Skip to main content
Yleinen

Parasta yrittäjyydessä

By 7.7.2019Ei kommentteja

 

Pyrin tuomaan blogissani esille yrittäjyyden arkea, joka ei aina ole ruusuilla tanssimista. Yrittäjyydessä on kuitenkin paljon hyviä puolia, jotka jäävät harmillisen usein arkisen narinan ja valituksen varjoon – yrittäjät kun ovat mestareita tekemään itsestään marttyyreita. Turhan moni ylpeilee sillä, miten vähän on pitänyt lomia, saati sairauslomia ja samalla he tulevat ”mainostaneeksi” yrittäjyyttä alana, joka on luontaantyöntävä. Suurin osa yrittäjistä ei kuitenkaan selvitysten mukaan vaihtaisi yrittäjyyttä takaisin palkkatyöhön, joten jotain erityistä viehätystä yrittäjyydessä on. Tässä TOP 10-kooste, joka on muotoutunut sen vajaan 20 vuoden kokemukseni perusteella, kun olen työskennellyt yritystoimintaa suunnittelevien ja jo yrittäjän toimivien kanssa. Asioiden järjestys ja painotus voi olla eri yrittäjillä erilainen.

 

Yritys menestyy tutkitusti paremmin silloin, kun vetovoimatekijät yrittäjyyttä kohtaan ovat työntötekijöitä (esim. työttömyys) suuremmat. Kun yrittäjä aidosti haluaa toimia yrittäjänä, se näkyy ulospäin ja kantaa todennäköisemmin hedelmää myös taloudellisesti. Kääntöpuolena työn ja vapaa-ajan rajat heikkenevät. Kun töissä on mukavaa, töitä voi paiskia helposti tuplamäärän. Eikä tunnu missään! (kuva: Shutterstock)

1.       Saa olla oman itsensä pomo

Ehdottomasti parasta yrittäjyydessä on se, että saa päättää itse tekemisistään. Monella yrittäjällä on huonoja esimies-alais-kokemuksia aiemmasta palkkatyöstä. Nämä kokemukset ovat ehkäpä jopa vauhdittaneet päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä. Erityisesti asiantuntijayrittäjillä näyttäisi korostuvan turhautuminen siihen, ettei esimies ole huomioinut esitettyjä kehittämisajatuksia. Palkkatyössä on saatettu havaita, että moni asia voitaisiin tehdä toisin; paremmin ja tehokkaammin, mutta ehdotukset kaikuvat kuuroille korville. Moni kuvaa tätä ”pään hakkaamisena seinään”. Voi myös olla, että omat ja työnantajan arvot ja ideologia eivät ole yhteneväiset.

En ole löytänyt tutkimuksia tai edes galluptuloksia, joissa olisi selvitetty onko ns. yrittäjäluonteen vaikeampaa olla toisen alaisena. Eli johtavatko heikot alaistaidot siihen, että henkilö lähtee yrittäjäksi? On toki yrittäjiä, jotka kaipaavat selkeitä pelisääntöjä ja rinnalleen vastuunjakajaa. Oli tilanne miten tahansa, niin arvioisin karkeasti, että 90% yrittäjistä pitää todella tärkeänä, että heidän ei tarvitse ”alistua” johdettaviksi, vaan he saavat itse olla johtajia. Ja he myös kokevat tekevänsä asiat paremmin ja tuloksellisemmin, kun saavat itse päättää miten asiat hoidetaan. 

Yrittäjällä itsensä johtamisen taitojen tulisi olla erityisen vahvat. Liian moni yrittäjä ajattelee valtaisan työmäärän tai taloudellisen kituuttamisen kuuluvan normaalina osana yrittäjyyden arkeen. Asiahan ei ole näin, vaan itsensä johtamisen taidot auttavat luotsaamaan niin yrityksestä kuin yrittäjästä menestyviä ja hyvinvoivia. Ei riitä, että on yrityksen johtaja. On oltava myös oman toimintansa johtaja. 

 

Vaikka omistaja-yrittäjän yläpuolella ei olisikaan esimiestä, ei yrittäjä voi toimia miten sattuu. Joku viisas on joskus sanonut, että yrittäjän pomo on asiakas. Asiakas voi olla yksityishenkilö tai päämies, mutta tottahan se on, että ruokkivaa suuta on kumarrettava ja asiakkaalle on tarjottava sitä, mitä hän haluaa. Tätä kutsutaan myös markkinan laiksi. (kuva: Unsplash)

 2.       Vapaus valita omat työajat

 Yrittäjän ei tarvitse noudattaa TES:n mukaisia työaikoja; ei vuorokauden aikoja, viikonpäiviä, eikä loma-aikoja. Eli yrittäjällä on täysi vapaus tehdä työnsä milloin haluaa (ja myös missä haluaa). Kirjoitin yrittäjien lomailusta aiemmassa postauksessani. Mikäli tuore yrittäjä on vasta irtisanoutunut palkkatyöstä, hänelle saattaa koittaa ”kuherruskuukausi”, jolloin hän nautiskelee aamuista ilman herätyskelloa, loikoilee sohvalla tai lähtee kuntoilemaan keskellä päivää. Asioita, joita ei voisi tehdä perinteisessä 8-16-palkkatyössä. Nyt kun on yrittäjänä, saa tehdä ihan sitä mitä lystää! Mutta kuherruskuukauden jälkeen saattaa iskeä paniikki, kun yrittäjä huomaa, ettei tilille enää kilahtanutkaan palkkaa tilipäivänä, ja vuokra on maksettava ja laskuja alkaa kertymään nyt niin yksityiselämässä, kuin yrittäjyydessäkin.

Pitemmän päälle vapaus valita omat työaikansa tarkoittaa sitä, että yrittäjä voi merkitä kalenteriin omia menojaan tai vapaajaksojaan, joille ei ota työtehtäviä. Eikä näihin tarvita lupaa esimieheltä. Vapaus voi myös tarkoittaa sitä, että yrittäjä pääsee aina hakemaan lapsen koulusta tai pysty ottamaan aamupäivisin torkut. Näin siis teoriassa. Olen törmännyt tällaisiin yrittäjiin aniharvoin. Koska yrittäjän tulo muodostuu tehdystä työstä, yrittäjää ajaa usein valtaisa paine rahan tienaamiseen, eikä kova työmoraali salli jäädä kotiin lepäilemään. Harva sanoo maksavalle asiakkaalle EI. Vaikka olisi etukäteen kirjannut kalenteriin vapaapäivät, maksava asiakas yleensä ohittaa ne tärkeysjärjestyksessä. Ja vaikka yrittäjä onnistuisikin pysyttelemään poissa työnteosta, häntä saattaa vaivata outo levottomuus ja huono omatunto – kiire takaisin töihin.

Parhaimmillaan työajat voi valita ja myös asiakkaita voi pyrkiä opettamaan tiettyihin aikoihin, jolloin yrittäjä on tavoitettavissa. Yritysten kesken on luonnollisesti paljon eroja: kivijalkamyymälän yrittäjän voi olla todella haastavaa päästä koskaan arkipäivisin asioille tai lomalle, kun taas luovan alan yrittäjän, tai miksen asiantuntijayrittäjänkin osalta tämä on paljon helpompaa.

 

Jos oma yritystoiminta sen sallii, ei ole mitenkään mahdoton ajatus tehdä pitkiäkin ajanjaksoja töitä ulkomailta. Missä toimii netti, siellä on mahdollista pyörittää yritystä. Perhe, lemmikit ja monet muut asiat rajoittavat tällaisia irtiottoja, mutta suurin este lienee kuitenkin oman pään sisäiset rajoitteet? Yritystoiminta mahdollistaa monenlaisia tapoja työn tekemiseen – ajasta ja paikasta riippumatta. Millaisessa maisemassa sinun luovuutesi pääsee valloilleen? (kuva: Unsplash)

3.       Tienestit suhteessa työpanokseen

Suomalaisen palkkatyön normi on TES:n tunti- tai kuukausipalkka. Toimialasta riippuen jouston varaa on lähinnä henkilön osaamisen tasoon perustuen, mutta kovan luokan ammattilaisetkin jäävät helposti korkeaa esimiesasemaa lukuun ottamatta palkkakuoppaan, eivätkä koe saavansa riittävän suurta korvausta suhteessa antamaansa työpanokseen. TES:n palkkatasothan ovat minimipalkkoja, mutta työnantajat käyttävät harvoin (etenkään julkissektorilla) palkkausta sitouttamisen keinona.  

Yrittäjä sen sijaan on usein täydellisellä tulospalkalla. Parhaimmillaan tämä voi johtaa erinomaisen hyviin ansioihin.Toimiala- ja yrityskohtaisia eroja on paljon, ja tuskinpa kukaan yritystoiminnan tyhjästä aloittanut pääsee heti edes palkkatyön ansiotasoon (sopimusyrittäjyydessä, esim. kuljetusalalla, tämä on tosin mahdollista). Mutta toisin kuin palkkatyössä, yrittäjänä on myös mahdollisuus vaurastumiseen, mikäli asiat saa rullaamaan, kuten monen haaveissa on.  Ei ole mitenkään tavatonta, että esimerkiksi taitava konsulttiyrittäjä pääsee kuusinumeroiseen tulotasoon.

 

4.       Monipuoliset työtehtävät

Mitä suurempi organisaatio, sitä kapea-alaisempia työtehtäviä työntekijöillä vaikuttaisi olevan. Henkilön työtehtävänä saattaa olla esimerkiksi vain ja ainoastaan tietynlaisten laskujen tiliöinti tai pelkästään yhden tuotteen pakkaaminen. Hyviäkin puolia tällaisessa työssä on; työt harvoin seuraavat kotiin, eikä tarvitse ottaa murheita työnkuvan jatkuvasta muutoksesta. Moni kuitenkin alkaa kaipaamaan haasteita ja kokee yksitoikkoisen työn puuduttavaksi. Jos esimies ja työyhteisö ovat ympärillä mukavia, yksitoikkoisuutta saattaa jaksaa pidempään, mutta jos työssä jaksaminen alkaa tuntua vaikealta, lähtemisen kynnys kasvaa ja oma yritys alkaa pyöriä ajatuksissa.

Yksinyrittäjäksi lähtevä saakin tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä, nimittäin työnkuvana on aivan KAIKKI: suunnittelu, toteutus, myynti ja markkinointi, talousasiat, tuotanto, henkilöstöasiat, logistiikan järjestäminen jne. Moni kuvaakin yrittäjyyden ensimmäisiä vuosia elämänsä opettavaisemmaksi ajanjaksoksi. Maailmankuva avartuu, kun huomaa, miten moni asia nivoutuu toisiinsa eli yrittäjän oppii ymmärtämään yksittäisten asioiden vaikutuksen kokonaisuuteen. Pienilläkin ratkaisuilla voi olla kauskantoinen merkitys.

 

Yksinyrittäjän työnkuva on tarkoittaa usein sitä, että yrittäjällä on monta eri roolia: asiakaspalvelija, talousvastaava, myyjä ja markkinoija, siivooja ja kiinteistönhoitaja jne jne. Toisinaan olisi järkevämpää ostaa osa palveluista niihin keskittyneiltä yrityksiltä, sillä ellei yrittäjällä jää aikaa tuottavan työn tekemiseen, saati toiminnan kehittämiseen, ei yrityksellä ole menestymisen mahdollisuuksia. (kuva: Pixabay)

 5.       Vastuu

Olen havainnut mielenkiintoisen ilmiön: vaativassa palkkatyössä olevat henkilöt downsiftaavat yrittäjiksi ja ajattelevat keventävänsä työkuormaansa. Vaativassa yritystoiminnassa yrittäjänä olevat sen sijaan saattavat ajatella downsiftaavansa työntekijöiksi ajatellen keventävänsä omaa taakkaansa.  

Jos palkkatyössä ei ole saanut vastuuta, yrittäjänä saa ja joutuu vastaamaan kaikesta. Yrittäjä vastaa aina täysin yritystoiminnastaan. Oli kyse sitten yrittäjän itsensä, työntekijän tai alihankkijan työstä, vastuu on yrittäjällä. Yrittäjä vastaa pääosin henkilökohtaisesti myös taloudellisista velvoitteista. Yrittäjä vastaa jopa tilitoimiston virheistä. Vastuussa ovat myös osakeyhtiön hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja. Eli vastuuta saa kyllä riittämiin. Joskus jopa niin paljon, että suorastaan menettää yöunensa.

 Vastuulla on myös positiivinen puolensa: se laittaa tekemään asiat paremmin. Laatu paranee, kun tietää että oma palkka riippuu laadusta. Nopeus paranee, kun tiedostaa, että hukkaan heitetty työaika on hävikkiä. Vastuullinen rooli tuottaa parhaimmillaan erinomaista hinta-laatusuhdetta. En väitä, että kuukausipalkkainen työntekijä tekisi huonoa laatua, mutta heitän ajatuksen, että kuukausipalkka ei synnytä sellaista painetta, joka ajaisi antamaan AINA parastaan – palkka tulee tilille teki niin tai näin. Yrittäjänä tilanne on toinen: vastuu laittaa antamaan parastaan. Yrittäjänä vastaa moneen suuntaan; asiakkaalle, päämiehelle, verottajalle ja itselleenkin. 

 

6.       Mahdollisuus tehdä sitä mistä tykkää

Puuduttavaa palkkatyötä liian kauan tehneet haaveilevat yrityksestä, joka olisi oman näköinen. Moni unelmoi kahvilasta, pienestä putiikista tai ylipäätään totaalisesta alanvaihdoksesta. Toisaalta oma yritys mahdollistaa myös oman ammattialan toiminnan jatkamisen omalla toimintatavallaan. Itsekin toimin yrittäjänä alalla, jota olen tehnyt vuosikausia palkkatyössä ja virassa. Kyllästyin aikoinaan palkkatyössä siihen, ettei minulla ollut mahdollisuutta tehdä sitä, miksi minut oli kyseiseen organisaatioon palkattu. Tämä joutui lukuisista palavereista, kehittämistiimeistä ja monista muista aikasyöpöistä, jotka tekevät ihmisestä kiireisen, mutta tulokset jäävät heikoiksi. En päässyt toteuttamaan siellä osaamistani. Yrittäjänä teen sitä mitä osaan ja mitä haluan tehdä ilman jatkuvia aikasyöppöjä ja ulkoapäin minuun kohdistuvia tulipalojen sammutteluita.

Kaikesta ikävästä yrittäjänä ei silti pääse eroon. Yleensä toimialan ikävät puolet ovat samat oli yrittäjä tai ei. Moni aloittava yrittäjä myös pelkää hallinnon töitä, kuten hinnoittelua, laskuttamista ja kirjanpitoon liittyviä asioita. Nämä vievät kuitenkin todella vähän yrittäjän työaikaa ja näiden opetteleminen edesauttaa yrittäjänä menestymistä, joten näitä ei kannata täysin ulkoistaa.

 

Olen saanut kunnian tutustua tuhansiin yrittäjiin ja ne, joilla on paloa omaan tekemiseensä, ovat jääneet mieleen ja myös inspiroivat muita. Parhaimmillaan yritys on väline toteuttaa työnä juuri sitä, mikä on itselle tärkeää. Työtä on tehtävä monta kymmentä vuotta elämän aikana ja jos mahdollista, miksi työ ei voisi olla itselle mieluista? (kuva: Unsplash)

 

7.       Mieli pysyy virkeänä

Yrittäjyys on laitostumisen vastakohta, sillä menestyvä yrittäjyys edellyttää jatkuvaa kehittämistä. Ei ole olemassa sellaista toimialaa, jossa ei tarvitsisi seurata toimintaympäristön muutoksia. Parhaiten menestyvät sellaiset yritykset, joiden liiketoimintaa on pystytty muokkaamaan ympäristön muutosten mukana, ja mielellään jopa muutoksia ennakoiden. Yrittäjälle jatkuvat haasteet ja uuden oppiminen ovat arkipäivää. Yrittäjyys sopiikin erinomaisesti vaihtelua kaipaaville persoonille. Yrittäjänä ei pääse tylsistymään!

Yrityksiä ja toimialoja on monenlaisia, ja osassa toiminta on vakaampaa ja ennustettavampaa. Toisissa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, samoin kuin positiivisia kehittämishaasteita riittää enemmän. Yrittäjän on muistettava, ettei yritys koskaan toimi tyhjiössä ilman verkostoja ja asiakkaita. Vaikka yrittäjän oma sielunmaisema ei muuttuisi, ympäristö muuttuu. Muutokset voivat koskea teknisiä innovaatioita, lakimuutoksia, kilpailutuksia tai ihan vain kuluttajien käytöksen muuttumista. Markkinatilanteeseen vaikuttavat monet asiat, eikä uusia innokkaita kilpailijoita voi väheksyä. Jos palkkatyössä joutui tekemään puutuneena samaa työtehtävää päivästä toiseen, yrittäjänä tilanne on toinen. Osaamisensa saa käyttöön monipuolisemmin ja uutta oppii päivittäin. 

 

8.       Palkitsevuus

Onnistumisen ilo on moninkertainen yksinyrittäjänä verrattuna palkkatyöhön, koska yrittäjänä on tehnyt itse KAIKEN: hankkinut asiakkaan, myynyt, tuottanut palvelun/tuotteen, toimittanut sen, hinnoitellut, kirjoittanut laskun ja saanut kaikesta tästä asiakkaalta kiitosta. Yrittäjyyshän on asiakkaan ongelmien ratkaisemista ja yrittäjät saavat onnistumisesta eli asiakkaan tyytyväisyydestä valtaisat kicksit. Etenkin yrittäjyyden alkutaipaleella saadut ensimmäiset tilaukset ja eurot tuottavat euforisen onnentunteen. Liekö tämä sama tunne sitten se, joka saa jatkamaan yritystoimintaa ja jaksamaan heikompienkin ajanjaksojen yli?

Palkitsevuuteen liittyy läheisesti ylpeys omasta työstä ja yrityksestä. Erityisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa ammatti-identiteetti on usein yrittäjäidentiteettiä vahvempi, mutta muutaman vuoden kuluttua yrittäjyys nostaa entistäkin vahvemmin päätään. Sitä oppii esittäytymään yrittäjänä, kirjaamaan ammatikseen yrittäjä ja hakeutumaan toisten yrittäjien pariin. Itsensä työllistäminen on yksi hienoimmista ammateista, ellei jopa kaikkein hienoin!

 

Minustako yrittäjä?! Jos sinulla on myyntihenkisyyttä, haluat auttaa asiakasta, tunnet toimialasi ja olet kykeneväinen kantamaan vastuuta, sinulla on hyvät lähtökohdat pohtia yrittäjäksi ryhtymistä. Varoituksen sana: yrittäjyyteen voi jäädä koukkuun! (kuva: Shutterstock)

 

9.       Yhteistyökumppanit

Kuten todettu, yksikään yritys ei voi toimia tyhjiössä, vaan ympärille tarvitaan muita toimijoita. Yrittäjänä pääsee parhaimmillaan tutustumaan lukuisiin eri toimijoihin eri toimialoilta. On rikkaus saada tuntea monenlaisia ihmisiä ja organisaatioita. Suurin osa kaupankäynnistä tapahtuu yritykseltä toiselle (eikä suinkaan yritykseltä yksityishenkilölle – tässäkin tapauksessa yrityksen kumppanina on monia toisia yrityksiä).  

Yrittäjiä yhdistää samanhenkisyys, oli toimiala mikä tahansa. Jos ei ole aiemmin kokenut kuuluvansa mihinkään porukkaan, yrittäjänä se suorastaan kuuluu asiaan. Yksinyrittäminen on yksinäistä, mutta kun hakeutuu yrittäjien verkostoihin (näistä lisää aikaisemmassa postauksessani), pääsee mukaan porukoihin, joissa on mainio vire ja hyvä meininki.

Yrittäjä tarvitsee ympärilleen monia eri toimijoita, joista puhutaan sidosryhminä ja verkostoina. Näitä ovat esimerkiksi tilitoimisto, mainostoimisto, Verohallinto, vakuutusyhtiö, pankki, mutta myös kuljetusliikkeet, kiinteistönhoito, vartiointi, henkilöstönvuokraus, raaka-aineen toimittajat, maahantuojat, tukkurit jne. toimialasta riippuen. 

 

10.   Saa tehdä asiat omalla tavallaan

 Yrittäjällä ei ole niskaan hengittäjiä,  vaan vapaus toimia (lain puitteissa) arjessaan omalla tavallaan. Tämä on todella merkittävä plussa yrittäjyydessä. Jos työnantajan toimintatavat tökkivät, omia kehittämisehdotuksia ei oteta vastaan tai on eriäviä näkemyksiä esimerkiksi laadun tai jopa etiikan suhteen, oma yritys voi olla ratkaisu. Moni toteuttaakin työnsä paljon vastuullisemmin ja suoraselkäisemmin, sekä myöskin tehokkaammin yrittäjänä.

Tämä lista ei ollut kaiken kattava, mutta ainakin näitä asioita yrittäjäkoulutuksiin osallistuvat pohtivat ja nostavat esille. Työ on yksi ihmiselämän tärkeistä asioista. Mikäli työ tai työyhteisö ei tunnu toimivalta, se voi aiheuttaa melkoista stressiä. Kaikissa töissä on huonot puolensa ja ajanjaksonsa, eikä yrittäjyyteen voi paeta toimialan ikäviä puolia. Mutta yrittäjänä toimiminen mahdollistaa asioiden tekemisen omalla tyylillä. Itse olen ollut 100% tyytyväinen siihen, että olen irtisanoutunut palkkatyöstä, kaivanut vanhan y-tunnukseni uudelleen esille ja ryhtynyt jälleen yrittäjäksi. Ja tunnen lukuisia muitakin tyytyväisiä yrittäjiä. Mediassa luodaan yksipuolista mielikuvaa köyhyysrajan alapuolella elävistä yrittäjistä ja osalla asiat ovatkin huonosti. Haluan muistuttaa, että kaikilla tilanne ei ole kurja, vaan päinvastoin! On paljon yrittäjiä, jotka ovat todella tyytyväisiä tilanteeseensa, eivätkä vaihtaisi takaisin palkkatyöhön. 

 

Kommentoi