Skip to main content
Yleinen

Mistä uusia yrittäjiä?

By 19.12.20178 tammikuun, 2018Kommentit (2)

Sain kunnian toimia viime viikolla tuomarina Lahden Uskalla yrittää-semifinaalissa, jossa oli mukana kolmisenkymmentä Ny-yrittäjää Hämeen alueelta. Lyhykäisyydessään Ny-yrittäjyys tarkoittaa sitä, että yläkoulun tai toisen asteen opiskelijat voivat perustaa yksin tai tiimissä Ny-yrityksen, joka toimii oikeilla markkinoilla. Ny-yrityksellä ei ole y-tunnusta eikä sitä rekisteröidä Kaupparekisteriin tai Verohallinnon rekisteriin, vaan yritys on aina osa opintoja ja sen tarkoituksena on nimenomaan oppia yritteliästä toimintaa. Opiskelijat rekisteröivät yrityksen Nuori yrittäjyys ry:n rekisteriin. Palveluja tai tuotteita myydään oikeille asiakkaille, joita laskutetaan. Myynti saa olla toiminnan aikana (6-12kk) maksimissaan 10 000 euroa, ja voitot Ny-yrittäjät saavat itselleen. Toiminta ei ole arvonlisäverovelvollista toimintaa, mutta tuloista kukin maksaa toki verot omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan. Ny-yrittäjät pitävät kirjanpitoa. Koska tässä harjoitellaan yrittäjyyttä, on yritystoiminta kevennettyä, mutta vastaa pääosin aivan oikeaa yritystoimintaa. Iältään Ny-yrittäjät voivat olla aikuisiakin; itsekin olen ohjannut yli 60-vuotiaita aikuisopiskelijoita, jotka ovat perustaneet Ny-yrityksiä, mutta pääosin ohjelmaan osallistuvat ovat nuoria ja vuosittaiset kilpailut on tarkoitettu maks. 21-vuotiaille.

Tämä ei suinkaan ole mikään maksettu puheenvuoro, mutta haluan tuoda esille, että Nuori Yrittäjyys ry ja Yes ry ovat Suomessa uranuurtajia toiminnallisen yrittäjyyskasvatuksen saralla. Ohjelmia on eskarista korkea-asteelle ja opettajat saavat tukea ja apua ohjelmien käyttöönottoon ja valmentajana toimimiseen. Olen ollut itse vuosia aktiivisesti mukana yrittäjyyskasvatuksen parissa ja voin käsi sydämellä todeta, että Ny Vuosi yrittäjänä on yksi parhaista keinoista kasvattaa ja kouluttaa oppilaitoksissa tulevia yrittäjiä ja yrittämäisesti toimivia työntekijöitä. Oppilaitosmaailmassa aikoinaan työskennellessäni tein paljon yhteistyötä yrittäjäyhdistysten ja kuntien elinkeinotoimen kanssa. Heitin usein ilmoille kysymyksen: ”Mistä saadaan tähän kuntaan uusia yrittäjiä 15 vuoden kuluttua?” Yrittäjyyskasvatus on tärkeää ennakointityötä tulevaisuutta varten. Tarkoituksena on paitsi antaa yrittäjyysvalmiuksia, myös lisätä yrittäjämäistä asennetta, jota tarvitaan myös työntekijöillä – ei vain yrittäjillä.

Lahden messuilla Kauppakeskus Triossa oli päällä hyvä pöhinä ja me tuomarit haastattelimme Ny-yrittäjiä. Liikeideoita oli laidasta laitaan! Oli muuttoapua, puutikkaita, leivonnaisia, käsitöitä, jyrsijöiden herkkuja jne. Jatkoon tulevan kevään 2018 valtakunnalliseen Uskalla yrittää-finaaliin valittiin Ny-yritykset seuraavissa kategorioissa: paras Ny-yritys, paras messuosasto, paras tuote ja paras palvelu. Valinnat eivät suinkaan olleet helppoja, eikä mikään yksittäinen Ny-yritys noussut tuomariston ehdottomaksi suosikiksi ylitse muiden, vaan kaikissa oli paljon hyvää. Myös Ny-yrittäjissä oli persoonina paljon eroavaisuuksia. Osa oli valtavan myyntihenkisiä ja ulospäinsuuntautuneita, osa vaatimattomampia. Messut olivat monille ensimmäinen julkinen esiintyminen Ny-yrittäjänä ja vaativat uskallusta ja rohkeutta. Kaikki pärjäsivät mainiosti! Nuorimmat osallistujat olivat 14-vuotiaita, joten voin vain kuvitella miten suuri ponnistus messupäivä heille oli…!

Koska tuomarin tehtävä ei ollut helppo, vaan päinvastoin parhaiden Ny-yritysten valinta oli vaikea prosessi ja valinnassa oli huomioitava monia asioita, jäin pohtimaan ylipäätään yritysten ja liikeideoiden hyvyyttä tai huonoutta. Mikä tekee yrityksestä hyvän tai huonon? Hyvä yrittäjä pärjää heikommallakin idealla ja huono yrittäjä voi mokata hyvänkin idean. Tarvitaan myös ripaus tuuria. Liikeidean on oltava oikea-aikainen; digitaalisuuteen perustuva liikeidea menestyy nyt, muttei olisi menestynyt 15 vuotta sitten. Ny-messuilla me tuomarit painotimme tiimityötä ja yksinyrittäjien osalta verkostoja. Tiimillä ja verkostolla voi paikata oman osaamisensa puutteita ja minimoida sitä riskiä, että yritystoiminta olisi täysin yhden yrittäjän varassa – kuten valitettavan usein on. Painotimme arvioinnissa myös liikeidean uutuusarvoa. Toki oikeassakin elämässä on paljon yrityksiä, jotka perustetaan jo valmiiksi todella kilpailuille markkinoille, eikä liikeideassa ole läheskään aina mitään uutta, eikä se tee sinänsä yrityksestä sen huonompaa. Hyvä liikeidea voi olla perinteisellä toimialalla, mutta erottuuko se joukosta, jos se on identtinen jo olemassa olevien kilpailijoiden kanssa? Jääkö ainoaksi kilpailukeinoksi hinta? Itselläni valitettavasti särähti korvaan usean Ny-yrittäjänkin myyntipuheessa juuri halpa hinta. Kilpailukykyinen hinta on toki valttia, mutta avainsana on kuitenkin kate. Yrittäjän on saatava (oli hinta mikä tahansa) itselleen palkka ja kulut on saatava maksettua. Jonkinlaista uutuusarvoa olisi siis oltava halvan hinnan sijaan.

Nämä Ny-yritykset valittiin jatkoon kevään valtakunnalliseen Uskalla yrittää-finaaliin.

Ny-messuilla yrittäjän merkitys korostui. Muutoin hyvä idea ei saanut pontta jos yrittäjä oli vaisu tai ei ollut valmistautunut messuja varten. Sama pätee oikeaan yrityselämään. Into ja innostus omaa liikeideaa kohtaan ovat kaiken a & o! Kun yrittäjä uskoo itse tuotteeseensa, se näkyy hänestä ja välittyy myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Palo yrittäjyyttä kohtaan on juurikin se voima, joka saa yrittämään. Yrittäjyyteen liittyy aina riski. Ny-yrittäjyydessä riskit ovat pieniä, koska tällöin vasta opetellaan yrittäjyyttä, mutta oikeassa elämässä riskit ovat suurempia ja ne kannattaa ottaa vain jos pystyy seisomaan itse täysillä liikeideansa takana. Parasta messupäivässä oli nähdä nuorten yrittäjien palo ja yrittäjähenkisyys! Jos kunnissa murehditaan mistä saadaan lisää yrittäjiä eläköityvien tilalle, niin vastaus löytyy täältä: oppilaitoksissa on kasvamassa tuhansia ja kymmeniätuhansia nuoria, jotka innostuvat kun heillä on innostava opettaja ja näin innostava ohjelma käytössään. Täältä niitä tulevaisuuden yrittäjiä tulee! ?

Kommentit (2)

 • Hei !
  Hyvä tiivistelmä Ny-toiminnasta ja tunnelmista ao. kisoissa.
  Osaaminen ja asiantuntijuus näkyy blogissasi .
  Kaikkea hyvää sinulle ja yrityksellesi myös jatkossa !
  ??

  • Sanna sanoo:

   Hei Hannu,

   Lämmin kiitos kommentistasi!

   Tosiaan kyseessä ei ollut mikään maksettu puheenvuoro, vaan olen aidosti henkeen ja vereen toiminnallisen yrittäjyyskasvatuksen kannattaja 🙂 Tuosta messupöhinästä ja nuorten yrittäjyysinnostuksesta sai itsekin virtaa ja uutta puhtia pitkälle ensi vuoteen!

   Samoin sinulle hyvää jatkoa ja iloista joulunaikaa!

Kommentoi