Skip to main content

Pankkitilin avaaminen uudelle yritykselle

Kerron tässä kirjoituksessa mitä on huomioitava, kun yritystoimintaa suunnitteleva haluaa avata pankkitilin yritykselle:

 • Pankkitilin avaaminen uudelle yritykselle
 • Pankkitili toiminimelle
 • Pankkitili osakeyhtiölle
 • Pankkitilin hinta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin: Mistä ilmainen pankkitili yritykselle tai mistä halvin pankkitili yritykselle
 • Pankkitili yritykselle ilman luottotietoja
 • Pankin valinta
Nainen istuu sohvalla ja haaveilee oman yrityksen perustamisesta

Pankkitili toiminimelle ei ole pakollinen, mutta suositeltava. Osakeyhtiölle sen sijaan on avattava aina yritystili. Omia palveluita tai tuotteita voi myydä myös ilman omaa yritystä yksityishenkilönä, freelancerina, osuuskunnan jäsenenä tai kevytyrittäjänä. Tällöin ei tarvitse avata erillistä pankkitiliä, saati yritystiliä. Jos henkilö laskuttaa ilman y-tunnusta, on huomioitava milloin täyttyvät työsuhteen tai yritystoiminnan tunnusmerkit. Henkilö tai toimeksiantaja eivät päätä näitä, vaan ne määrittää laki.

Yritystilin ominaisuudet

Koska yrityksellä on oltava vähintään yksi maksava asiakas, on yrityksen pystyttävä ottamaan vastaan rahaa. Yritystoiminnasta syntyy myös kuluja, joten on pystyttävä maksamaan laskut. Tähän tarvitaan pankkitili. Yritystilissä on yleensä ominaisuuksia, joita ei yksityistilissä ole, kuten:

 • Sähköinen tiliote, jonka noutamiseen kirjanpitäjälle annetaan oikeus. Tiliotteet ovat osa yrityksen kirjanpidon aineistoa. Lue lisää kirjoituksestani tilitoimisto.
 • Verkkolaskutusohjelma, johon liittyy yleensä tuote- ja asiakasrekisteri. Kun yrittäjä myy samoja tuotteita ja toistuville asiakkaille, ei laskuihin tarvitse kirjoittaa kerta toisensa jälkeen samoja tietoja uudelleen, vaan ne saa kätevästi valmiina tuote- ja asiakasrekistä. Lue lisää laskuttamisesta kirjoituksestani laskun laatiminen. Verkkolaskutusohjelma on tärkeä siksi, että yritys- ja yhteisöasiakkaat toivovat saavansa laskunsa sähköisinä. Toki verkkolaskutusohjelma kuuluu useimpiin taloushallinnon järjestelmiin ja erillisiin laskutusohjelmiin, mutta erityisesti pieni yritys pärjää vallan hyvin yritystilin laskutustyökalulla ilman erillisten laskutusohjelmien kustannuksia. Verkkolaskutusohjelmaan sisältyy yleensä simppeli reskontran esiaste eli myyntilaskujen seuranta (esim. kun asiakkaalle lähetetty lasku on myöhässä, se näkyy punaisella ja yrittäjä pystyy lähettämään laskusta muistutuslaskun yhdellä napin painalluksella).
 • Integraatio sähköiseen taloushallinnon järjestelmään, jolloin ne keskustelevat (jopa reaaliaikaisesti) keskenään.

Näiden lisäksi yrityksen pankkitiliin liittyy usein vähintään debit-kortti, joka on kätevä käteis- ja verkkokauppaostoksia tehtäessä, joskin debit-kortin saa myös yksityistiliin. Kun pohdinnassa on yrityksen perustaminen ja pankkitili yritykselle, on tärkeää tietää, että on lakisääteistä, että yrityksen ja yrittäjän rahat ja omaisuus, kulut ja velat pysyvät erillään. Tämän vuoksi yritykset joutuvat pitämään kirjanpitoa. Yrityksen pankkitilillä on tässä tärkeä rooli. Vaikka sivutoiminen toiminimiyrittäjä voisi pyörittää rahaliikenteensä oman käyttötilinsä kautta, se ei ole suositeltavaa.

Mies maksaa laskuja kännykällä työmaalla

Mikäli pankkitili yritykselle avataan samasta pankista, jossa yrittäjän yksityisasiointi tapahtuu, on yleensä mahdollista saada yrityksen tili henkilökohtaisten verkkopankkitunnusten alle. Tämä on kätevää, sillä näin yrittäjä ei tarvitse opetella uusia pankkitunnuksia kirjautumiseen.

Pankkitili toiminimelle

Yritystili ei ole pakollinen toiminimiyrittäjälle eli yksityiselle elinkeinonharjoittajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että pienimuotoista yritystoimintaa pystyisi pyörittämään yritystoimintaansa yksityistilin kautta. Gallupini mukaan useimmat pankit ovat kuitenkin määritelleet ehdoissaan, että yksityistiliä ei saa käyttää yritystoiminnan harjoittamiseen ja ukaasina on jopa tilin sulkeminen. Tiliä pankit tuskin asiakkuuden menettämisen pelossa tekevät, mutta pankilla on oikeus ja velvollisuus valita asiakkaansa ja valvoa millaista toimintaa tilien kautta harjoitetaan. Yksityistilit ovat pääsääntöisesti tarkoitettu vain yksityishenkilön henkilökohtaista pankkiasiointia varten. Vaikka toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole yhtiö, vaan y-tunnus on yksityishenkilön laskutuskanava, toiminta on silti liiketoimintaa.

Vaikka sanotaan, että on helpompi pyytää anteeksi kuin saada lupa suosittelen aina tulevaa toiminimiyrittäjää kysymään omasta pankista ennen yritystoiminnan aloittamista kannattaako avata toiminimelle oma pankkitili. Pankit toimivat kilpailluilla markkinoilla, joten moni pankki näyttää antavan toiminimiyrittäjille luvan pyörittää ainakin alkuun yritystoimintaa yksityistilin kautta. Kun on saanut luvan, voi nukkua tämän suhteen yönsä hyvin. Alkavat yrittäjät saavat pankeista kirjavia vastauksia, kuten ”Voit avata yritykselle uuden tilin, ja pyörittää rahaliikenteen sitä kautta aluksi, mutta katsotaan tilannetta uudelleen, kun yritystoiminta kasvaa.” Yrittäjät eivät yleensä saa pankeilta selkeitä vastauksia siitä, millainen euromäärä tai tilitapahtumien määrä ylittää tuon kasvamisen rajan.

Eli ellei yritystoiminnasta ole tarkoitus tulla pysyvästi hyvin pientä ja sivutoimista tai satunnaista, on yritystilin avaaminen näin ollen joka tapauksessa edessä jossakin vaiheessa. Tällöin avataan yritykselle uusi pankkitili, joka tarkoittaa sitä, että tilinumero vaihtuu. On melkoinen työ ja vaiva ilmoittaa uusi tilinumero useampaan paikkaan Verohallintoa myöten ja opettaa asiakkaita uuteen tilinumeroon – nimimerkillä kokemusta on yrityksen pankkipalveluita muutaman kerran vaihtaneena.

Väitän, että muutaman euron hintainen yritystili alusta alkaen on järkevämpää kuin se, että kituutellaan alkuun halvemman yksityistilin kautta ja kun yritystoiminta rullaa, käytetään kohtuuttomasti aikaa siihen, että vaihdetaan tilinumerot, laskutusohjeet, pankkikortit ja käytetään työaikaa siihen, että selvitellään mikseivät veronpalautukset tulleet tilille tai miksi asiakkaan maksama lasku on palautunut asiakkaalle. Ja mikä pahinta, jos yrittäjä on startannut halvimman hinnan strategialla liikkeelle, eikä ole hinnoitellut yritystoiminnan kuluja myyntihintoihinsa (pankin palvelumaksut mukaan lukien), on edessä hinnan nostaminen. Asiakkaat eivät yleensä pidä hintojen merkittävästä kertanoususta.

Jos sen sijaan yritystoiminta on tarkoituskin pitää pienimuotoisena ja sivutoimisena, kannattaa harkita kevytyrittäjyyttä. Tällöin säästyy yritystilin sekä avaamiselta ja kirjanpidolta. Lue lisää kirjoituksestani kevytyrittäjyydestä.

Pankkitilin avaaminen toiminimelle:

 • Kaupparekisteriote tai rekisteröinnin diaarinumero, mikäli yrityksen rekisteröinti on esim. yrityksen nimitutkimuksen käsittely vuoksi vielä kesken. Lue lisää nimitutkimuksesta kirjoituksestani yrityksen nimen valinta.
 • Usein pyydetään liiketoimintasuunnitelma tai jonkinlainen selvitys tulevasta yritystoiminnasta.
 • Arvio tulevasta liikevaihdosta (ja tilitapahtumien määrästä)
 • Henkilöllisyystodistus
Nainen meikkaa toisen naisen kasvoja.

Yksityinen henkilö saa myydä omia tuotteitaan tai palveluitaan ilman y-tunnustakin pienimuotoisesti. Ehdoton yläraja on arvonverovelvollisuuden raja 15 000€ vuodessa. Tällainen henkilökin voi saada kulut verovähennyksiin ja tuloista maksetaan verot. Yrittäjän määritelmä ja yel-velvollisuuden raja voi yhtä lailla täyttyä, vaikka henkilöllä ei olisi y-tunnusta. Mutta tällainen yksityishenkilö ei edes voi avata yritystiliä y-tunnuksen puuttuessa.

Pankkitili osakeyhtiölle

Pankkitilin avaaminen osakeyhtiölle on astetta monimutkaisempaa. Osakeyhtiö ei voi pyörittää rahaliikennettään yksityistilin kautta, vaan osakeyhtiölle on avattava aina yritystili. Pankkitili osakeyhtiölle avataan joko perustettavan yhtiön lukuun (silloin kun yhtiön perustaminen on vielä kesken) tai yhtiön lukuun (kun yhtiö on jo perustettu).

Pankkitilin avaaminen osakeyhtiölle:

 • Helpointa on toimittaa pankkiin koko osakeyhtiön perustamispaketti, joka sisältää: perustamissopimus, yhtiöjärjestys, Y1-perustamislomakkeen ja henkilötietolomakkeet.
 • Kaupparekisteriote tai diaarinumero
 • Liiketoimintasuunnitelma tai muu selvitys tulevasta liiketoiminnasta
 • Arvio liikevaihdosta ja tilitapahtumien määrästä
 • Henkilöllisyystodistus
 • Lisäksi esille nousevat tosiasialliset edunsaajat

Osakeyhtiön pankkitilin voi avata vain henkilö tai henkilöt, joilla on siihen oikeus. Nimenkirjoitusoikeus määritellään yhtiön perustamisvaiheessa. Jos edellytetään, että kaikki vastuuhenkilöt ovat paikalla kun pankkitiliä avataan, heidän on myös oltava paikalla. Jos yrittäjä toimii osakeyhtiössään yksin, on oikeus myönnettävä hänelle. Sama pätee muihinkin yhtiön asioiden hoitamiseen, ei vain osakeyhtiön pankkitilin avaamiseen.

Kaksi osakasta työskentelee tietokoneilla

Jos osakeyhtiötä perustettaessa on suunniteltu, että yhtiölle maksetaan osakepääomaa (rahana), on summa maksettava perustettavan yhtiön pankkitilille ennen kuin osakeyhtiön rekisteröiminen voidaan saattaa loppuun. Tässä tapauksessa yhtiölle on välttämätöntä avata pankkitili etukäteen perustettavan yhtiön lukuun.

Pankkitilin hinta: Ilmainen tai halvin pankkitili yritykselle

Ilmaista pankkitiliä osakeyhtiölle ei ole tarjolla lainkaan. Toiminimiyrittäjälle ilmainen pankkitili voi olla mahdollinen siten, että oma pankki antaa luvan avata yritykselle yksityistilin, joka on maksuton. Yleensä yksityishenkilön pankkipalvelut ovat maksuttomia nuorille aikuisille tai maksuttomuus voi syntyä esimerkiksi OP-bonusten johdosta (bonukset kattavat pankin palvelumaksut). Muutoin yritysten pankkipalvelut ovat maksullisia. Aikoinaan S-pankilla oli maksuton yritystili pienyrittäjille, mutta S-pankki on luopunut tästä jo vuosia sitten eli uusi yrittäjä ei voi enää avata S-pankista maksutonta yritystiliä.

Kuten todettu, pankit kilpailevat samoista asiakkaista. Hintatasot aloittaville yrittäjille ovat lähestulkoon samat kaikilla suurimmilla pankkiryhmittymillä. Tässä on kirjoitushetken (2022) vertailu toiminimen pankkitilin hinnastoista:

Pop pankki ei ilmoita sivustollaan hinnastoa lainkaan. Hinnastoja vertailtaessa on huomioitava, että ensisilmäyksellä halvin tili yritykselle näyttää olevan Osuuspankilla, mutta hinnastossa on lisämaksuja erillisille yritystilin palveluille.

Pankkitili yritykselle näyttää olevan asia, joka herättää keskustelua, joten tuon esille oman henkilökohtaisen mielipiteeni. Mielipiteeni perustuu pitkään 20 vuoden kokemukseeni aloittavien yrittäjien ja pienyrittäjien kanssa toimimisesta. Koko työurani, yrittäjäkoulutusteni ja myös Mites bisnekset-blogin missiona on auttaa yrittäjiä pärjäämään ja menestymään. Yrittäjä tarvitsee osaamisen ja asenteen lisäksi oikeaa tietoa ja työkaluja. Jokaisesta yrittäjästä voi tulla menestyvä yrittäjä, kunhan perusasiat ovat kohdallaan. Minun tehtäväni on ollut jo 2o vuoden ajan ja toivottavasti seuraavienkin 20 vuoden ajan antaa näitä työkaluja pienyrittäjille.

Kuten jokainen meistä tietää, netistä löytyy kirjoituksia joka lähtöön. Eräs hyvin hämmentävä tapa opastaa yrittäjyyteen on useista kirjoituksista löytyvä tapa ohjeistaa säästämään vääristä asioista. Ymmärrän, että yksityishenkilöiden penninvenyttämisen Facebook-ryhmät ja saiturin säästövinkit ovat suosittuja, koska yksityishenkilö pystyy harvemmin vaikuttamaan tulotasoonsa. Jos rahat eivät riitä, on nipistettävä kuluista. Kotitalouden, aivan kuten yrityksenkin tuloshan kertyy simppelistä laskutoimenpiteestä: tulot miinus menot = tulos.

Yrityksellä sen sijaan tilanne on hieman toinen. Yrityksellä on mahdollisuus vaikuttaa molempiin, niin tuloihin kuin menoihin. Kulukuri on suotavaa yritystoiminnassakin, mutta korostan näitä kahta asiaa:

 • Yritystoiminnan tulos tehdään hinnoittelemalla tuotteet ja palvelut oikein. Oikea hinnoittelutapa ei ole se, ettei hinta kata yritystoiminnan kuluja, jolloin joudutaan esimerkiksi jättämään tiettyjä yritystoimintaan olennaisesti liittyviä kuluja (kuten pankin palvelumaksut) maksamatta, vaan oikea hinnoittelutapa on se, että kate on riittävä laskujen maksamiseen.
 • Hyvä yrittäjä ei näe vaivaa muutaman euron tai muutaman kympin säästämisessä, vaan keskittyy yritystoiminnan kannalta olennaisten kuluerien kilpailuttamiseen. Vaikka pienistä puroista syntyy iso joki, sillä ei ole väliä, maksaako pankin palvelumaksut 13€/kk vai 15€/kk, vaan sillä on väliä, sitoutuuko yrittäjä viideksi vuodeksi 3000€/kk liiketilaan, vai 5000€/kk liiketilaan.

Suosittelen suhtautumaan edullisin yritystili, halvin yritystili yms. kirjoituksiin kriittisesti. Perusteluni on se, että kirjoittavat eivät selvästikään ole yritystoiminnan ammattilaisia, koska opastavat yrityksen perustajia mm. jättämään sosiaaliturvamaksut maksamatta, etsimään halvimman mahdollisen kirjanpitäjän (joka ei ole siis osaavin), tekemään kaiken itse (joka johtaa siihen, että jälki on huonoa, eikä aika riitä varsinaiseen laskutettavaan työhön) ja tekemään sitä ja tätä, jotta yritystoiminta ei varmasti lähtisi lentoon, koska se ei näytä asiakkaille päin ammattimaiselta. Nämä kirjoittajat julistavat, että yritystoiminnasta tulee kannattavaa säästämällä. Oikeasti yritystoiminnasta tulee kannattavaa hinnoittelemalla ja myymällä. Yritystoiminta ei ole terveellä pohjalla, jos yrittäjä pyrkii säästämään 10€/kk pankin palvelumaksuissa ja käyttää vähäiset aikaresurssinsa tämän asian kanssa kikkailemiseen. Yritystoiminnan säästöt ja tulos tehdään aivan eri asioilla!

Kaksi IT ammattilaista työskentelee tietokoneilla toimistossa

Osakeyhtiöiden pankkipalvelun hinnastot eivät ole pankkien sivuilla julkisia, joten hinnat selviävät vasta kyselyjen yhteydessä. Mitä suurempi yritys, sitä enemmän liikevaihtoa ja tilitapahtumia. Pankin palvelumaksujen kustannukset nousevat yrityksen kasvaessa. Esimerkiksi vielä suht pienellä, mutta kasvavalla 500 000 euron liikevaihtoa tekevällä yrityksellä, jolla on suht vähän tilitapahtumia voivat pankin palvelumaksujen kulut nousta helposti 300 euroon kuukaudessa. Tästä voi päätellä, että kun liikevaihto on useita miljoonia, on pankin palvelumaksutkin muistettava hinnoitella katteessa. Pankitkin ovat yrityksiä – eivät maksuttomia palveluita tarjoavia hyväntekeväisyyslaitoksia.

Pankkitili yritykselle ilman luottotietoja

Pankeilla on oikeus ja suorastaan velvollisuus valita asiakkaansa. Kuulen yhä useammin aloittavilta yrittäjiltä, että pankki kieltäytyi avaamasta asiakkuutta yritykselle tai vakuutusyhtiö tekemästä tarjousta vakuutuksista. Pankeilla on velvollisuus avata tili yksityishenkilöille. Tästä pankki ei voi kieltäytyä, koska oikeus pankkitiliin juontuu laista. Mutta yritystilin avaamiseen pankeilla ei ole velvoitetta. En edusta pankkia, joten arveluni syistä, miksei yritystiliä aina avata, perustuu lähinnä siihen, mitä olen yrittäjäkoulutuksiini osallistuneilta yrittäjiltä kuullut ja pankkien viestinnästä poiminut:

 • Yhtiön osakkaalla tai vastuuhenkilöllä (kuten hallituksen jäsen tai varajäsen) on luottotietomerkintä. Luottotietomerkintä vaikuttaa suoraan perustettavan yhtiön luottotietoihin: negatiivinen tausta vastuuhenkilöllä.
 • Osakkaasta johtuvat muut syyt, kuten heikko maksukäyttäytyminen
 • Jollakin tapaa epäselvä/hämärä liikeidea, jonka vuoksi pankissa päätellään, että perustettavalla yrityksellä ei ole kannattavan liiketoiminnan edellytyksiä.
 • Epäilys rahanpesuun liittyvistä asioista tai muusta epäilyttävästä toiminnasta.

Oma näkemykseni ei luonnollisesti edusta kaikkien yrityksen perustajien tilannetta, en tunne kaikkia yritysten perustajia tai pankkien edustajia, mutta muotoilen asian näin: Lähes aina luottotietomerkintä estää osakeyhtiön pankkitilin avaamisen. Ratkaisuja tai vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa ja tässä ehdotukseni tilanteeseen, jossa pankki ei avaa yritykselle tiliä:

 • Neuvottelut toisten pankkien kanssa. Tämä voi toimia erityisesti tilanteessa, jossa luottotietomerkintä on vanha, velat jo maksettu ja velkojen syntymisen syy on jokin inhimillinen (takaus, työttömyys, sairastuminen).
 • Holvin yritystili saattaa olla mahdollinen – ihan kaikkeen Holvi ei taivu, mutta perussimppeli palvelun myyntiin ja verkkokauppaan hyvin ja vieläpä kustannustehokkaasti.
 • Laskutuspalveluyritysten kautta kevytyrittäjänä toimiminen oman y-tunnuksen sijaan. Freelancerina laskuttaminen, työosuuskunnan jäsenyys tai yksityishenkilönä laskuttaminen ovat myös vaihtoehtoja. Yrittäjäksi ilman luottotietoja lähteminen asettaa omat haasteensa jo perustamisvaiheeseen.
Kevytyrittäjä työskentelee kotisohvalla tabletilla.

Kevytyrittäjyys on tarkoittanut perinteisesti sitä, että henkilö laskuttaa laskutuspalveluyrityksen kautta ilman omaa y-tunnusta. Ihan jokaiseen tilanteeseen perinteinen kevytyrittäjyys ei taivu, joten laskutuspalveluyritykset, pankit ja myös jotkut tilitoimistot ovat lähteneet lanseeraamaan toiminimipalveluitaan ikään kuin kevytyrittäjän helppoudella. Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa OP-kevytyrittäjyyspalveluaan, jossa henkilö toimii toiminimiyrittäjänä ja saa samalla pienen yrityksen palvelut paketoituna palveluna  -halutessaan pankkitiliä myöten.

Pankki yritykselle

Yritystoimintaa suunnitteleva avaa pankkitilin useimmiten sen enempää asiaa selvittelemättä omasta pankistaan, jossa hänellä on myös henkilökohtainen pankkiasiointi. Tämä on hyvä ratkaisu, sillä kuten todettu, pankkien palvelut ovat suht samanlaisia kaikkialla ja muutaman euron säästöjen perässä juokseminen ei ole oikea tapa lähteä rakentamaan kannattaa yritystoimintaa (pikemminkin pitäisi kiinnittää huomioita siihen, että omien myytävien tuotteiden tai palveluiden hintataso ja kate on oikea, ja että asiakkaita saadaan riittävä määrä). Yrityksen perustajat saattavat kiinnittää pankin valinnassa yleensä huomiota lähinnä hintaan ja mielessä pyöriikin kysymys: mistä halvin pankkitili yritykselle.

Kun yritystoiminta kasvaa, sitä tärkeämmiksi nousevat muut asiat, kuten:

 • Asioinnin helppous
 • Asiakaspalvelun laatu ja oma nimetty (osaava) yhteyshenkilö, jonka kanssa on hyvä luottamuksellinen ja nopea keskusteluyhteys
 • Rahoitusmahdollisuudet esim. limiittiä tai lainaa haettaessa ja vakuuksien käsittely
 • Ja toki hintakin vaikuttaa, sillä kuten edellä totesin, pankkipalveluiden hinta nousee sitä korkeammaksi mitä suurempaa liiketoiminta on.

Pankkien yritysasiakkaat eivät ole vaihtoherkkiä, mikäli ovat tyytyväisiä pankin palveluun. Pankit ovat kartoittaneetkin asiaa. Mutta tyytymätön asiakas vaihtaa jopa kalliimpaan palveluun, jos kokee saavansa toisaalta parempaa palvelua. Sama pätee myös muihin palveluihin – ei vain pankkeihin. Vaihtamisella on kuitenkin aina hintansa: palveluntarjoajan vaihtamiseen tarvitaan sekä aikaa, että rahaa ja roimasti kärsivällisyyttä! Ihan vuoden välein ei pankkia kannata lähteä kilpailuttamaan.

Pankin valinnassa näkisin, että pienen yrityksen pankkipalvelut voi avata ihan mihin tahansa pankkiin, sillä jokainen pankki palvelee kyllä asiakkaitaan. Kyse on pikemminkin mielikuvista tai pienistä hinnan eroista. Koska pankkien asiakkaat ovat tyypillisesti melko uskollisia, on helpointa avata pankkitili yritykselle siihen pankkiin, jossa on oma yksityistili. Ja kilpailuttaa pankki sitten kun yritystoiminta edellyttää pankiltakin muutakin kuin pelkän tiliotteen ja debitkortin. Jotkut pankit saattavat edellyttää vielä tänäkin päivänä yksityisasioinnin siirtämistä siihen pankkiin, minne yritystili avataan, mutta tällaiseen rumbaan en näkisin järkeväksi ryhtyä – ellei pankki tarjoa jotakin merkittävää lisäarvoa, kuten erittäin edullisen asuntolainan yksityispuolella.

Korostan yrityksen pankkitilin avaamiseen liittyen, että muutaman euron vuoksi ei kannata nähdä liiaksi vaivaa. Tällöin alkava yrittäjä laittaa paukut ihan vääriin asioihin. Suosittelen, että yritystoimintaa aloittava hyväksyy tosiasian, että yritystoiminnasta syntyy kustannuksia. Pankkipalvelut maksavat pienelle aloittavalle yritykselle yleensä 10-20€ kuukaudessa ja tämä on kustannus, joka täytyy leipoa hintaan eli laskuttaa asiakkailta – se ei ole omasta palkasta pois.

Kommentoi