Skip to main content

Törmäsin viime vuonna (2017) uutiseen, jonka haluan nyt nostaa uudelleen esille, koska aihe on niin herkullinen. Helsingin yliopiston tutkijan Marja-Liisa Halkon johtaman tutkimuksen mukaan yrittäjä suhtautuu yritykseensä kuin omaan lapseensa. Olen aidosti iloinen tästä tutkimuksesta ja sen tuloksesta! Tämä nimittäin selittää monet arjen ilmiöt yrittäjyydessä. Niin omaan lapseen kuin omaan yritykseen suhtaudutaan tunteikkaasti, eikä pelkästään järjellä. Olette varmaankin samaa mieltä? ?

Tutkimuksen mukaan aivot reagoivat samalla tavalla isän katsoessa lastaan ja yrittäjän katsoessa yritystään. (kuva: ShutterStock)

”Tutkimuksessa mitattiin magneettikuvauksen avulla isien ja kasvuyrittäjien aivotoimintoja: isät katsoivat kuvia omista lapsistaan ja muista heille tutuista lapsista. Yrittäjät katsoivat kuvia omasta yrityksestään ja jostakin toisesta heille tutusta yrityksestä. Tulokset suomalaisilla isillä olivat samankaltaisia kuin aiemmat pääosin äideillä tehdyt aivotutkimukset. Erityisesti oman lapsen kuvien katsellu deaktivoi aivoista mielen teoriaan tai muiden ihmisten ymmärtämiseen liittyviä alueita. Samankaltainen ”poiskytkentä” löydettiin myös yrittäjiltä, jotka olivat itse arvioineet suhteensa omaan yritykseensä hyvin läheiseksi.” (Lähde: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/talous-yhteiskunta/yrittajan-rakkaus-muistuttaa-hammastyttavan-paljon-vanhemman-rakkautta) Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hbm.23562/full

Yrittäjät osoittavat usein lähes poikkeuksellista sitkeyttä ja jaksamista oman yrityksensä suhteen. Mikäli yrityksellä menee heikosti, yrittäjä tekee kaikkensa, joskus aivan liikaakin, yrityksensä auttamiseksi ja lopulta pelastamiseksi. Jossakin vaiheessa järki olisi tunnetta parempi apuri yritysasioissa, mutta asiat eivät ole mustavalkoisia. Vastaavasti tilanteessa, jossa yrityksellä menee hyvin, yrittäjä jaksaa ruokkia menestystä, panostaa, uhrata aikaansa ja resurssejaan yritykseen. Yritys vie usein paljon enemmän aikaa kuin palkkatyö, mutta silti monikaan yrittäjä ei vaihtaisi yritystään palkkatyöhön. Ei vaikka palkkatyö olisi turvallisempi tai siitä saisi toisinaan jopa parempaa tuloa. Miksi yrittäjä jaksaa ja haluaa yrittää? Antaako tämä tutkimustulos viitteitä perimmäisistä syistä?

Yrittäjä tekee usein jopa liikaa oman yrityksensä eteen. Mitäpä sitä ei tekisi lapsensa vuoksi – tai yrityksensä? (kuva: ShutterStock)

Miten sitten suhtaudutaan omaan lapseen? Samalla tavalla kuin omaan yritykseen. Vaikeina aikoina osoitetaan samanlaista sitkeyttä ja jaksamista, tehdään kaikkemme lapsen auttamiseksi. Kun lapsi menestyy, autetaan, kannustetaan, tuetaan ja ruokitaan menestystä. Tätä ei kukaan kyseenalaista, vaan hyvän vanhemman oletetaan tekevän juuri näin. Mutta eikö hyvän yrittäjänkin oleteta panostavan yritykseensä kuin omaan lapseensa? Entä voiko lastakin ajatella leikkimielisesti ikään kuin ”investointina”? Lapseenhan käytetään aikaa, rahaa ja resursseja enemmän kuin moneen muuhun elämässä tärkeään asiaan. Aivan kuten omaan yritykseenkin.

On toki puhtaasti bisneksenkin kannalta ajattelevia yrittäjiä. On yrittäjiä, joille yritys on rahantekokone, joka myydään kun sen arvo on riittävän suuri tilin tekemiseen. Asiat olisivatkin paljon helpompia ja yksinkertaisempia, mikäli kaikki yrittäjät pystyisivät olemaan tunteettomampia yritystensä suhteen. Yritys olisi vain ja ainoastaan taloudellisen tuoton väline, työkalu vaurastumiselle tai itsensä työllistämiselle. Mutta tilanne on todella harvoin tämä. Yritys täyttää yrittäjän ajatukset ja arjen ja joskus jopa koko elämän. Yritys voi olla ansainnan lisäksi myös henkireikä, omien unelmien toteuttamisen keino, elämäntapa tai mitä ikinä se erilaisille yrittäjille edustaakaan. Ja loppujen lopuksi aika harva yrittäjä yrittää vain pelkän rahan vuoksi – taustalla on rahaa tärkeämpiä motiiveja.

Raha on harvoin ainoa motiivi yrittämiseen. Yrittäjyys antaa paljon sellaista, jota yrittäjä arvostaa rahaakin enemmän. (kuva: ShutterStock)

Aihe laajenisi helposti ajankäytön ja muidenkin resurssien kohdentamiseen. Miksi joillekin yrittäjille oma yritys vaikuttaa olevan tärkeämpää kuin mikään muu? Oma yritys asetetaan KAIKEN edelle: puoliso, lapset, perhe, harrastukset, ystävät ja oma terveys. Työnarkomaniaa voi hyvin sairastaa palkkatyössäkin oleva eli ongelma ei ole vain yrittäjille tyypillinen. Ja voihan ihminen hurahtaa harrastukseenkin: pelaamiseen, urheiluun, ruokavalioon, kosmetiikkaan, muotiin, autoihin tai oikeastaan aivan mihin tahansa. Tämä tutkimustulos ei kuitenkaan käsitellyt työnarkomaniaa, pakkomielteisyyttä tai oman elämän sisältöjen arvottamista, vaan sitä reagoivatko yrittäjän aivot samoin kuin isän aivot suhteessa omaan yritykseen ja omaan lapseen.

Tällainen yrityksen ja oman lapsen vertaaminen voi tuntua naiivilta tai joku voi jopa pahoittaa tästä mielensä. Toki oma lapsi on aina tärkeämpi kuin mikään maallinen mammona tai työpaikka (tai yritys). Kyse ei nyt olekaan siitä. Itse ainakin tulkitsen tutkimustuloksen aivan mainiona tietona siitä, miten voisimme ymmärtää paremmin yrittäjän sielunmaisemaa: sitä miten tärkeä yritys yrittäjälle onkaan ja miten paljon sen eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa. Miksi? Siksi, koska yrittäjä rakastaa omaa yritystään kuin omaa lastaan.

Kommentoi