuli mieleen, että jos perustan OY:n, niin voinko olla nostamatta ”palkkaa” ja maksaa itselleni päivärahaa, km-korvauksia ja osinkoja? Mietin vain, että tuossa tapauksessa ei tulisi verotettavaa tuloa ja työeläkelaitokselle se olisi hyväksyttävää?

  • Sanna sanoo:

   Hei Duunari,

   Kiitos kysymyksestäsi. Osatyökyvyttömyyseläke on siitä hankala, että kun sinulle on määritetty ansioraja, sitä ei kannata ylittää. Jos ansioraja ylitetään, on mahdollista, että eläkettäsi peritään takaisin ja/tai työkykysi arvioidaan uudelleen, jos katsotaan, että voitkin työskennellä enemmän kuin alunperin on arvioitu. Eli on mahdollisuus menettää osatyökyvyttömyyseläke.

   Yrittäjillä osatyökyvyttömyyseläkkeen tulo perustuu yrittäjän ilmoittamaan yel-työtuloon (eikä nostettuun tuloon, kuten palkka, päiväraha, km-korvaukset tai osinko). Yel-työtulo ei saa olla ansiotulorajaa korkeampi. Eli tässä sinun tapauksessasi et saa tienata yhtään yritystoiminnasta, koska tulorajasi täyttyy jo palkkatyöstäsi; mikäli haluat säilyttää osatyökyvyttömyyseläkkeesi tason, et käytännössä voi pyörittää yritystä.

   Varmistin asian tänään soittamalla Työeläkelaitos Ilmariseen eli tieto on ajantasainen. Kannattaa toki olla myös itse yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi, jotta osaavat neuvoa sinua parhaiten.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Yrittelijä sanoo:

  Hei
  Olen yksityisellä töissä, mutta minulla on myös pieni yritys, osakeyhtiö. Olen siis päätoimisesti työssäkäyvä, mutta myös osa-aika yrittäjä. Lähinnä viikonloppuisin. Onko mahdollista / sallittua hankkia yritykselle autoa ja sitten maksaa palkkana yrityksestä pelkästään autoetua, esimerkiksi 600€kk. Näin ollen tuloraja jäisi alle YEL – rajan, eikä YEL vakuutusta tarvittaisi, vai tarvittaisiinko?.
  Kiitos vastauksesta. 🙂

  • Sanna sanoo:

   Hei Yrittelijä!

   Mukavaa, että löysit blogini pariin. Soitin kysymyksesi tiimoilta Ilmariseen ja varmistin asian. Vastaus on tämä:
   – Yel tulee ottaa silloin, kun yrittäjän TYÖN ARVO ylittää minimirajan (n. 8000€ v. 2020) eli jos maksaisit toiselle taholle kyseisen työn tekemisestä tuon summan yli vuositasolla, YEL tulee ottaa.
   – Mutta koska Eläketurvakeskus valvoo vain saatua yrittäjätuloa ja tuolla autoedun määrällä yelin minimiraja ei ylity, on mahdollista, että nostat osakeyhtiöstäsi vain autoetua, eikä sinun siinä mielessä tarvitse ottaa yel-vakuutusta.

   Kokopäiväiselle yrittäjälle en tällaista suosittelisi, mutta sivutoimisena ymmärrän näkökulmasi hyvin, koska olisit tuplavakuututettu (tyel + yel). Eli vastaus on Ilmarisen vastauksen perusteella: Kyllä voit menetellä nääin, eikä yeliä tarvita.

   Menestystä yritystoimintaan!

   Sanna

 • Cotton sanoo:

  Hei,
  ymmärsinö oikein @Duunarin tapuksesta jos olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja saat nykyiseltä työnantajalta ” täyden ” palkan joka on määritelty ansaintarajassa ja sen jälkeen tekisit samalle työnantajalle töitä oman oy:n muodossa niin voisit tehdä , laskuttaa tuon 8keur/ vuosi ja tämä ei vaikuttaisi osatyökyvyttömyys eläkkeeseen, koska yel työtuloa ei kertyisi?

Kommentoi