Ostot yksityishenkilöltä yrityksen kirjanpitoon?
Yritys voi vähentää verotuksessa yritystoimintaan liittyviä kuluja. Ostoista on oltava tosite kirjanpitoa varten. Y-tunnuksellisten yritysten ja yhteisöjen välisessä kaupankäynnissä lasku, sopimus, kuitti tai muu dokumentti toimii tositteena. Kerron tässä kirjoituksessa voiko yritys ostaa yksityiseltä ja miten tällöin kannattaa toimia.

Yrittäjäkoulutuksissa tulee hyvinkin usein vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi vastaanottotilaa kalustetaan käytetyillä kalusteilla. Moni yrittäjä haluaa ostaa yksityiseltä, mutta ei ole varma ovatko ostot verovähennyskelpoisia. Kyllä ovat, kunhan myyjä kirjoittaa tositteen. Tositteen sisällössä on oltava tietyt merkinnät, kuten ostajayrityksen nimi, mitä on myyty, päivämäärä ja hinta. Muutoin verovähennyskelpoisuutta ei ole. Lue lisää Taloushallintoliiton sivuilta, mitä merkintöjä on oltava tositteessa.
Onko yksityishenkilöltä ostettu tuote verovähennyskelpoinen?
Yritys voi ostaa tuotteita yksityishenkilöltä ja saada kulun yrityksen verovähennykseen, mutta ostosta on oltava tosite eli kuitti, lasku tai sopimus. Yksityishenkilökin voi laatia tositteen! Ellei yksityishenkilö, joka on myymässä tuotetta yritykselle, tätä tiedä, kannattaa yrittäjän ohjeistaa asiasta. Tositteen kirjoittaminen ei edellytä myyjältä y-tunnusta. Yrittäjä voi ohjeistaa yksityishenkilöä käyttämään käteiskuittipohjaa, pankista saatavaa tilisiirtopohjaa tai netistä löytyviä maksuttomia tositepohjia. Tositteen voi toki laatia itsekin ja se voi olla vaikka käsin kirjoitettu. Tärkeintä on, että tositteesta löytyvät pakolliset tositemerkinnät:
- Myyjän ja ostajan tiedot
- Mitä on myyty
- Myyntihinta
- Päivämäärä
Tositteen on tarkoitus todentaa, että kaupankäynti on ollut todellinen. Ellei tuotetta myyvä yksityishenkilö syystä tai toisesta pysty laatimaan tositetta, yrittäjä saattaa päätyä ns. muistiotositteeseen eli laatimaan selvityksen kaupanteosta itse ja liittämään mukaan erinäisiä dokumentteja todistusaineistoksi. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi kaupankäyntisivuston (kuten Tori.fi tai Facebookin marketplace) myynti-ilmoitusten ja viestinvaihdon kuvakaappaukset. On mahdollista, että tällainen tapa hyväksytään verotarkastuksessa, mikäli sellainen ostavan yrityksen kohdalle sattuu, mutta Verohallinto suosittelee ensisijaisesti tositetta – myös kun yritys ostaa yksityishenkilöltä.

Kun kyseessä on kirpputori, realisointikeskus tai muu yrityksen ylläpitämä palvelu, jossa yksityishenkilöt myyvät tuotteitaan, kirjanpitoon käy kyseisen yrityksen antama kuitti. Tilanne on toinen, kun tuotteita ostetaan markkinapaikalta, kuten alustatalouden palveluista, joista Suomessa tunnetuimpia on Tori.fi tai vaikkapa Nettiauto. Markkinapaikalta yksityishenkilöltä ostavan yrityksen tulee pyytää myyjältä tositemerkinnät täyttävä tosite, jotta osto olisi verovähennyskelpoinen.
Arvonlisäveron vähennysoikeus yksityiseltä ostettaessa
Kun yritys ostaa tuotteita tai palveluita yksityishenkilöltä, joka ei ole arvonlisäverovelvollinen, ei hinta luonnollisestikaan sisällä arvonlisäveroa. Tällöin yritys ei maksa ostohetkellä arvonlisäveroa, eikä ostosta näin ollen voi saada arvonlisäverotuksessa vähennysoikeutta – ei ole mitään mitä vähentää. Sen sijaan tuloverotuksessa myös yksityishenkilöltä tehty osto on vähennyskelpoinen.
Yksityishenkilökin voi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi tietyissä tilanteissa, mutta yleensä tällaiset yksityishenkilöt ovat muutoinkin tekemissä niin yritysasiakkaiden kuin arvonlisäveron kanssa eli kyse on poikkeustilanteista. Mutta ns. normaalin yksityishenkilöasiakkaan hinnoittelu ei sisällä alvia, joten yrittäjä ei voi sitä myöskään vähentää – koska sitä ei ole.
Tilanne muuttuu, jos yrittäjä ostaa yksityishenkilöltä tuotteita myytäväksi eteenpäin. Verohallinon käsite marginaalivero on tällöin tutustumisen arvoinen. Marginaalivero pätee tilanteeseen, jossa arvonlisäverovelvollinen yritys ostaa yksityishenkilöiltä käytettyjä tavaroita, taide-esineitä tai antiikkia eteenpäinmyyntitarkoituksessa. Tällöin yritys ostaa tuotteet yksityishenkilöltä arvonlisäverottomana, mutta myy ne eteenpäin arvonlisäverollisina. Tällöin myyjäyritys voi valita, maksaako arvonlisäveron voitosta.

Kuulen usein yrittäjiltä, että he ulkoistavat mielellään avustavia tehtäviä, kuten somesisällöntuotannon, piha-alueiden lumityöt tai siivouksen omalle tai tuttavan teini-ikäiselle lapselle tarjotakseen työkokemusta ja/tai säästääkseen palkkakuluissa. Yrittäjän tulee olla erittäin tarkkana erityisesti nuoren työntekijän osalta. Pimeänä käteen maksettava pieni korvaus ei ole sallittua, mutta läheskään aina myöskään kevytyrittäjänä laskuttaminen ei ole mahdollista. On riski, että yrittäjä kiertää työnantajan velvoitteita. Lue lisää kirjoituksestani kevytyrittäjyydestä.
Palvelun ostaminen yksityishenkilöltä
Palvelun osalta tilanne on monimutkaisempi. Ei yrittäjä, eikä yksityishenkilö kumpikaan päätä, onko kyseessä B2B-asiakkuus, kevytyrittäjyys, toimeksiantosuhde vai olisiko kyseessä oltava pikemminkin työsuhde, vaan tämän kertoo laki. Eli on mahdollista, ettei yritys voi ostaa palvelua yksityishenkilöltä laskutuksella tai edes kevytyrittäjältä, vaan tulisi solmia työsuhde. Tällöin syntyvät myös työnantajan velvoitteet. Projektiluonteisissa tehtävissä on tyypillistä, että yrittäjät ostavat palveluita toisilta yrittäjiltä sen helppouden vuoksi. Myös freelancerit ja muut toimeksiantosuhteessa toimivat työskentelevät tällä periaatteella. Lue lisää työsuhteen tunnusmerkeistä Laki24:n sivulta. Mikäli työsuhteen tunnusmerkit eivät täyty, yritys voi periaatteessa ostaa myös palvelua yksityishenkilöltä ilman työsopimusta.
Koontina voiko yritys ostaa yksityiseltä- aiheeseen neuvoni on: Yritys voi ostaa yksityishenkilöltä ja kulu on verovähennyskelpoinen, kun myyjä laatii tositemerkinnät täyttävän tositteen. Arvonlisähyötyjä ei saa kun myyjä ei ole alv-velvollinen.