Skip to main content

Ja vielä kolmas postaus sarjaan Top 3 UKK eli yrityksen perustamiseen liittyvät usein kysytyt kysymykset, joita ihmiset hakevat eniten Googlesta ja kysyvät yritysneuvojilta ja yrittäjyyden kouluttajilta. Aiemmin kirjoitin jo aiheista Mitä yrityksen perustaminen maksaa? ja Mikä yritys kannattaa perustaa? Nyt sitten kolmas kysymys: Yrittäjäksi ilman luottotietoja?

Ihan pienestä asiasta ei ole kyse, koska tilastojen mukaan Suomessa rekisteröintiin viime vuonna (2017) yli 1,65 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Yhteensä maksuhäiriömerkinnän saaneita henkilöitä oli 374 100, eikä määrän kasvulle näytä olevan loppua. Luvut kertovat siitä, että samoilla henkilöillä on useita merkintöjä. Jo valmiiksi ylivelkaiset hakevat uusia luottoja ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä. (lähde: Suomen Asiakastieto) Alle 24-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat laskussa. Eniten maksuhäiriöitä on 25-49-vuotiailla miehillä, joista peräti 15%:lla on maksuhäiriömerkintä. (lähde: Taloussanomat) Ei siis ihme, että Googlelta kysytään usein vaikuttaako luottotietomerkintä yrityksen perustamiseen.

Lainan saaminen on helppoa. Pikavipit ja osamaksut ovat osa ongelmaa, mutta maksuhäiriöiden taustalla on usein elämäntilanteen muutoksia, kuten työttömyys, avioero, konkurssi tai sairastuminen. (kuva: ShutterStock)

Ensin hieman taustaa. Maksuhäiriömerkinnät ja luottotietomerkinnät kirjataan luottotietorekisteriin, jonka ylläpitämistä säätelee laki. Suurimmat rekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Omat tiedot voi tarkistaa maksutta kerran 12 kuukaudessa. Luottotietorekisteristä näet mistä maksulaiminlyönnistä tai velasta merkinnät ovat tulleet ja mikä taho ne on ilmoittanut. Näet myös mistä päivästä alkaen ja mihin päivään asti merkinnät ovat voimassa. Luottotiedot eivät ole julkista tietoa, mutta esim. kaupankäynti- tai mahdollisessa vuokrasuhdetilanteessa toinen taho voi selvittää luottotietosi. (lähde: Takuusäätiö). Omat luottotiedot voi tarkistaa Omatieto-palvelussa.

Oheinen Maksu myöhässä– sivulta lainattu kuva kertoo miten maksuhäiriömerkintä syntyy. Ajallisesti merkinnän syntyminen vie yleensä puolisen vuotta, mutta harvoin alle kahta kuukautta. Velkoja lähettää maksuhuomautuksia ja viimeisin niistä on toimitettava asiakkaalle viimeistään 21 päivää ennen merkinnän syntymistä. Merkintä ei synny yllättäen, sillä siitä tulee ilmoitus kirjeitse. Velan maksaminen ei poista maksuhäiriömerkintää, mutta voi joissakin tapauksissa lyhentää merkinnän näkymistä. Merkintä näkyy rekisterissä 2-4 vuotta. Katso lisätietoja merkinnän näkymisestä Takuusäätiön sivuilta. Sieltä voit katsoa myös lisätietoja siitä, mihin asioihin merkintä vaikuttaa. (lähde: Takuusäätiö ja Maksu Myöhässä)

Näin maksuhäiriömerkintä syntyy. Ajallisesti prosessi kestää keskimäärin puoli vuotta. (kuva: www.maksumyohassa.fi)

Eli kysymys kuuluu: Voiko yrityksen perustaa ilman luottotietoja? Vastaus: Kyllä voi. Ainoastaan henkilölle asetettu liiketoimintakielto tai se, että henkilö on holhouksen alainen, voivat rajoittaa oikeutta yrityksen perustamiseen. Suomessa on nimittäin elinkeinonvapaus. Yrityksen voi siis perustaa, mutta maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin vaikeuttaa yritystoimintaa näiltä osin:

 • Rahoituksen saaminen. Finnveralla on tiukka kielteinen linja, mutta markkinoilla toimii paljon muita rahoittajia, joille maksuhäiriömerkintä ei ole ehdoton este rahoituksen saamiselle. Luoton myöntäjä arvioi lainan takaisinmaksukykyä, eikä esimerkiksi avioerosta tai takausvelasta johtuva pienehkö yksittäinen maksuhäiriömerkintä ole välttämättä este.
 • Pankkitilin avaaminen. Pankki voi valita asiakkaansa. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan automaattisesti estä tilin avaamisen mahdollisuutta.
 • Starttirahan saaminen. Maksuhäiriöt eivät ole automaattisesti este.
 • Vakuutusten saaminen. Vakuutusyhtiöt käyttävät myös Asiakastiedon riskiluokitusta, johon vaikuttaa yrityksen tietojen lisäksi yrittäjän ja vastuuhenkilöiden tiedot.
 • Puhelin- ja internetliittymien saaminen.
 • Liiketilan vuokraaminen tai ostaminen.
 • Tukkusopimusten solmiminen.
 • Edustussopimuksen solmiminen.
 • Ostosten maksaminen laskulla eli maksuajan saaminen. Mikäli maksuhäiriöiselle asiakkaalle ylipäätään suostutaan myymään, voi myyjä vaatia käteismaksua.
 • Yleisesti sopimusten solmiminen.
 • Kun kyseessä ovat verovelat, verottaja voi poistaa yrityksen ennakkoperintärekisteristä.
 • Osakeyhtiön hallituksen jäseniltä saatetaan edellyttää rekisteröintivaiheessa verovelkatodistuksen toimittamista, eli verovelka saattaa estää hallituksen jäsenenä toimimisen.

Lista ei ole täydellisen kattava, mutta jo tästä saa käsityksen siitä, että maksuhäiriöt vaikuttavat moneen asiaan yritystoiminnassa. Tilanne ei poikkea kun kyseessä on velkajärjestely.  Suurin harmi lienee yrityksen maineen kärsiminen. Yritys ei ole enää yhtä uskottava kumppani. Haluaisitko itse toimia yrityksen kanssa, joka on aiemmin jättänyt laskusi maksamatta? Yrittäjille onkin tarjolla maksullisia palveluja, joiden avulla voi tarkistaa asiakkaan maksukäyttäytymisen ennen asiakkuutta tai varsinkin ennen laskulla myymistä. Moni yrittäjä ei myy yksityisasiakkaille lainkaan laskulla, vaan vaatii aina käteis- tai korttimaksun.

Mistä näitä laskuja oikein tulee?! Maksuvaikeudet johtavat siihen, ettei asiakas ole enää toivottu. Yrittäjän ei kannata tehdä kauppaa sellaisen asiakkaan kanssa, joka ei pysty maksamaan ostoksiaan. (kuva: ShutterStock)

En silti lähtisi oikopäätä tuomitsemaan pienyrityksiä, joilla on maksuvaikeuksia. Se miten yrittäjät saavat oman myyntinsä tuloutettua on riippuvaista heidän asiakkaidensa maksukyvystä ja maksukäytänteistä. On enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että toimeksiantajayritykset vaativat alihankkijoiltaan hyvin lyhyitä toimitusaikoja, mutta haluavat itse pitkät, jopa kuukausien maksuajat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yleensä pienempi alihankkija joutuu itse maksamaan työn, raaka-aineet ja valmistamisesta aiheutuvat kustannukset omalla kustannuksellaan ja suuri yritys ehtii jo kotiuttamaan tulot tuotteen myymisestä ennen kuin maksaa alihankkijalleen. Tämä aiheuttaa pienemmälle alihankkijalle rahoitustarpeita ja tekee käytännön toiminnasta haastavaa, kun taas isompi yritys pystyy pyörittämään omaa kassaansa ikään kuin pienemmän alihankkijan rahoilla. Eikä tämä suinkaan ole ainoa esimerkki, miten suuret yritykset kyykyttävät pienempiään. Olen valitettavasti itsekin yrittäjäurani aikana törmännyt suuriin yritys- ja julkisen sektorin asiakkaisiin, joilla on todella heikko maksukäyttäytyminen, eikä yksikään lasku kotiudu ajallaan. Huonoa maksukäyttäytymistä on kaikenkokoisissa yrityksissä ja aloittaville yrittäjille haluaisinkin antaa neuvon, että älä oleta, että myyntilaskusi ovat yrityksesi tilillä eräpäivänä. Jos löydät yhteistyökumppaneita, jotka maksavat laskut ajallaan, pidä heistä kiinni, koska he alkavat olla yhä harvinaisempia.

Postauksen aiheeseen palatakseni vielä hieman pohdintaa luottotiedoista ja yrittäjäksi ryhtymisestä. Yrittäjä vastaa itse yrityksensä kaikista raha-asioista. Suuremmissa yrityksissä omistus voi olla hajautunut usealle taholle ja yrityksessä voi olla kokonainen palkattu talousosasto johtajineen, mutta edelleen suurin osa suomalaisista yrityksistä on yhden henkilön yrityksiä. Törmään usein harhakäsitykseen, että kun pieni yritys on ulkoistanut kirjanpidon tilitoimistolle, ajatellaan että tilitoimisto vastaa raha-asioista. Asia ei ole näin! Tilitoimisto vastaa kirjanpidosta, jolloin kirjanpitäjä syöttää yrityksen tositteiden tiedot kirjanpidon ohjelmaan. Jotkut tilitoimistot antavat myös neuvoja tai ohjeita yrittäjälle, mutta tilitoimisto ei millään tavoin vastaa asiakasyrityksensä raha-asioista. Yrittäjä vastaa ja osakeyhtiössä hallitus ja toimitusjohtaja ovat ne tahot, jotka kantavat vastuun ja vieläpä henkilökohtaisesti. Näin ollen sellaisen yritystoimintaa suunnittelevan henkilön, jolla on yksityiselämässä useita hoitamattomia maksuhäiriömerkintöjä, kannattaa pohtia, onko hän kykeneväinen vastaamaan oman huonosti hoidetun taloudensa lisäksi myös yrityksen raha-asioista.

Jopa 50 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä vuokrarästeistä. Yleensä maksuhäiriöisellä on velkoja moneen eri suuntaan. (kuva: ShutterStock)

Raha-asioidenkin hallintaa voi kuitenkin opetella. Se on taito siinä missä mikä tahansa muukin. Kukaan ei osaa sitä syntyessään. Ja parhaimmillaan virheistä oppii. En tunne yhtään ihmistä tai yritystä, joka voisi väittää olevansa niin puhdas pulmunen, ettei ole koskaan edes vahingossa maksanut yhtään laskua myöhässä. Enkä väitä itsekään olevani tällainen harvinaisuus. Pyhimyksiä kun ei ole olemassakaan. Lähes poikkeuksetta alkava yrittäjä yllättyy saapuvista laskuista ja niiden suuruudesta ja erityisesti jälkikäteen maksettavaksi koituvista arvonlisäveroista. Maksuhäiriömerkinnät ovat nykyään ajallisesti paljon lyhyempiä kuin ennen ja rekisteri on mahdollista saada oikeilla toimenpiteillä (esim. maksusuunnitelma) puhtaaksi. Yrittäjyysajatus ei siis ole kokonaan poissuljettu, mikäli maksuhäiriörekisterissä on merkintöjä, mutta itse suosittelen ensin puhdistamaan oman rekisterin ja samaan aikaan suunnittelemaan tulevaa yritystoimintaa. Kun rekisteri on puhdas, voi yritystoiminnankin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Kommentit (91)

 • Ninni sanoo:

  Mitä jos on henkilökohtainen velkasaneeraus. Oe/3v. Jos toiminimi laajentuu pitämään pitopalvelua, satunnaisesti. Ja olen työkkärin listalla. Onko mitenkään mahdollista saada starttirahaa jos TE keskus kattoo että en velkaannu ja hoidan tulevat laskut? Toiminimi ollut nyt 1v, täyttää aktiivi mallin ja on eri alaa kuin pitopalvelu. Miten laskutus, siitä kun voi olla 90% kuluja ja vaan 10% jää itselle , niin katsotaanko tämä 10% palkkatuloksi vai koko summa?

  • Sanna sanoo:

   Hei Ninni. Kiitos kysymyksestäsi. Starttirahaa haetaan TE-palveluista, jossa päätös tehdään aina tapauskohtaisesti. Henkilökohtainen velkajärjestely tai luottotietomerkintä ei suoraan estä starttirahan saamista. Starttirahapäätöstä tehtäessä otetaan huomioon mm. velan määrä ja verovelka on este (valtio ei tue henkilöä, joka on valtiolle velkaa). Mikäli muut starttirahan saamisen edellytykset täyttyvät, voidaan starttirahapäätökseen kirjata lisäehto: mikäli henkilö noudattaa henkilökohtaisen velkajärjestelynsä maksusuunnitelmaa, starttiraha lähtee maksuun. Tällainen päätös on mahdollinen, koska TE-palvelut on starttirahapäätöksen tekijä, mutta Keha-keskus on maksaja. Mikäli maksusuunnitelmaa ei noudateta, Keha-keskus ei laita starttirahaa maksatukseen. Ongelmaksi tässä muodostuukin mahdollinen ulosotto. Starttiraha on tuki, johon ulosotto ei koske. Jotta maksusuunnitelma toteutuisi ja velat lyhenevät joka kuukausi, on yrityksellä oltava heti starttirahakauden alusta alkaen tuloja, josta ulosotto saa omansa. Tämä tieto on varmistettu tänään Varsinais-Suomen Te-palveluista eli on ajantasainen, mutta toki sinun kannattaa olla asiasta yhteydessä oman alueen Te-palveluihin ja yrittäjätuloa koskien ulosottoon, mikäli ulosotto on tässä mukana. Terveisin, Sanna

 • Anni sanoo:

  Heippa! Osaatko sanoa, miten siinä tapauksessa, jos yhdellä osakkaalla (4 ihmisen yritys) on merkintöjä luottotiedoissa, asia vaikuttaa yritykseen? Esimerkiksi tilin avaamiseen ja luottokelpoisuuteen? Tämä henkilö ei ole yrityksen hallituksessa.

  • Sanna sanoo:

   Hei Anni. Mukavaa, että luit kirjoitukseni ja kiitos kysymyksestäsi. Pankki voi valita itse asiakkaansa eli ei ole automaattista, että mikä tahansa yritys voi avata tilin minne tahansa pankkiin. Mutta yhden osakkaan luottotietomerkintä ei ole automaattisesti este. Mikäli luottotietomerkintä on aiheutunut vähäisistä, yksittäisistä asioista tai merkinnät eivät ole tuoreita, pankki voi suhtautua näihin suopeammin. Myös merkintöjen syyllä on merkitystä (esim. takausvelasta tai työttömyydestä aiheutuneet maksuhäiriömerkinnät ovat eri asia kuin ”holtittomasta” shoppailusta aiheutuneet). Myös jo olemassa oleva asiakkuus voi vaikuttaa asiaan puoltavasti. Eli vastaus kysymykseen: Yksittäisen osakkaan luottotietomerkintä ei ole suoralta kädeltä este, mutta luottotietomerkinnän syy tai vakavuus voi kuitenkin lopulta estää asian. Keskustelin aiheesta tänään Turun seudun OP:ssa, mutta kannattaa toki olla yhteydessä siihen pankkiin, jonne olette tiliä avaamassa. Terveisin, Sanna

 • Jarkko sanoo:

  Hei,

  Kysyisin sellaista että miten ulosottovirasto suhtautuu yrittäjään? Eli jos perustan toiminimen, käsitteleekö ulosottovirasto kaikkia toiminimen tuloja eli kaikkea toiminimen tilille tulevaa rahaa kuten ”omia” tulojani, kun toiminimihän on henkilökohtainen. Vai missä vaiheessa ulosottovirasto ottaa omansa?

  • Sanna sanoo:

   Hei Jarkko. Kiitos kysymyksestäsi. Mikäli velka tulee vireille ulosottoon, ulosotto lähettää henkilölle vireilletuloilmoituksen ja maksukehotuksen. Asia ratkeaa, kun maksu maksetaan eräpäivään mennessä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, kannattaa olla ulosottoon yhteydessä ENNEN maksukehotuksen eräpäivää, jolloin on mahdollista sopia maksusuunnitelmasta. Maksusuunnitelma on räätälöity eli se laaditaan henkilön tulojen mukaisesti ja tällöin velkoja ei ulosmitata. Mikäli henkilö ei ole yhteydessä ulosottoon ennen maksukehotuksen eräpäivää tai ei muusta syystä tee maksusuunnitelmaa, asia menee ulosottoon ja elinkeinotoiminnan ulosmittaus on tyypillisesti 1/6 bruttotulosta, joka on yrittäjällä ARVONLISÄVEROLLINEN LASKUN LOPPUSUMMA. Eli toisin sanoen jos toiminimiyrittäjä laskuttaa asiakkaalta 1500€ (sis.alv24%), ulosotto ottaa siitä 250€, vaikka tuosta rahasta olisi tarkoitus maksaa elinkeinotoiminnan kuluja ja arvonlisäveroa. Yrittäjälle (ja toki kaikille muillekin) maksusuunnitelman laatiminen on paljon järkevämpi vaihtoehto kuin ulosotto, jottei yritys ajaudu heti alkumetreillään maksuvaikeuksiin. Tiivis vastaus kysymykseesi: ulosotto käsittelee kaikkea yrityksen tilille tulevaa rahaa tuloinasi. Suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueen ulosottovirastoon, jotta voit varmistaa, onko maksusuunnitelma osaltasi mahdollinen. Asia on varmistettu tänään Turun Ulosottovirastosta, joten tieto on ajantasainen. Terveisin, Sanna

 • Leena sanoo:

  Hei. Olen perustamassa yritystä ja olen velkajärjestelyssä. Saanko avaatua yritykselle pankkitiliä, saanko vakuutukset? Olen ollut 3,5 vuotta järjestelyssä ja vielä 1,5 vuotta jäljellä. Tmi yritys ois kyseessä.

  • Sanna sanoo:

   Hei Leena. Kiitos kysymyksestäsi. Lakisääteiset vakuutukset, kuten yrittäjän eläkevakuutus ja auton liikennevakuutus, saa aina yrittäjän ja yrityksen taustoista ja tilanteesta riippumatta, mutta vapaaehtoisten vakuutusten osalta vakuutusyhtiöt käyttävät Asiakastiedon rekisteristä saatavaa riskiluokitusta. Mikäli yrityksen y-tunnus on aivan uusi, on tilanne siinä mielessä hyvä, ettei yrityksellä ole rasitteita, mutta riskiluokitukseen vaikuttaa myös yrittäjän taustatiedot. Tässä lainaus Asiakastiedon sivuilta: ”Eniten riskiluokitukseen vaikuttavia tekijöitä ovat yrityksen tilinpäätöksestä lasketut tunnusluvut, yrityksen maksutapaa kuvaavat tiedot ja vastuuhenkilöiden henkilöluottotiedot sekä vastuuhenkilöiden kytkennät maksuhäiriöisiin yrityksiin.” Sitten kun y-tunnus on rekisteröity, ole yhteydessä vakuutusyhtiöön (tai useampaankin), jotta saat varman vastauksen vakuutusasioihin liittyen. Niin kauan kuin y-tunnusta ei ole rekisteröity, vakuutusyhtiöt eivät pysty kommentoimaan asiaa, koska yrityksen riskiluokitus puuttuu. Pankkitilin avaaminen ei myöskään ole automaatio eli pankki voi valikoida asiakkaansa. Velkajärjestely ei kuitenkaan suoralta kädeltä estä automaattisesti pankkitilin avaamisen mahdollisuutta tai vapaaehtoisten vakuutusten saamista. Tieto on varmistettu tänään OP Vakuutukselta eli on ajantasainen. Keväisin terveisin, Sanna

 • yrittäjä 2018 sanoo:

  Terve, olemme perustanut osakeyhtiön, 3/hlö . nyt ongelma että emme saa mistään pankista tiliä , koska kahdella osakkaalla luottotieto merkintä. olisiko hyviä neuvoja , kiitos etu käteen

  • Sanna sanoo:

   Tervehdys yrittäjä2018!

   Kiitos kysymyksestäsi. Kaipaisin tarkennusta: onko yritys vielä rekisteröintivaiheessa eli olette saaneet y-tunnuksen, mutta yritys ei ole vielä Kaupparekisterissä eikä Verohallinnon rekistereissä (alv-, ennakkoperintä- ja mahdollinen työnantajarekisteri)? Jäin pohtimaan, että mikäli yritys on jo loppuun asti perustettu ja rekisteröity jo kaikkiin em. rekistereihin, olette joutuneet maksamaan osakepääoman eli vähintään 2500 euroa perustettavan yhtiön pankkitilille ja toimittamaan siitä maksutositteen rekisteröinnin loppuun saattamiseksi…? Yksityisellä käyttö- tai säästötilillä ei voi pyörittää yritystoimintaa. Sellaisesta voi saada sanktioita. Vai onko osakepääoma apporttiomaisuutta eikä rahana? Vai miten olette saaneet perustettua osakeyhtiön ilman yritykselle avattua pankkitiliä?

   Kun kyseessä on kokonaan uusi yritys, ei yritykseen sinällään kohdistu rasitteita. Pankki ja myös Verohallinto tarkistavat kuitenkin vähintään osakeyhtiön vastuuhenkilöiden taustat. Vastuuhenkilöitä osakeyhtiössä ovat hallituksen jäsenet, varajäsenet ja toimitusjohtaja, jota ei ole pakko nimetä. Melkeinpä ainoa keino, joka sekään ei ole 100% varma, tähän ongelmaan lienee se, että maksuhäiriöisillä osakkailla ei olisi yhtiössä vastuullista asemaa. Eli tämä yksi henkilö, jolla ei ole maksuhäiriöitä, olisi hallituksen puheenjohtaja ja samalla myös ainoa hallituksen jäsen (yksi hallituksen jäsen riittää) ja hallituksen pakollinen varajäsen olisi ulkopuolinen henkilö eli ei kumpikaan näistä maksuhäiriöisistä osakkaista. Tämäkin on hieman kyseenalainen keino, sillä pankki voi halutessaan silti tehdä kielteisen päätöksen vedoten maksuhäiriöisten osakkuuksiin, vaikkeivat he vastuullisessa asemassa olisikaan. Mikäli maksuhäiriöiset osakkaat eivät olisi vastuuasemissa, voisitte keskenänne sopia, että kun heillä on tulevaisuudessa puhtaat paperit, vastuita jaetaan uudelleen hallituksen kokouksessa.

   Tilanne on kaikin puolin hankala. Ongelma tässä ei ole pelkästään pankkitilin puuttuminen, vaan myös Verohallinnon rekisterit; ilman niihin kuulumista osakeyhtiön on todella vaikeaa toimia markkinoilla. Onko Verohallinto rekisteröinyt yhtiön rekistereihinsä ilman minkäänlaista kyseenalaistamista? Mikäli on, siitä voisi päätellä, että myös jokin pankki voisi näyttää vihreää valoa. Keskustelin asiasta tänään OP:n edustajan kanssa; tällaiseen tilanteeseen ei ole pankeillakaan selkeää vastausta tai ohjetta, vaan nämä käsitellään tapauskohtaisesti. Kerrot, ettei MISTÄÄN pankista saa avattua tiliä. Jokainen pankki tekee itsenäisen päätöksen, joten kannattaa todellakin kysyä KAIKISTA pankeista erikseen. Terveisin, Sanna

   Edit: Yrityksen rahaliikenteen pyörittäminen voisi onnistua Holvin kautta; vastuuhenkilöiden maksuhäiriömerkinnät eivät pääsääntöisesti ole este yritystilin avaamiselle https://about.holvi.com/fi/

 • Jarkko sanoo:

  Hei,

  Kysyisin vielä Oy:n perustamisesta, kun olen ulosotossa. Kyseessä olisi ”yhden miehen” Oy, joka myisi työtä eli omaa osaamistaan ja näin ollen saisi satunnaisia lisätuloja saadakseen maksettua ulosoton joskus poiskin. Velkajärjestely ei ole mahdollinen.

  Miten ulosotto suhtautuu omistamaani ja hallinnoimaani osakeyhtiöön? Voiko käydä niin, että perustan osakeyhtiön ja se sitten ulosmitataan, koska on omaisuuttani? Oy:n ja minun henkilökohtaiset varani ovat kaksi eri asiaa, mutta sitten taas toisaalta Oy on tavallaan minun omaisuuttani, joten miten tuo menee?

  Soitin omalle ulosottomiehelleni ja usko tai älä, hän sanoi ettei ota kantaa asiaan. ?

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan Jarkko. Kiitos kysymyksestäsi. Jos kyseessä on osakeyhtiö, joka myy vain yrittäjän omaa työpanosta, eli yrityksellä ei ole taseessa varallisuutta (esim. koneet, laitteet) tai merkittäviä rahavaroja, ei yrityksen osakkeella ole tällöin ulosmittausarvoa. Tässä tapauksessa ulososotto ei ulosmittaa osakkeita. Sen sijaan kun nostat yrittäjänä osakeyhtiöstä palkkaa, se on normaalin palkan tapaan ulosmitattavaa. Osakeyhtiössähän yrittäjä voi nostaa itselleen palkkaa vain virallisen palkanlaskennan kautta (joko tilitoimisto tekee palkkalaskelman tai voit tehdä sen itse maksutta palkka.fi-ohjelman kautta) eli yksityisotot (=omat rahansiirrot yrityksen tililtä omalle tilille ilman palkkalaskelmaa) eivät ole sallittuja. Mikäli yritystoiminta menestyy ja yritykselle kertyy rahavaroja tai omaisuutta, osakkeellakin on jo arvoa, jolloin on mahdollista, että ne ovat ulosottokelpoisia. Varmistin asian tänään Varsinais-Suomen Ulosottovirastosta, joten tieto on ajantasainen. Nämä asiat käsitellään ulosotossa tapauskohtaisesti. Normaalisti suosittelisin olemaan asian tiimoilta yhteydessä oman alueen ulosottoviranomaiseen, mutta oletkin jo tehnyt sen – saamatta vastausta. Saitko tästä vastauksen kysymykseesi? Huomiothan lisäksi, että mahdolliset maksuhäiriöt vaikeuttavat tai jopa kokonaan estävät yrittäjänä toimimisen siinä mielessä, että osakeyhtiölle on maksettava perustamisvaiheessa vähintään 2500 euroa osakepääomaa perustettavan yhtiön pankkitilille – pankki ei välttämättä avaa tiliä, jolloin perustaminen tyssää siihen. Heinäkuun alusta alkaen tätä pääomavaatimusta ei enää ole, mutta pankkitili on saatava avattua joka tapauksessa yritystoimintaa varten. Jos yrityksen perustaminen onnistuu, Verohallinto voi evätä pääsyn ennakkoperintä- ja arvonlisäverorekisteriin. Myös vapaaehtoisten vakuutusten saaminen hankaloituu tai estyy. Eli maksuhäiriöiden laajuudesta riippuen mutkia voi olla matkassa. Ystävällisin terveisin, Sanna

 • Juha sanoo:

  Ostin valmiin yrityksen ja maksoin 2500. Pääomaa 0 EUROA. Olen tehnyt alkutyötä tämän eteen 1.,5 v ja ajattelin työllistää itseni ja alkaa pyörittää bisnestä . Ja siis ostin tämän yrityksen. Pankkitiliä en saa auki. Minulla on liike ja vain käteis myynti. Erittäin hyvä bisnes. Voinko avaa myös tmi nimen? Ja käyttää tuota tiliä osakeyhtiön tilinä? Henkilökohtaiset velat on isot. Tarkoitus tällä bisneksellä on vain maksaa Velkojani ja lopettaa lisävelkaantuminen. Vai lopetanko kaikki ja luovutan ja mene takaisin kortistoon? Ei vaan jaksa tälläistä

  • Sanna sanoo:

   Hei Juha. Kiitos kysymyksestäsi. Pahoittelen viivästynyttä vastaustani. Henkilöllä voi olla toiminimi ja samanaikaisesti osakeyhtiö (tai useampiakin osakeyhtiöitä). Mutta toiminimen perustaminen ei ratkaise tiliongelmaa, sillä mikäli et saa avattua osakeyhtiölle tiliä, se ei tule erittäin suurella todennäköisyydellä onnistumaan myöskään toiminimelle, sillä kriteerit ovat samat. Myöskään henkilökohtaisen pankkitilin kautta ei saa pyörittää yritystoimintaa. Sanktiona voi olla jopa tilin sulkeminen. Osakeyhtiön tilin avaamiseen vaikuttaa hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan eli yhtiön vastuuhenkilöiden taustat. Onko mahdollista, ettet olisi itse hallituksen jäsen, varajäsen etkä toimitusjohtaja, vaan joku toinen henkilö olisi näissä rooleissa sen aikaa, kun saat itsellesi puhtaan rekisterin? Toki tämä muuttaa tilannetta siten, ettet olisi enää itse yrittäjä-tittelillä, vaan työntekijänä. Soitin juuri asian tiimoilta Osuuspankin yritysasiakaspalveluun ja sieltä myös suositeltiin, että kun asiat etenevät, kannattaa olla pankkiin yhteydessä uudelleen. Eli kun mahdollinen maksusuunnitelmasi etenee sovitusti ja yritystoiminta on kannattavaa (kuten kerroitkin sen olevan) ja asiat hoidetaan kaikin puolin hyvin, pankki voi myöntyä tilin avaamiseen. Eli kielteisestä vastauksesta ei kannata vielä lannistua, vaan olla säännöllisesti yhteydessä pankkiin ja osoittaa, että asiat etenevät hyvään suuntaan. Hyvä dokumentti tähän on kirjanpito, jonka avulla voit osoittaa, että yritystoiminta on tuottoisaa. Älä siis luovuta! Yrittäjyys vaatii sitkeyttä ja oli tilanne mikä tahansa, pitkäjänteisyydellä ja sisulla on mahdollista selviytyä vaikeuksista – tulet vielä saamaan yritykselle pankkitilin ja myös oma rekisteri on mahdollista saada puhtaaksi. Hetkessä nämä eivät välttämättä tapahdu, mutta mitä nopeammin pystyt osoittamaan asioiden kulun, sen nopeammin tilin avaaminen on mahdollista. Terveisin, Sanna

   Edit: Mikäli pystyt hoitamaan yrityksen käteisrahaliikenteen esim. maksupäätteellä, ratkaisu voisi olla Holvi, joka tarjoaa maksupalveluita puhtaasti digitaalisina (mutta mikäli käteinen raha on merkittävässä roolissa, Holvi ei ole soveltuva ratkaisu). Kyseessä ei ole pankki, mutta yrityksen rahaliikenteen voi siis pyörittää tätä kautta. Holvilla yrityksen vastuuhenkilöiden maksuhäiriöt eivät PÄÄSÄÄNTÖISESTI estä tilin avaamista. Asia on varmistettu tänään Holvilta; kannattaa olla yhteydessä suoraan Holvin asiakastukeen. Terveisin, Sanna

 • Marjo sanoo:

  Hei, hain ukko.fi/pron kautta y-tunnusta. Luottotiedot menneet ja ulosotossa menossa oma polku. Verovelkaa reilu 1000e ja loput muuta. Miten arvelet verottajan suhtautuvan…? Ja jos maksan tuon verovelan pois niin onko verottaja sitten suosiollisempi. Mitä suosittelisit? Yrityksen perustaminen olisi erittäin ajankohtaista ja en haluaisi uskoa, että en saa perustettua.

  • Sanna sanoo:

   Hei Marjo. Mukava kuulla, että yrittäjyys on ajankohtaista. Verovelan pois maksaminen on kaikin puolin hyvä ajatus ja varmasti edesauttaa asiaa. Tuhat euroa on suhteellisen pieni verovelka, joten pelkästään siihen en usko yrityksen perustamisen kaatuvan, mutta toki verottaja tekee omat päätöksensä. Kokonaisuus ratkaisee, ja jos kyseessä ei ole tämän suuremmat summat ja veloista on maksusuunnitelma, niin sen puolesta vaikuttaa lupaavalta. Olet jo hakenut y-tunnusta, joten saat päätöksen hyvin pian. Pidän peukkuja, että y-tunnuksen rekisteröiminen onnistuu. Onnea ja menestystä liiketoimintaan!

 • Evelina sanoo:

  Hei!
  Haluaisin perustaa osakeyhtiön, mutta luottotietoni eivät ole kunnossa. Onnistuuko asia siitä huolimatta vai onko se ihan mahdotonta perustaa osakeyhtiö tilanteessani? Minun ei ole mahdollista saada muita jäseniä mukaan eli toimisin yksin. Voisin hoitaa rahaliikenteen Holvin kautta mikäli tilin avaaminen ei onnistu ja jos muita vaihtoehtoja ei tosiaan ole. Ja koska kyseessä on ihan omat henkilökohtaiset, vanhat velat niin eiväthän ne silloin liity firmaan tai sen perustamiseen? Ideana on työllistää itseni ja maksaa ulosottovelat pois kun ei se tunnu muuta kautta onnistuvan. Osaisitko neuvoa miten kannattaa toimia? Kiitos etukäteen!

  • Sanna sanoo:

   Hei Evelina. Kiitos kysymyksestäsi. Yrityksen pystyy kyllä rekisteröimään Kaupparekisteriin, vaikka olisi luottotietomerkintöjä. Mutta varsinainen yritystoiminta on lähes mahdotonta (tai ainakin erittäin hankalaa), ellet saa rekisteröityä yritystä Verohallinnon rekistereihin (tärkeimpänä ennakonperintärekisteri). Verottaja tarkastelee verovelkoja. Jos velkasi ovat muita velkoja, ei synny ongelmaa ja suurella todennäköisyydellä saat oy:n myös ennakonperintärekisteriin. Verovelkojen ollessa kyseessä, ja erityisesti niiden ollessa jo toisen viranomaisen, eli ulosottoviranomaisen perinnässä, rekisteröinti tuskin onnistuu. Varmistin asian soittamalla tänään verottajalle – sieltä tuli selkeä vastaus, että ensin tulee maksaa verovelat kokonaan. Eli oleellinen kysymys onkin onko veloissasi verovelkoja vai pelkästään muita velkoja? Tuo ajattelumalli ei valitettavasti ole mahdollinen, että velat ovat vanhoja, omia henkilökohtaisia velkoja, sillä verottaja (ja pankki, ja vakuutusyhtiöt) tarkistavat aina yhtiön vastuuhenkilön taustat eli myös omat henkilökohtaiset maksuhäiriöt omista henkilökohtaisista veloista joutuvat syyniin. Vastuuhenkilöillä tarkoitetaan toimitusjohtajaa, hallituksen jäsentä ja varajäsentä. Kerran olet perustamassa yhtiötä yksin, sinusta tulee automaattisesti vastuuhenkilö eli hallituksen jäsen (ja halutessasi toimitusjohtaja). Varajäsen sinun on pakko hankkia vaikka edes nimellisesti eli osakeyhtiötä ei voi perustaa täysin yksin. Varajäsenellä ei tarvitse olla yrityksessä muuta roolia. Saitko tästä vastauksen kysymykseesi? Kannattaa aina toki varmistaa asia Verohallinnosta ennen yhtiön perustamista. Osakeyhtiötä ei kannata rekisteröidä suinpäin, sillä sitä ei voikaan lakkauttaa ihan noin vain, vaan se on pitkä prosessi, josta aiheutuu satojen eurojen kustannukset. Ja Holvi on tosiaan ilmeisestikin ainoa maksupalvelu, joka voisi olla mahdollinen. Mikäli sinulla on verovelkoja, etkä saa yhtiötä Verohallinnon rekisteriin, on sinun mahdollista toimia kevytyrittäjänä (esim. Ukko, Eezy). Luottotietomerkinnät eivät ole esteenä, eikä sinulle tule omaa y-tunnusta. Näin voisit toimia yrittäjämäisesti ja saisit velkoja maksettua, ja sitten kun verovelat on kuitattu, voit perustaa oman yrityksen. Ystävällisin terveisin, Sanna

 • Evelina sanoo:

  Hei! Kiitos vastauksesta! Mitä jos velat eivät ole verovelkoja? Kyseessä ovat pankkilainat ja kulutusluotot yms. Ei verovelkoja ollenkaan. Onko varajäsenellä millainen vastuu, päätösvalta tai velvollisuus? Tuleeko hänen tietoihin merkintä että hän on varajäsenenä yrityksessä esim verotuspäätökseen? Ja vaikuttaako se esimerkiksi hänen asumistukeen ja työttömyyspäivärahaan?
  Kiitos taas etukäteen!
  T. Evelina

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan! Verottaja tarkastelee juurikin verovelkoja, eli muiden velkojen ei pitäisi olla esteenä oy:n rekisteröimiselle Verohallinnon rekistereihin. Tällaisen vastauksen olen saanut Verohallinnosta asiaa kysyessäni. Varajäsenellä ei tarvitse olla osakkeita eli hän ei tällöin omista yrityksestä mitään, eikä hänellä ole tällöin myöskään minkäänlaista päätösvaltaa. Mikäli hallituksen varsinainen jäsen on syystä tai toisesta estynyt (esim. kuolemantapaus), hallituksen varajäsen astuu tämän paikalle ja tällöin hänellä on täysin samat vastuut ja velvoitteet, kuin varsinaisella hallituksen jäsenellä. Mutta mikäli tällaista tilannetta ei tule, ei varajäsenellä myöskään ole vastuita tai velvoitteita. Kyllä hänen varajäsenyytensä on nähtävillä julkisesti (esim. kuka tahansa näkee tiedot http://www.finder.fi ja muistakin maksuttomista rekistereistä). Verotuspäätöksessä tätä tietoa ei lue, mutta Verohallinnon ja Kaupparekisterin rekistereissä on aina myös varajäsenen tiedot. Asumistukeen varajäsenyys ei vaikuta. Työttömyyspäiväraha on monimutkaisempi asia. Asiaa tarkasteltaessa voidaan ottaa huomioon, voisiko varajäsen työllistyä tässä yrityksessä, etenkin jos kyseessä on perheenjäsen. Mutta pääsääntöisesti varajäsenyys ilman omistussuhdetta ja sukulaisuussuhdetta ei vaikuta työttömyyspäivärahaan. Nämä asiat käsitellään aina tapauskohtaisesti ja suosittelenkin varmistamaan nämä asiat ennen yrityksen perustamista kyseisiltä viranomaisilta. Ystävällisin terveisin, Sanna

 • MikkoN sanoo:

  Hei Sanna! Olen osakeyhtiössä osakkaana ja tj:na, joka on menossa konkurssiin, mutta ei sitä vielä ole tehnyt. Yrityksellä on verovelkoja kymmeniä tuhansia euroja. Henkilökohtaisia verovelkoja ei ole, mutta suuret yrittäjä-/tulonhankkimislainat ovat jo päätyneet ulosottoon muutamien kulutusluottojen kera.

  Olisin perustamassa osakeyhtiötä yksin, jonka tarkoitus on myydä pelkästään palveluja. Vaikuttavatko tämän toisen yritykseni verovelat verottajan rekistereihin rekisteröitymiseen, kun kyseessä ei ole henkilökohtaiset velat? Yrityksestä tulisi yhteiskunnallinen yritys, joka ei tavoittele voittoa, mutta jolle voi tulla tarvetta tehdä tavanomaisia investointeja yritystoimintaan liittyviin laitteistiin jne. Voinko kerryttää yrityksen tilille esimerkiksi 20 t€ ilman, että ulosotto ulosmittaa osakkeet? Vai onko tämä täysin neuvottelukysymys ja jos on, voiko ulosoton kanssa tehdä kirjallisia sopimuksia siten, ettei ulosotossa päätetä yhtäkkiä toimia vastoin luvattua?

  • Sanna sanoo:

   Tervehdys Mikko. Kiitos kysymyksistäsi. Verottaja tarkastelee tulevan yhtiön kohdalla vastuuhenkilön eli tässä tapauksessa sinun verovelkojasi (näitä ei ole), mutta myös yrityskytköksiä eli nykyisen osakeyhtiön verovelat ovat erittäin suurella todennäköisyydellä este uuden yhtiön rekisteröimiselle Verohallinnon rekistereihin. Tästä on ollut juuri asiakasyrityksissäni muutama esimerkkitapaus. Rekisteröinti ei ole onnistunut muutoin kuin vaihtamalla vastuuhenkilöä. Joten valitettavasti uuden yhtiön tulevaisuus näyttää tällä nykyisellä suunnitelmallasi erittäin haasteelliselta, ellei jopa mahdottomalta. Ulosotto voi ulosmitata osakkeet silloin kun niillä on arvoa. Eli vastaus on , että tuo 20 000 euroa olisi ulosottokelpoista varallisuutta. Minun kohdalleni ei ole koskaan tullut vastaan tällaista kirjallista sopimusta. Tietääkseni ainoa ulosottoviranomaisen kanssa tehtävä kirjallinen sopimus on maksusuunnitelma. Onko ajatuksesi se, että yhtiön tilille kerrytettäisiin rahaa 20 000€ tuleviin yhtiön investointeihin? Tällöin raha muuttuu omaisuudeksi ja näkyy yhtä lailla yrityksen taseessa varallisuutena ja on ulosottokelpoista. Lisäksi kun nykyinen yritys on konkurssissa, tulet saamaan suurella todennäköisyydellä liiketoimintakiellon. Ajatuksesi on ilmeisesti perustaa nyt nopeasti uusi yhtiö? Muutoin suosittelisin kevytyrittäjyyttä (esim. Ukko, Eezy), jolloin et tarvitse y-tunnusta, et rekisteröityä Verohallinnon rekistereihin, etkä myöskään avata yritykselle pankkitiliä (joka tulee olemaan myös vaikeaa, Holvi voisi olla mahdollinen?), mutta yhteiskunnallinen yritys kuulostaa siltä, että tarkoituksesi olisi ehkäpä myydä toistenkin henkilöiden työpanosta? Verohallinnosta evätään suurella todennäköisyydellä myös työnantajarekisteriin pääsy, jolloin palkkaaminen ei okle mahdollista. Tilanne on erittäin hankala kaikin puolin. Mutta aina kannattaa varmistaa nämä asiat kyseisiltä viranomaisilta (vero ja ulosotto) itseltään, sillä asiat käsitellään tapauskohtaisesti. Sen enempää asiastasi tietämättä tulee mieleeni vain kaksi vaihtoehtoa: a) kevytyrittäjyys ja b) uuden yhtiön vastuuhenkilöiksi (hallituksen jäsen ja varajäsen) henkilöt, joilla ei ole verovelkaa tai kytköksiä verovelkaisiin yrityksiin. Ystävällisin terveisin, Sanna

 • yritys? sanoo:

  Hei
  Olemme perustassa yritystä jo muualla asuvien perheenjäsentemme kanssa.Kaikilla on maksuhäiriömerkintöjä,osalla ei verovelkaa ja kyse on muutamasta satasesta.Mikä yritysmuoto olisi paras?
  Saako toiminimellä olla useita henkilöitä? Ja täytyykö toiminimen rekisteröityä rekistereihin?

  Jos perustamme oy:n ja saamme toimitusjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi henkilöt jolla puhtaat luottotiedot niin miten se vaikuttaa heidän mahdollisiin etuuksiinsa jos eivät työskentele yrityksessä?Onko osakeyhtiön pakko maksaa palkkaa heti työntekijöilleen?Eli jos ei pysty heti maksamaan palkkaa kun käynnistämme yritystoimintaa niin vaikuttaako se yrityksen tietoihin tms?

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan. Kiitos kysymyksistäsi. Ensimmäinen ajatukseni oli, että jos velkaa on vain muutama satanen, eikö kannattaisi maksaa se pois ennen yrityksen perustamista, jos se on suinkin mahdollista? Puhtaalta pöydältä aloittaminen helpottaisi kunkin elämää ja tulevaa yritystoimintaa monella eri tavalla. Mikäli rahaa ei ole käytettävissä yhtään, voi yritystoiminnan alku olla hankalaa. Yritystoiminnan aloittamiseen uppoaa helposti muutamia satasia, yleensä tonneja toimialasta riippuen. Eli rahaa olisi löydyttävä edes jonkin verran yritystoiminnan alkuun saattamiseen. Nähdäkseni suurin ongelma alkavien yritysten parissa on juuri se, ettei ole varattu rahaa alkuvaiheen kuluihin, eikä markkinointiin. Kulut alkavat rullata heti kun yritystoiminta käynnistyy, mutta laskutusta syntyy viiveellä, jolloin yrityksen pankkitilin/kassan ollessa tyhjä jää laskuja heti rästiin ja yritys joutuu maksuvaikeuksiin. Ja kun rahaa ei ole markkinointiin, käy pahimmassa tapauksessa niin, etteivät potentiaaliset asiakkaat tiedä yrityksen olemassaolosta, ja yritystoiminta kuoleutuu jo ensimmäisen vuoden aikana. Mutta en halua myöskään pelotella liikaa, kun en tiedä millaisesta yritystoiminnasta on kyse.

   Toiminimen voi perustaa vain yksin. Yritystoiminnasta saatavia tuloja voi jakaa verotuksessa puolison kanssa, mutta koska tässä teidän tapauksessanne kyseessä olisi useamman henkilön yhteinen yritys, toiminimi ei ole mahdollinen, elleivät nämä muut henkilöt tule olemaan palkattuja työntekijöitä. Toiminimi täytyy rekisteröidä aina Verohallinnon rekisteriin Y3-lomakkeella (sähköinen tai paperinen). Mikäli yritykselle halutaan nimi (esim. ”Sannan kotisiivous Tmi”), on se rekisteröitävä myös Kaupparekisteriin. Toiminimeä koskevat aivan samat velvoitteet, kuin muitakin yritysmuotoja. Jos palkataan työntekijöitä, on rekisteröidyttävä työnantajarekisteriin, jos myyntiä on vähintään 10 000 euroa, on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi jne. Mikäli tulevalla toiminimiyrittäjällä ei ole verovelkaa, ei Verohallinnon rekistereihin pääsyyn pitäisi olla esteitä. Pankkitilin avaaminen ja vapaaehtoisten vakuutusten saaminen sen sijaan ovat ongelma, jos yrittäjällä on maksuhäiriömerkintöjä.

   Eli yritysmuodoista vaihtoehtoja ovat avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö tai osakeyhtiö. Osakeyhtiössä hallitus tekee päätökset ja niin hallitus, kuin toimitusjohtajakin ovat henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön velvoitteista. Etuuksiin nämä ”tittelit” eivät vaikuta. Osakeyhtiön ei ole pakko maksaa hallituksen jäsenille, eikä toimitusjohtajalle korvauksia. Paitsi toki jos hallitus näin päättää ja nythän tämä täysivaltainen hallituksen jäsen olisi itse päättämässä etuuksistaan. Osakeyhtiön on pakko maksaa TES:n mukaista palkkaa työntekijöilleen. Yrittäjät itse eivät ole TES:n alaisuudessa eli heidän ei tarvitse nostaa palkkaa, vaikka tekisivätkin töitä yrityksessä. Eli kun kyseessä ovat yrittäjät/omistajat, joille ei makseta palkkaa, ei yhtiö joudu mihinkään mustalle listalle.

   Saitko tästä vastauksia kysymyksiisi? Ystävällisin terveisin, Sanna

 • Antti sanoo:

  Hei,

  Aivan mahtavaa että joku vastailee tällaisiin kysymyksiin ja aivan mahtavaa että googlen ihmeellisestä maailmasta löysin tämän. 🙂

  Asiaan. Kirjoitat tuossa yllä:

  ”Osakeyhtiön on pakko maksaa TES:n mukaista palkkaa työntekijöilleen. Yrittäjät itse eivät ole TES:n alaisuudessa eli heidän ei tarvitse nostaa palkkaa, vaikka tekisivätkin töitä yrityksessä. Eli kun kyseessä ovat yrittäjät/omistajat, joille ei makseta palkkaa, ei yhtiö joudu mihinkään mustalle listalle.”

  Tuohon liittyen, olen suunnitellut perustavani henkilöstövuokrausfirman (osakeyhtiö) kuljetuspuolelle. En mitään valtakunnallista vaan paikallisen ja halukkaita firmoja olisi jo (firmat mielellään ulkoistavat työvoimansa nykyaikana) ja halukkaita työntekijöitäkin olisi, koska minulla nyt sattuu olemaan kontakteja tällä alalla. Lisäksi tietysti työllistäisin itseni sitä kautta. Paitsi että…

  Verottajan ohje palkan ja työkorvauksen eroista asiaan liittyen
  https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48037/palkka-ja-työkorvaus-verotuksessa/

  Ja sieltä kohta:

  8 Työvoiman vuokraus

  Tuolla sanotaan, että ”Jos yhtiö vuokraa ainoastaan sen omistavan henkilön työpanosta, yhtiön on maksettava myös tällaisessa tilanteessa omistajalleen vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Yhtiön on maksettava omistajalleen vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa myös silloin, kun tämän työpanosta vuokrataan yhtiön muiden työntekijöiden ohella.”

  Tämä on ristiriidassa sanomasi kanssa. Jos omistaja on myös työntekijä henkilöstövuokrausfirmassa, hänen pitää verottajan mukaan maksaa itselleen palkkaa, mikä on omasta mielestäni varsin outoa, etten voisi työskennellä itselleni ilmaiseksi ns. firman hyväksi.

  No, tämä ei varsinaisesti ole ongelma esim. linja-auto tai kuorma-autohommissa, niissä on yleissitova TES. Mutta taksipuolellapa ei ole, siellä on kyllä TES muttei yleissitova eikä sitä alalla noudata käytännössä kukaan. Olen yrittänyt kysyä verottajalta että mikä se palkka on, mitä minun pitäisi itselleni tuossa tapauksessa maksaa. He ihan oikeasti sanovat minulle (puhelimessa ja konttorissa) että eivät ota etukäteen kantaa suullisesti. Eli ilmeisesti siis vasta oikeudessa jälkikäteen? 🙂 Verottajalta toki voisi hakea myös ennakkopäätöksen asiasta rahalla, mutta sitäkään he eivät suostuneet kertomaan, mitä se maksaa. Haitarin antoivat, muutamasta sadasta muutamaan tonniin ja se on vähän liian iso haitari minulle.

  Olen käynyt yritysneuvojilla ja ottanut yhteyttä pariinkin tilitoimistoon, soittanut ”kaikkiin mahdollisiin” neuvontanumeroihin ja kaikki sanovat että mahtava idea. Liiketoimintasuunnitelmaani kehuttiin ja todettiin se toimivaksi, toteamuksella ”mutta kysyhän verottajalta mielipide”. Minä kysyn ja en saa vastausta, muuta kuin että se vastaus maksaa mutta en edes sitä, paljon se maksaa.

  Eli siis, yrittäjän täytyy maksaa itselleen TES henkilöstövuokrausyrityksessä itse työskennellessään (mikä jo itsessään on hyvin outoa) mutta mikä se TES on siinä tapauksessa, kun yleissitovaa TESsiä ei ole eikä sitä yleissitomatontakaan TESsiä käytännössä kukaan noudata. Jos sen noudattamista vaadittaisiin taksifirmoilta yleisesti, kaikki taksifirmat pitäisi haastaa oikeuteen ja KUN SITÄ EI VAADITA MUILTA, MITEN SITÄ VOIDAAN VAATIA HENKILÖSTÖVUOKRAUSYRITYKSELTÄ? Eikö kaikkia yhtiöitä/yrityksiä pitäisi kohdella samoin?

  Taksipuolella tekemätöntä työtä olisi paljon mutta niin, että joku ajaisi ne huonot vuorot. Minä henkilöstövuokrausyrittäjänä voisin ajaa ne, mutta niistä en mitenkään voi maksaa itselleni kovin isoa palkkaa tai se ei sivukuluineen kannata ollenkaan edes niin. Jos voisin maksaa (pakosta) vaikkapa 7 euroa tunti itselleni niin sen saisi ehkä kannattamaan, mutta kun kukaan ei sano, saako niin tehdä?

  Osaatko neuvoa tässä asiassa minua yhtään tai eteenpäin jollekin, joka osaisi?

  • Sanna sanoo:

   Hei Antti!

   Kiitos palautteestasi, mukavaa että löysit blogini. Kiitos myös kysymyksestäsi. Oma neuvoni on ilman sen kummempia selvittelyitä, että koska Verohallinto ei sinänsä määrää mitä kenenkin kuuluu maksaa palkkaa, maksaisin henkilöstönvuokrausalan yrittäjänä sellaisen alan töistä, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta itselleni ”kohtuullista” palkkaa, joka voi olla hieman alle tai hieman yli alan yleisen palkkatason. 7€/h hiljaisilta työvuoroilta on suorastaan enemmän kuin kohtuullinen, koska toisaalta osakeyhtiön yrittäjä ei saa myöskään nostaa liian suurta palkkaa yrityksen kannattavuuteen nähden.

   Olin kuitenkin yhteydessä Verohallintoon ja sainkin yhteyden erääseen asiantuntijaan. Siellä vastaus oli samanlainen, että heillä ei ole mandaattia ottaa kantaa palkka-asioihin. Se, että ovat ohjeistaneet sinua maksullisen ennakkoratkaisun pyytämiseen, liittyy siihen, että Verohallinnossa noudatetaan tasan niitä pykäliä, joista sinulla olikin tuossa viestissäsi ote. Jos ko. tapaukseen ei saada noista pykälistä vastausta, asia on päätettävä erikseen ja se maksaa. Tässähän ei nyt kuitenkaan ole kyse millään muotoa verotukseen (esim. palkan ennakonpidätykseen) liittyvistä asioista, joten en näe, että tuo ennakkoratkaisun pyytäminen hyödyttäisi sinua. Verohallinnossa jäivät nyt kuitenkin selvittelemään asiaa. Osa asiantuntijoista on nyt lomalla, mutta soittavat minulle takaisin kun asian tulee selvyys. Heti kun saan vastauksen, vastaan sinulle tänne blogiin tai voit myös halutessasi jättää minulle sähköpostiosoitteesi sanna.olshin@starttivalmennus.fi (nämä ovat 100% luottamuksellisia asioita), niin sinun ei tarvitse välttämättä ”vahtia” milloin vastaus ilmestyy. Lomat ilmeisesti hieman viivästyttävät asiaa.

   Itse lähtisin sinuna viemään yritysideaa eteenpäin vastauksia odottelematta, ja maksaisin itselleni palkan tilanteen vaatimalla tavalla kuten edellä kuvasin. Palaamisiin! Kesäisin terveisin, Sanna

 • Yritän yrittää. sanoo:

  Hei !
  Olen ajatellut yrityksen perustamista, henkilökohtaisia lainoja on ulosotossa ja maksan niitä palkasta pois. Onko ulosotto ehdoton este yrityksen perustamiselle ?
  Holvi toimisi minulla, eiole tarvetta käsitellä käteistä rahaa.
  Onko sinulla mitään tietoa kuinka paljon yrittäjän henkilökohtaiset uo velat vaikuttavat esimerkiksi yritykselle haettaviin luottotileihin ? Tileillä tarkoitus ostaa esimerkiksi materiaaleja työn suoritukseen. Mikä yritysmuoto olisi sinunmielestä järkevin ? Vai vaikuttaako yritysmuoto millään tavalla tilien myöntämiseen ?
  Kesäterveisin, mahdollisesti uusi yrittäjä.

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan!

   Kiitos kysymyksistäsi. Hienoa, että maksat lainoja koko ajan pois – mitä enemmän pystyt niitä maksamaan, sitä nopeammin pääset ”puhtaille vesille”. Ulosotto ei ole este yrityksen perustamiselle. Yrityksen voi perustaa kuka tahansa täysivaltainen Suomen kansalainen (alaikäisillä, holhouksen alaisilla ja esim. liiketoimintakiellon saaneilla on omat rajoitteensa).

   Yritysmuodon valinta riippuu monesta asiasta, kuten siitä onko mukaan lähdössä yrittäjäkumppaneita, yrityksen voittotavoitteista, onko tarkoitus osallistua (julkisiin) tarjouskilpailuihin ja monesta muustakin seikasta. Mikäli tarkoitus on ainakin aluksi, että yrittäjä itse saa yritystoiminnasta elantonsa, hankinnat ovat suhteellisen pieniä ja riskit pienet, yksityisenä elinkeinonharjoittajana voi aivan hyvin aloittaa. Suosittelen lukemaan esim. tämän vertailun: https://www.mitesbisnekset.fi/toiminimi-vai-osakeyhtio/ ja kannattaa myös käydä keskustelemassa oman paikkakunnan yritysneuvojan luona. Palvelu on maksutonta. Eli yrityksen saat kyllä varmasti rekisteröityä. Mikäli veloissa on verovelkaa, ongelmaksi muodostuu Verohallinnon rekistereihin rekisteröityminen (esim. alv-rekisteri, ennakkoperintärekisteri). Jos verovelkaa ei ole, esteitä ei suurella todennäköisyydellä tule olemaan tämän suhteen.

   Pankit tarkistavat yrityksen vastuuhenkilön (=sinun) taustat eli siinä mielessä yritysmuodolla ei ole merkitystä. Henkilökohtaiset velat voivat olla este luotollisen tilin eli limiitin saamiselle. Tämä riippuu mm. siitä miten paljon velkaa on ja mistä velat ovat syntyneet. Esimerkiksi takausvelka, työttömyydestä, sairaudesta tai avioerosta aiheutunut velka on ”hyväksyttävämpää” kuin vain holtittomasta rahankäytöstä aiheutunut. Ja pieni velkasumma ja säännölliset maksusuunnitelman mukaiset lyhennykset ovat eduksi. Vaikka kyseessä olisikin limiitti, eikä kertalaina, tarvitset lainalle vakuuden ja pankki pyytää myös yrittäjän henkilökohtaisen takauksen. Limiitti on hyvä ratkaisu silloin jos yritystoiminnan tulot ovat kovin epätasaisia tai on kertaluontoisia suurempia hankintoja. Limiitti vapautuu uudelleen yrityksen käyttöön toisin kuin kertalaina. Limiitin käyttämisessä on toki omat kustannuksensa.

   Mikäli limiittiä ei ole mahdollista saada on markkinoilla erilaisia ”yritystoiminnan pikavippaajia”, joilta voi olla mahdollista saada yritysrahoitusta ilman vakuuksia, mutta korko ja muut lainan kulut ovat luonnollisesti huomattavasti paljon korkeampia, sillä nämä yritykset lainaavat rahaa omalla riskillään ja sillä on hintansa. Vaarana onkin se, että nyt kun olet maksamassa henkilökohtaisia velkoja pois ja edessä siintää velattomuus, yritys ajautuu velkakierteeseen. Eli kannattaa harkita tarkasti minkä hintaista rahaa lainaat ja millaisilla ehdoilla. Ne rahan lainaajat, jotka eivät pyydä vakuuksia, eivät yleensä jousta lainkaan takaisinmaksussa. Pankin kanssa on mahdollista neuvotella.

   Nyt kun en tiedä, mistä materiaaleista ja minkä suuruisesta lainasummasta on kyse, en osaa lähteä suosittelemaan muita kassanhallinnan keinoja. Jos materiaalit ovat sellaisia, jotka on tarkoitus laskuttaa asiakkaalta (esim. rakennusala), onko mahdollista että ainakin ensimmäisten asiakkaiden osalta asiakas onkin se, joka ostaa itse materiaalit? Tällöin sinun yrityksesi ei tarvitse tähän rahoitusta. Ja sitä mukaa, kun laskutusten summat kasvavat, pääset hankkimaan itse materiaaleja ja muita yritystoiminnassa tarpeellisia hankintoja. Näistäkin asioista kannattaa keskustella yritysneuvojan kanssa. Usein erilaisilla laskutustavoilla voi päästä alkuun jopa ilman ulkopuolista lainaa – ei toki aina.

   Onnea tulevaan yritystoimintaan! Kesäisin terveisin, Sanna

 • Evelina sanoo:

  Hei!
  Olisin kiinostunut yrityksen perustamisesta ja minulla on tosiaan myös ulsotossa aika suuri velkataakka. Tiedän jo aika hyvin verovelkoihin ja pankkitilien perustamiseen liittyvät ongelmat, mutta minua kiinnostaa nimenomaan ulosmittaukseen liittyvät asiat kun on kyseessä toiminimi tai vaikkapa kevytyrittäjän status. Jos perustan toiminimen tai teen töitä kevytyrittäjänä niin paljonko ulosmitataan ja millä tavalla? Ulosmitataanko suoraan tililtä vai tuleeko siitä lasku? Ymmärtääkseni toiminimellä voi olla hyvinkin vaihtelevia tuloja varsinkin alussa niin miten ulosmittaus käytännössä tapahtuu kun on kyseessä toiminimi tai jos laskutan? Jos esim myyn tuotteen/palvelun 150€:lla (sis. alv) niin kuinka suuri osuus siitä menee ulosotolle? Ja mitä jos näitä satunnaisia muutaman satasen myyntejä on vaikkapa hyvin vähän? Ja riippuuko ulosmittaus summasta kuten esim palkansaajalla?

  Kovin monessa paikassa ei hirveästi haluta kertoa eikä auttaa tämmöisen tiedon saamisessa. Suhtaudutaan niin että asia selviää sitten kun perustat yrityksen, mutta en halua sitä siinä tapauksessa perustaa jos ulosotto vie ihan kaiken siitä mitä tilille on tullut esim myydystä tuotteesta/palvelusta. Siitä rahasta kun pitää maksaa mm. myös yrityksen kulut ja pitää yritys toiminnassa. Olisi hyvä tietää ettei tee lisää virheitä.

  Kiitos jos etukäteen vastauksesta.

  Yt. Evelina

  • Sanna sanoo:

   Hei Evelina,

   Kiitos kysymyksistäsi. Vastaukset eivät ole aivan yksiselitteisiä. Jos perustat toiminimen, periaate on, että arvonlisäverollisen laskutuksen loppusummasta ulosmitataan 1/6. Jos yrittäjä ei ole hoitanut lakisääteisiä velvoitteitaan (verot, yel..), ulosmittaus voi olla jopa 1/3. Aivan näin yksioikoisesti asiaa ei voida kuitenkaan ajatella, sillä ulosmittauksen suuruuteen vaikuttavat mm. henkilön velan määrä, maksusuunnitelma, henkilön muut tulot ja suojaosuus, johon vaikuttaa mm. alaikäisten huollettavien määrä. Arvion (korostan sanaa arvio!) ulosmitattavasta osuudesta voi antaa sinulle vain oman alueesi ulosottoviranomainen. Sinun kannattaa lähettää nuo samat kysymykset omalle yhteyshenkilöllesi. Kerroit, ettet ole saanut oikein vastauksia näihin kysymyksiin. Toisaalta ymmärrän tässä ulosottoviranomaisen kannan, sillä he eivät välttämättä pysty antamaan selkeää vastausta. Yritystoiminnassa myynti on usein vaihtelevaa, kuten totesitkin. Näinpä myös tulosi olisivat vaihtelevia. Ja yksi kriteeri ulosmitattavan osuuden suuruuteen on juuri tulojen määrä. Jos tulojen määrä ei ole tiedossa, voi olla mahdotonta antaa arviota ulosmittauksen suuruudesta.

   Jos oletetaan, että ulosottoon menee laskutuksestasi 1/6; näin yrittäjyyden kouluttajana ja muutamiakin tuhansia yritysten kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia tehneenä totean, että jos myyt omaa osaamistasi eli palvelua, yritystoimintasi on muutoin terveellä pohjalla eli kulut ovat maltilliset ja hinnat oikealla tasolla, sekä myynnin määrä riittävän suuri, tuosta summasta pitäisi jäädä rahaa yrityksen kulujen maksamiseen ja saisit vielä itsellesikin tuloja, vaikka laskutuksesta ulosmitattaisiin 1/6. Kannattavan liiketoiminnan suunnittelu ei kuitenkaan ole aina helppoa. Kannattaa varata aika oman paikkakuntasi yritysneuvojan luo. Siellä saat maksutta apua liikeideasi eteenpäin viemiseen, liiketoiminnan suunnitteluun ja myös laskelmiin. Pohdi saatko riittävästi maksavia asiakkaita? (joka on yleensä alkavien yritysten kompastuskivi) Sen jälkeen voit pohtia, vietkö asiaa eteenpäin. Toisaalta se, että velka lyhenisi olisi myös kantavana ajatuksena. Eikö tässä tilanteessa kaikki lisätulot ole tarpeen, jotta saat velan jossakin vaiheessa kokonaan maksettua?

   Kevytyrittäjyydessä ulosmittauksen määrä riippuu siitä, oletko laskutuspalvelun käyttäjänä työntekijänä vai yrittäjän tittelillä. Ja samoin kevytyrittäjillä huomioidaan velka-asiat, muut tulot, suojaosuus yms.

   Keskustelin tänään näistä asioista Varsinais-Suomen ulosottoviraston edustajan kanssa. Hänen neuvonsa oli olla yhteydessä oman alueesi ulosottoviranomaiseen, sillä asiaa tuntematta tällaiset toisen käden kautta tulleet neuvot tai päätelmät voivat hyvinkin olla virheellisiä. Suhtaudun tämän vuoksi suurella varovaisuudella siihen, mitä vastaan, sillä tosiaan vastauksia voi antaa tässä tilanteessa vain ulosottoviranomainen.

   Saitko tästä edes joitakin vastauksia kysymyksiisi? Mukavaa alkusyksyä toivottaen, Sanna

 • Lashkar sanoo:

  Terve. Minun luottotiedot ei ole kunnossa ja haluan perusta pieni yritys nyt. Minulla on ollut yritys muutamia vuosia sitten ja y tunnus on ja melkein kaikki asiat järjestyy kyllä paitsi toimitilan vuokraus se on ongelma koska kaikki vuokranantajat tai välittäjät tarkistavat luottotiedot. Voiko toinen hekilö tehdä toimitlan vuokrasopimus? hänen luottotiedot kunnossa, mutta hänellä on eri ammatti tai sitten jos minun vaimo esim allekirjoittaa vuokrasopimuksen? hänen luottotiedot myös kunnossa ja hän opiskele tällä hetkillä tai mitä on paras ratkaisu teidän mielessä ? . En halua kysyä suoraan vuokranantajilta koska kun luottotiedot ei ole kunnossa sitten asia loppuu siihen.

  • Sanna sanoo:

   Hei Lashkar,

   Kiitos kysymyksestäsi. Lähtökohtaisesti yrityksen edustajan tulee allekirjoittaa vuokrasopimus. Toiminimiyrittäjillä edustaja on yrittäjän itse ja osakeyhtiöillä henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Jos joku toinen henkilö allekirjoittaa yrityksen liiketilan vuokrasopimuksen, vuokrasopimus on mitätön tai kyseessä voi olla pahimmillaan jopa rikos (lähde: https://toimitilat.kauppalehti.fi/Artikkeli/toimitilan-vuokrasopimus) Onko vaimosi mukana yritystoiminnassa? Jos on, onko hänellä nimenkirjoitusoikeus? Jos on, niin tässä ei ole ongelmaa ja hän voi allekirjoittaa vuokrasopimuksen.

   Ellei edellä oleva ole mahdollista, lain mukaan liiketilaakin on mahdollista alivuokrata (eteenpäin vuokraus). Tästä tulee toki sopia vuokrasopimuksessakin vuokranantajan kanssa. Ongelmaksi muodostuu tällöin se, että liiketilan vuokrasopimukseen on määriteltävä yrityksen toimiala. Onko päävuokralainen samalla toimialalla kuin oma yrityksesi?

   Yksityishenkilön sen sijaan ei ole mahdollista/järkevää vuokrata arvonlisäverollista liiketilaa, koska yksityishenkilö ei voi olla arvonlisäverovelvollinen.

   Melkeinpä helpointa on pyrkiä neuvottelemaan asiasta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat joustavat tässä, mikäli maksuhäiriöitä ei ole kovin paljon, ne eivät ole tuoreita ja summat eivät ole suuria. Tällöin vuokravakuus on yleensä suurempi ja vuokrasopimukseen voidaan laittaa ehto, että vuokranantajalla on vuokrasopimuksen purkuoikeus. Eli jos yksikin vuokra myöhästyy, vuokranantaja voi purkaa sopimuksen päättymään saman tien.

   Jos maksuhäiriörekisteri on pitkä ja merkinnät ovat tuoreita, vuokratilan saaminen voi olla aikalailla mahdottomuus. Ja myös koko yritystoiminnan pyörittäminen voi olla mahdotonta, sillä tällöin ei saa vakuutuksia (jotka ovat myös usein ehtona vuokrasopimukselle), ei sähkösopimuksia yms.

   Sain tähän konsultointiapua eräältä ystävälliseltä toimitiloja välittävältä kiinteistönvälittäjältä. Saitko tästä vastauksia kysymyksiisi?

   ystävällisin terveisin, Sanna

 • Katja Lammela sanoo:

  Hei Sanna!
  Minulla on ky ollut 2011 lähtien. Tapahtui jotain, jonka myötä laitoin yritykseni pöytälaatikkoon. Töitä en ole tehnyt enään vuoden 2014 jälkeen. Tämän myötä velkaan uin ja pääsin velkasaneeraukseen, joka loppuu 7/2020.
  Halusisin kovasti jatkaa nyt yritystäni, mutta onnistuuko minun saada yritykseni mihinkään rekisteriin verovelkojen vuoksi. (n. 2000€)
  Olen noudattanut tarkalleen velkasaneeraukseen määräämiä maksuja.
  Tarvisin starttirahan alkuun, mutta onko tämäkin este luottotietojen vuoksi?
  Toimiala olisi sama, mutta laajentaisi hiukan.
  Teen remontteja, stailausta jne.. Mutta käytännössä kuluja ei lainkaan, kun asiakas maksaa tuotteet ja minä teen työn.
  Sydän huutaa tekemään taas sitä mitä rakastan.
  Tuleeko tämä onnistumaan, että saan tehdä vanhalla yrityksen nimellä vai onko se edes järkevää?
  Olisin kiitollinen vastauksesta.

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Kiitos viestistäsi. Mukavaa, että olet löytänyt blogini pariin. Hieno juttu, että olet saanut velkasaneerauksen loppusuoralle.

   Kaupparekisteriin saat yrityksen joka tapauksessa eli se ei ole este. Olin yhteydessä Verohallintoon kysymyksesi tiimoilta. Ongelmahan on yleensä se, ettei yritystä saada ennakkoperintärekisteriin, mikäli yrittäjällä/yrityksen vastuuhenkilöllä on maksuhäiriöitä. Verohallinnon vastaus oli, että mikäli sinulla on moitteettomasti noudatettu maksujärjestely, joka on pian loppusuoralla ja velkaa ei ole enää merkittävästi jäljellä (sinulla on enää hyvin pieni summa eli tämäkin kriteeri täyttyy), kannattaa toki hakeutua Verohallinnon rekistereihin. Asia käsitellään aina tapauskohtaisesti, mutta näiden tietojen perusteella se voisi hyvinkin onnistua.

   Starttirahan saamiselle luottotietomerkintä ei ole automaattisesti este. Saman yrityksen uudelleen herättelemiseen starttirahaa ei saa, eikä välttämättä edes samalle toimialalle. Mikäli et saanut tuolloin starttirahaa ja sinulla on perustelut sille, miksi yritystoiminta päättyi, voithan olla yhteydessä oman alueesi starttiraha-asioita hoitavaan henkilöön ja tiedustella tätä? Mutta automaattinen este se ei ole.

   Nimi onkin sitten makuasia. Onko vanhalla nimellä jokin sellainen arvo, että se kannattaa ottaa käyttöön? Y-tunnushan vaihtuu joka tapauksessa eli yritys on uusi. Itse ajattelisin tässä tilanteessa, että vanha nimi on historiaa ja uusi yritys uudella nimellä, mutta tämä asia on sinun itse pohdittava 🙂

   Saitko tästä vastauksia?

   Onnea tulevaan liiketoimintaan!

   Sanna

 • miia sanoo:

  Hei!
  Itselläni on 10 v vanha luottotietomerkintä ja kova halu on päästä esim.velkajärjestelyyn jotta saisi merkinnän pois kokonaan.
  Harmillista kyllä lähivuosina kun olin raskausaikana todella tiukoilla tuilla niin sosiaalitoimi kehoitti että annan vaikeiden laskujen vain mennä ulosottoon .
  Nyt kun minulla on vuoden verran ollut toiminimi ja hommat vihdoin lähteneet omin avuin rullaamaan ( en saanut starttirahaa luottotietomerkinnän vuoksi)niin tämä luottotietomerkintä vaan kummittelee, esim.nyt isompi yhteistyötaho vaatii että olisin laskuttavana kumppanina ennakkoperintärekisterissä, mikä olisi siis järkevintä?
  ymmärtääkseni se ei edes ole mahdollista ?
  Luottamuskysymys tässäkin asiassa..
  Toivottavastin sait vähän kiinni mitä ajan takaa,
  haluan päästä jaloilleni tässä vaikka se kymppitonni ulosotossa välillä tuntuu tosi kurjalta.

  • Sanna sanoo:

   Hei Miia,

   Kiitos viestistäsi. Hienoa, että sinulla on tahtotila saada merkintä pois ja toimia yrittäjänä.

   Jo yrittäjänä toimivan tilanne on erilainen, kuin vasta yritystä perustavan. Toimivan yrittäjän kohdalla sillä ei ole niinkään merkitystä verottajan näkövinkkelistä, paljonko ulosotossa on velkaa tai mistä syystä ne ovat syntyneet, vaan painoarvo on sillä, onko veloille maksusuunnitelma ja onko sitä noudatettu. Verohallinto ei edellytä, että olisit velkajärjestelyssä. Mutta ulosottoon on oltava maksusuunnitelma (sehän voi toki olla ilman velkajärjestelyäkin). Jos mukana on verovelkoja, niille on oltava myös maksusuunnitelma, jota on noudatettu. Lisäksi Verohallinto edellyttää, ettei yritystoiminnassa ole ilmoituspuutteita. Tällä tarkoitetaan esim. sitä, että Verohallinnolle on toimitettu arvonlisäveroilmoitukset (jos yritys on alv-velvollinen) ajallaan ja oikein.

   Ymmärsin niin, ettei yrityksesi ole ollut alun perinkään ennakkoperintärekisterissä. Sieltä poistaminenhan on myös Verohallinnon ”rangaistuskeino” niille yrityksille, jotka eivät hoida lakisääteisiä velvoitteitaan. Jos yritys on poistettu ennakkoperintärekisteristä, tulee yritykselle vuoden mittainen karenssi, jonka jälkeen voi hakeutua rekisteriin uudestaan, mikäli asiat ovat kunnossa. Tilannetta tarkastellaan sitten uudelleen.

   Eli mikäli nuo yllämainitut kriteerit täyttyvät (ei ilmoituspuutteita ja ajantasaiset, noudatetut maksusuunnitelmat), niin kannattaa heti hakeutua ennakkoperintärekisteriin. Laita hakemuksen mukaan saate/selvitys, jossa kerrot miksi tilanne on tämä. Näin pääset antamaan Verohallinnolle lisätietoja, sillä nämä asiat katsotaan aina tapauskohtaisesti. Ja kannattaa toki olla myös suoraan yhteydessä Verohallintoon ja pyytää apua tarvittaessa.

   Mikäli kävisi niin, ettet pääse ennakkoperintärekisteriin, näkisin kaksi vaihtoehtoa:
   – Toimiminen ennakkoperintärekisteriin kuuluvan laskutuspalveluyrityksen kautta kevytyrittäjänä
   – Toimiminen työkorvausverokortin avulla, jolloin vastaat itse omista yel- yms. velvoitteistasi, mutta päämies pidättää korvauksestasi ennakot eli verot.
   Mutta kumpikaan näistä ei toki vastaa tilannetta, että toimisit yrittäjänä omalla y-tunnuksella laskuttaen.

   Nämä tiedot on varmistettu tänään Verohallinnosta ja ovat ajantasaiset.

   Toivotaan, että pääset ennakkoperintärekisteriin ja asiat järjestyvät. 10 000 euron ulosotto ei ole mikään mahdoton takaisinmaksettava. Ahkerasti töitä tekemällä saat sen kyllä maksettua ja pääset puhtaille vesille ilman velkajärjestelyäkin.

   Aurinkoista syksyä toivottaen,

   Sanna

 • Juha sanoo:

  Hei!

  Perustin Oy:n yksin kaksi viikkoa sitten. Minulla ei ole luottohäiriömerkintöjä, ja yritys on lähtenyt hyvin liikkeelle tulosta tehden. Ajatuksissa on ollut ottaa yritykseen toinen henkilö osakkaaksi. Tällä kyseisellä henkilöllä on ulosotossa lähes 100000€. En ole varma, onko kyseessä verovelat vai mitä. Jos otan hänet yrityksen vastuuhenkilöksi ja hallituksen jäseneksi, niin ulosmitataanko yritykseltä automaattisesti omaisuutta ja voittoja tämän johdosta? Olisin kiitollinen neuvoista.

  • Sanna sanoo:

   Hei Juha,

   Kiitos kysymyksistäsi. Onnittelut tuoreesta, hyvin käyntiin lähteneestä yritystoiminnasta!

   Suora vastaus kysymykseesi: en ottaisi tätä henkilöä osakkaaksi, enkä vastuuhenkilöksi monestakin syystä. Osakeyhtiön omaisuutta ei ulosmitata osakkaan henkilökohtaisista veloista, mutta hänen osakkeensa voidaan ulosmitata, jos niillä on rahallista arvoa eli yrityksellä on rahaa/omaisuutta. Jos noissa veloissa on verovelkoja, Verohallinto saattaa poistaa yhtiön rekistereistään, joka tekee toiminnasta vaikeaa, ellei mahdotonta. Jos tällä henkilöllä on maksusuunnitelma ja sitä on noudatettu tarkasti, asia saattaa olla neuvoteltavissa. Verohallinnossa katsotaan nämä tapauskohtaisesti. Suosittelen olemaan yhteydessä suoraan sinne.

   Kaikki tämä vaikuttaa yhtiön luottokelpoisuuteen, joka puolestaan vaikuttaa moneen asiaan, kuten vakuutuksiin ja sopimuksiin eli onko yhtiö enää luotettava yhteistyökumppani? Mikäli tämä henkilö tulee yrityksen osakkaaksi, luottoluokitukseen tulee merkintä osakkaan negatiivisesta taustasta. Tästä asiasta voit kysyä ottamalla yhteyttä Asiakastietoon.

   Toinen asia, jota kannattaa pohtia on se, että onko tällä henkilöllä tällä hetkellä valmiuksia toimia yhtiön vastuuhenkilönä eli vastata myös taloudesta? Jos hänellä on maksusuunnitelma, jota on noudatettu pilkuntarkasti, asian voi ottaa harkintaan. Mutta ellei ole, onko hän kykeneväinen yhtiön talousvastuuseen? Et tiedä, mistä yli 100 000 ulosottovelat ovat kertyneet. Teidän on syytä keskustella avoimesti miten noin on päässyt tapahtumaan ja miten hän on velkojaan maksanut. Pyydä häntä näyttämään ”mustaa valkoisella” eli maksusuunnitelma ja miten se on toteutunut. 100 000 ulosottovelka ei synny ihan pienestä vahingosta.

   Suosittelen AINA osakassopimusta, jos yhtiöön on tulossa vähintään kaksi osakasta. Jos osoittautuu, että toinen osakkaista ei olekaan soveltuvainen osakkaaksi, hänestä on käytännössä mahdotonta päästä eroon. Vääränlainen osakasvalinta voi olla yhtiölle ja sitä kautta myös sinulle kohtalokas. Itselläni ainakin soi nyt hälytyskellot, vaikken tiedä tästä teidän tilanteestanne sen enempää.

   Kysymys kuuluukin: Mitä hyötyä yhtiölle olisi hänen osakkuudestaan? Itse näen tässä pelkästään haittapuolia.

   Mikäli haluat ostaa häneltä osaamista/työpanosta, tämä voidaan toteuttaa hyvin siten, että tämä henkilö laskuttaa yhtiötä kevytyrittäjänä (esim. Ukko, Eezy), jolloin hän hyötyy rahallisesti ja voi lyhentää velkaansa, yhtiö saa hänen osaamistaan käyttöönsä ja laskut ovat verovähennyskelpoisia, mutta yhtiö säilyy puhtoisena niin Verohallinnon kuin muissakin rekistereissä.

   Mitä mieltä olet näistä ajatuksista?

   ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Jani sanoo:

  Hei!
  Minua on pyydetty osakkaaksi yritykseen.
  Minulla on ulosotossa velkaa mitä on mutta pyrin hoitamaan velkani pois ennenkuin ryhtyisin osakkaaksi.
  Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa yritykseen vaikka velat olisivat jo ns.kuitatut?
  Yllä olevissa kommenteissa oli jo paljon selventävää asiaa.
  Kiitos Blogistasi!

  • Sanna sanoo:

   Hei Jani,

   Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärsinkö oikein, että osakeyhtiö, johon sinua on pyydetty mukaan, on jo toiminnassa oleva? Mikäli se on jo toimiva, takana on useampi tilikausi ja yrityksen asiat on hoidettu moitteettomasti (laskut maksettu ajallaan, lakisääteiset velvoitteet hoidettu), ei yksittäisen osakkaan maksuhäiriömerkinnällä ole välttämättä minkäänlaista vaikutusta yrityksen toimintaan tai tietoihin.

   Sen sijaan jos sinut on pyydetty yrityksen vastuuhenkilöksi (toimitusjohtaja, hallituksen jäsen tai varajäsen, prokuristi eli nimenkirjoitusoikeuden omaava hlö) ja yritys on vielä nuori eli ei ole kahta peräkkäistä täyspituista tilikautta takana, yrityksen luottoluokitukseen saattaa tulla maininta vastuuhenkilön negatiivisesta taustasta.

   Mutta tosiaan pitkään toimineelle osakeyhtiölle, jonka yksittäisellä osakkaalla on maksuhäiriömerkintä, ei ole tuosta maksuhäiriömerkinnästä minkäänlaista haittaa, eikä merkintä näy ulospäin mitenkään.

   Mikäli haluat kysyä asiasta lisätietoja, sinun kannattaa olla yhteydessä Asiakastietoon.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Make sanoo:

  Hei!
  Epäonnistuin aiemmalla yritykselläni vähän aikaa sitten. Tästä jäi minulle velkoja ja maksuhäiriöitä. Syy epäonnistumiseen oli ison rikossarjan uhriksi joutuminen, minkä johdosta menetin tuotteita todella paljon, mutta en saanut ikinä niistä korvausta. Asia on vielä poliisilla tutkinnassa. Ennen tätä yritystoiminta oli hyvinkin kannattavaa.
  Nyt aion aloittaa uudella yrityksellä uudestaan virheistä oppineena, ja en enää koskaan myy mitään niin, että en saisi rahoja heti kaupanteon yhteydessä. Jonkun verran sain rahaa säästöön, ja sovittua, että ne eivät mene vanhan yrityksen velkoihin, vaan saan lyhentää velkoja kuukausittain. Sijoitin nämä rahat uuteen yritykseen. Onko mistään mahdollisuutta saada rahoitusta uuteen yritystoimintaan sillä tällä pääomalla se ei kasvamaan pääse? Osaaminen on hyvällä tasolla alalla, pyörii näinkin joten kuten ja on tuottanut heti ensimmäisestä viikosta lähtien n. 4000e / viikko.

  • Sanna sanoo:

   Tervehdys Make,

   Kiitos kysymyksestäsi. On totta, että kasvaminen maksaa ja tyhjentää tehokkaasti kassan.

   Finnveralla on tiukka kielteinen linja maksuhäiriöisen yrittäjän rahoittamiseen. Pankit sen sijaan katsovat tilannetta tapauskohtaisesti. Pankin kautta rahoitus voi olla mahdollista saada, mutta siihen on erinäisiä kriteereitä:
   – On oltava vakuuksia (pankit eivät myönnä vakuudetonta lainaa)
   – Asiakkuushistorian on oltava kokonaisuudessaan hyvä
   – Yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat, joilla osoitetaan tulevaisuuden toimintoja, osoittavat, että toiminnalla on kannattavan liiketoiminnan edellytykset ja yrityksellä lainan takaisinmaksukykyä.
   – Yritystoiminnan alkuvaiheesta on olemassa kirjanpidon aineistoa, jotka tukevat edellä mainittua.

   Saman pankkiryhmittymän sisälläkin voi olla erilaisia käytänteitä. Keskustelin tänään tästä asiasta Osuuspankin yritysrahoituspuolen edustajan kanssa.

   Markkinoillahan on myös muita rahoituksentarjoajia. Korot ovat yleensä huomattavasti paljon korkeampia, mutta näinhän se on vakuudettomissa lainoissa, joissa riskiä katetaan tällä tavoin. Näissä ei myöskään ole yleensä jouston varaa eli mikäli yrityksen tai yrittäjän tilanne muuttuu, ja maksusuunnitelmaa haluttaisiin muuttaa, neuvottelumahdollisuudet ovat yleensä olemattomat. Tällainen rahoitus on kallista rahaa, mutta mikäli tuotto-odotukset liiketoiminnasta ovat hyvät, eikä pankki myönnä rahoitusta, tämäkin vaihtoehto kannattaa selvittää.

   Entä yksityinen sijoittaja tai yritys, joka toimisi sijoittajana? Sijoittaja haluaa sijoituksensa takaisin voittojen kera. Löytyisikö henkilö/henkilöitä, jotka uskovat ideaasi?

   Eli tilanne ei välttämättä ole täysin mahdoton. Velkojen määrää tietämättä totean ehkä itsestäänselvyyden, eli tie olisi helpompi, mikäli noilla hyvillä tuotoilla maksettaisiin vanhat velat nopeasti pois ja päästäisiin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Toisaalta kerran olet pystynyt rekisteröimään yrityksen ja varmaankin päässyt myös Verohallinnon rekistereihin, oletan, ettei kyseessä ole verovelat, ja tämä on myös rahoittajien silmissä plussaa.

   Suosittelenkin laatimaan hyvän liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmat (kassavirtalaskelma ja kolmen vuoden tulosennuste) ja kysymään useammastakin pankista olisiko mahdollisuutta rahoitukseen. Ellei rahoituksen saaminen onnistu, tutustuthan markkinoilla toimiviin muihin rahoitusalan yrityksiin; käytän nyt tässä termiä ”pikavippiyritykset”. Tarjouksen kysyminen ei vielä sido sinua mihinkään.

   Onnea ja menestystä liiketoimintaan toivottaen,

   Sanna

   • Karkki sanoo:

    Hej…Ystäväni ovat perustamassa osekeyjtiön ja minut pyydettiin varajäseneksi.Olen luotyotiedoton vaikuttaako se asiaan?Yhtiössä kaksi perustaja.Laina he eivät tarvitse.Minut velat eivät ole verovelkoja vaikka ulosotossa ovat ja hoidan niitä säännöllisesti….

 • Sara sanoo:

  En ymmärtänyt tuonne aiempaan kommentoimaasi lausetta toiselle kysyjälle: ”Lisäksi kun nykyinen yritys on konkurssissa, tulet saamaan suurella todennäköisyydellä liiketoimintakiellon. ”

  Miten ihmeessä liiketoimintakiellon saisi muka todennäköisesti konkurssin perusteella? Kyllä siihen tarvitaan aikamoista suunnitelmallista yhteiskunnan tai muiden osallisten huijaamista. Tein itse konkurssin ja jäi verojakin jäi siinä rytäkässä maksamatta. Sain jopa sakot, koska kirjanpitäjä ei ollut tehnyt kirjanpitoa (ei pystytty maksamaan laskua eikä kirjanpitäjä antanut materiaaleja, että olisimme itse voineet tehdä kirjanpidon loppuun). Itselleni jäi yritykseltä eniten saamatta.

  En löydä laista enkä oikeuskäytännöstä mitään syytä, miksi liiketoimintakielto tulisi suurella todennäköisyydellä. Muutenkin sen konkurssin raskauden lisäksi on todella raskasta saada selitellä ihmisille, ettei liiketoimintakielto konkurssin yhteydessä ole mikään normaali tapahtuma.

 • Kysymysmerkki sanoo:

  Hei,
  olen ystäväni kanssa perustamassa osakeyhtiötä lähitulevaisuudessa ja minulla on maksuhäiriömerkintä (velat maksettu mutta merkintä poistuu vuonna 2023). Ystävälläni luottotiedot kunnossa. Miten maksuhäiriömerkintäni vaikuttaa oy:n perustamiseen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ja miten olisi järkevintä toimia?
  Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

  • Sanna sanoo:

   Hei,

   Kiitos kysymyksistäsi. Pahoittelen, että vastaukseni on hieman viivästynyt. Osakeyhtiön pystyy kyllä perustamaan, vaikka olisi maksuhäiriömerkintä. Verohallinnossa käsittelevät asioita tapauskohtaisesti, joten voi hyvinkin olla, ettei Verohallinnonkaan rekistereihin (ennakkoperintä- ja alv-rekisteri) rekisteröitymisessäkään tule olemaan ongelmia, kerran velat on jo maksettu ja toinen osakas on puhdas rekisteriltään. Ongelmia voi tulla pankkitilin avaamisessa. Mutta pankki voi joustaa, koska velat ovat maksettu. Jos on muutoin hyvä asiakkuus kyseiseen pankkiin, ei merkintä ole välttämättä este yritystilin avaamiselle. Vakuutukset ovat toinen ongelmallinen asia. Finnveran lainaa ei ole mahdollista saada. Asiakastiedon mukaan yhtiön tietoihin tulee merkintä: vastuuhenkilön negatiivinen tausta. Tieto näkyy niille tahoille, jotka selvittävät etukäteen yhtiönne luottokuntoa (tavarantoimittajat, vuokranantaja tms).

   Pahoittelen, että vastaukseni jää nyt hieman ympäripyöreäksi, mutta parhaimmillaan tilanne saattaa olla sellainen, ettei merkintä vaikuta yhtään mitenkään, mutta huonoimmillaan voi vaikuttaa yritystoiminnan alkuun paljonkin. Monet tahot kuitenkin joustavat ja sinulla on onneksi näyttöä siitä, että velkoja ei enää ole ja merkintäkin poistuu pian, joten toivotaan, että pääsette alkuun ilman, että merkintä hankaloittaa merkittävästi yritystoiminnan alkua. Varmoja vastauksia et oikein voi edes saada ennen yhtiön perustamista edes pankista tai vakuutusyhtiöstä, sillä he tarkastelevat nimenomaan yhtiön tietoja ja ennen kuin yhtiötä on perustettu, ei voida antaa vastauksia.

   Onnea ja menestystä tulevaan liiketoimintaan!

   Sanna

 • Karkki sanoo:

  Hej…Ystäväni ovat perustamassa osekeyjtiön ja minut pyydettiin varajäseneksi.Olen luotyotiedoton vaikuttaako se asiaan?Yhtiössä kaksi perustaja.Laina he eivät tarvitse.Minut velat eivät ole verovelkoja vaikka ulosotossa ovat ja hoidan niitä säännöllisesti….

  • Sanna sanoo:

   Tervehdys!

   Kiitos kysymyksestäsi. Pyydän anteeksi viivästynyttä vastaustani.

   Ystäväsi pystyvät perustamaan yhtiön, vaikka varajäsenellä olisikin maksuhäiriömerkintä. Asiakastiedon mukaan osakeyhtiön vastuuhenkilön (myös hallituksen varajäsen) maksuhäiriömerkintä aiheuttaa yrityksen luottoluokitukseen maininnan vastuuhenkilön negatiivisesta taustasta. Tällä saattaa olla merkitystä yhtiön pankkitilin avaamiseen, vakuutusten saamiseen ja muihin sopimuksellisiin asioihin – eli vaikutusta voi olla, vaikka lainaa ei oltaisikaan hakemassa. Varmaa vastausta ei valitettavasti pysty antamaan, sillä niin pankeilla, vakuutusyhtiöillä kuin muillakin yrityksillä on oikeus valita itse asiakkaansa ja tarkastelevat tilannetta tapauskohtaisesti. Yhtiön luottoluokitusta ei voida tehdä ennen kuin yhtiö on perustettu, joten etukäteen tämä ei ole edes mahdollista.

   Onko siihen jokin erityinen syy, miksi sinua on pyydetty hallituksen varajäseneksi? Yhtiön alkutaival olisi helpompi ilman negatiivista merkintää. Mutta toisaalta on oikein hyvä asia, että velkaa lyhennetään ja asia on siltä osin työn alla.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Evelina sanoo:

  Hei! Olen kiinnostunut myymään osaamistani palveluna ja minua kiinnostaa tietää että onko olemassa jotain esteitä tai rajoja sille että käyttäisin tässä ainoastaan kevytyrittäjille tarkoitettuja laskutuspalveluita? En siis perustaisi mitään yritystä toistaiseksi mikäli se on mahdollista.

  Minulla on yli 100 000e ulosottovelkaa joka on alunperin ollut paljon pienempi. Se on siellä kasvanut useita kymmeniä tuhansia euroja 7 vuoden aikana. Menetin 7v sitten työpaikan äkillisesti ja opintolainat, remonttilaina, luottovelat ja autokoulumaksut jäivät hoitamatta. En ole saanut siitä maksettua kuin jotain rippeitä silloin tällöin veronpalautuksista ja satunnaisista palkoista. Eli velka vaan kasvaa kasvamistaan vaikka sitä on joskus vähän maksettukin. Työllistyminen on ollut hankalaa tässä tilanteessa koska työpaikkojakaan ei tunnu saavan ilman luottotietoja ja sen vuoksi takaisinmaksu ei ole ollut mahdollinen ainakaan tuntuvalla tavalla. Eikä varsinkaan mitkään maksusuunnitelmien laatimiset koska tuloja ei ole ollut. Sen takia nyt on ajatuksena työllistää itseni että saisi noita palasia liikkumaan ja elämän perusasiat kuntoon.

  Tämä on aika hankalaa näin kun ei saa töitä, eikä perustaa yritystä, mutta kuitenkin vaaditaan että velka maksetaan, mutta se ei ole mahdollista ilman tuloja. Jotta sen saisi maksettua niin pitää saada tuloja ja yrityksen perustaminen saattaa olla oikeasti ainoa vaihtoehto jos töitä ei vaan saa mistään. Yhdestä hyvästä työpaikasta sain heti potkut kun ulosmittaus palkasta alkoi. Palkanlaskija ilmoitti esimiehelleni heti kun maksukieltoilmoitus oli heille saapunut. Esimies irtisanoi vedoten koeaikaan ja ettei tuollaiset ihmiset saa olla töissä. Eli olisi kiva tietää miten sitä velkaa voi maksaa pois jos mitään ei saa tehdä… Voin toki odottaa että velka vanhenee mutta pitää sillä aikaa kyllä tehdä jotain jos ei halua ajautua pitkäaikaistyöttömäksi (silloin ei varmasti enää työllisty jos on ollut 10v työttömänä) ja yksi vaihtoehto on nyt tämä osaamisen myyminen/free lance/ kevytyrittäjyys. En keksi muuta tähän tilanteeseen. Onkohan toiminimi mahdoton? Toivoisin kovasti että tämä onnistuisi ja kaipaisin kovasti neuvoasi.

  Olen koulutukseltani KTM, Ekonomi ja nyt minulla on liikeidea jolla olisi mahdollista elättää itseäni ja ja maksaa tuota velkaa. En millään haluaisi istua ja odottaa että se 15v tulee täyteen ja velka vanhenee. Uskoisin myös että tuollainen summa olisi mahdollista maksaa nopeasti pois mikäli yrityksellä on hyvin myyntiä ja tuote on kysytty. Ajatuksena on digi alan firma. Tekisin töitä kotona, omalla koneella joten hirveitä alkusijoituksia ei olisi tarvetta tehdä. Olen koulutettu ja minulla on osaamista ja kaikki laitteet jo valmiina. Minulla on oma pankkitili jonne ne rahat voivat mennä mikäli se on sallittua.

  Luuletko että voisin tehdä tälläistä laskutusfirmoja käyttämällä? Vai mitä ehdottaisit minun tilanteessa olevalle? Toiminimi? Ymmärrän hyvin ettei tilejä saa avata ja ettei mitään muutakaan saa tehdä, mutta onko kuitenkin jotain vaihtoehtoja? Ja kuulisin mielelläni miten se konkreettisesti pitää tehdä.

  Kiitos etukäteen!

  Yst.terv. Evelina

  • Sanna sanoo:

   Hei Evelina,

   Kiitos viestistäsi ja kysymyksistäsi.

   Kevytyrittäjänä toimiselle ei ole tietääkseni olemassa minkäänlaisia myynnin määrän ylärajoja. Voisin kuitenkin ihan mielenkiinnosta varmistaa tämän vielä Verohallinnosta (käyn päivittämässä vastaukseni piakkoin blogiin, mikäli saan uutta tietoa). Kevytyrittäjyydellä tarkoitan tässä puhtaasti laskutuspalveluita (kuten Eezy ja Ukko), jossa käytetään kyseisen yrityksen y-tunnusta (ei OP-kevytyrittäjyys, jossa toimitaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana omalla y-tunnuksella). Kun yrittäminen on kokopäiväistä, kevytyrittäjyys tulee toiminimiyrittämistä kalliimmaksi muutamista syistä johtuen:
   – Laskutuspalvelu pidättää aina oman prosenttiosuutensa eli palvelumaksun, joka on yleensä n. 5% laskutettavan summan suuruudesta eli suurempi, kuin moni tilitoimisto laskuttaisi palveluistaan
   – Laskutuspalvelun käyttäjänä olet yrittäjän ja työntekijän välimuoto, jolloin omasta tulostasi lähtee tietyt työnantajamaksut eli palkan sivukulut, joita ei tarvitse maksaa toiminimiyrittäjänä (toki yel on maksettava molemmissa ja huolehdittava siitä itse)
   – Et voi saada toiminimiyrittäjälle kuuluvaa 5% ”verojen alennusta”
   – Elinkeinotoiminnan kustannukset on vaikeampaa saada verovähennyksiin
   – Myynti aina arvonlisäverollista, jolla ei tosin ole merkitystä B2B-kaupankäynnissä
   Ja muutamia muitakin seikkoja on otettava huomioon, esim. ulkomaille myynti ei aina onnistu.

   Mutta kuten itsekin jo totesit, toiminimellä toimiminen voi osoittautua hankalaksi. Yrityksen rekisteröiminen onnistunee, mutta vakuutukset, pankkitili yms. saattavat olla jopa mahdottomia. Tosin esim. Holvi-palvelun kautta luottotiedotonkin voi pyörittää yrityksen rahaliikenteen, ellei ole tarve käteisen rahan käsittelylle. Tosin näihin samoihin seikkoihin saatat törmätä myös kevytyrittäjänä.

   Mutta vastaus kysymykseesi: Kyllä, uskon, että laskutuspalveluyrityksen kautta laskuttaminen on tilanteessasi järkevämpi tapa tulonhankkimiselle, kuin toiminimiyrittäminen.

   Kevytyrittäjyys on teknisesti helppoa. Sinun tulee hankkia itse asiakkaasi, sopia työn sisällöstä ja hinnoista, tehdä sovittu työ ja laskuttaa laskutuspalvelun kautta eli rekisteröityä palvelun käyttäjäksi, syöttää sinne omat tietosi ja verotustietosi ja asiakkaan tiedot, sekä laskutettava summa. Laskutuspalvelu laskuttaa asiakastasi, ja tilittää ilmoittamallesi pankkitilille nettosumman, josta on vähennetty palvelumaksu, sivukuluja ja ennakonpidätys. Kannattaa toki olla suoraan yhteydessä muutamiin eri kevytyrittäjyyspalveluihin, mikäli haluat tehdä vertailua ja haluat tietää lisää yksityiskohdista. Asiakaspalvelussa osaavat varmasti auttaa.

   Onnea ja menestystä kevytyrittäjyyteen!

   Sanna

   • Evelina sanoo:

    Hei ja kiitos Sanna kattavasta vastauksesta. Voisitko vielä tarkentaa että miksi sinun mielestäsi toiminimiyrittäjyys ei toimisi tilanteessani? Olisi hyvä tietää konkreettisesti ne esteet.

    Kiitos taas etukäteen.

    T. Evelina

    • Sanna sanoo:

     Hei vaan Evelina,

     Esteiksi voi muodostua:
     – Pankkitilin avaaminen (liiketoimintaa ei saa harjoittaa yksityishenkilön pankkitilin kautta, mutta esim. Holvi voisi onnistua)
     – Verohallinon rekistereihin pääseminen (ennakkoperintä ja alv)
     – Vakuutusten saaminen (lakisääteiset vakuutukset toki saa, ongelma muodostuu vapaehtoisissa vakuutuksissa)
     – Sopimukset eri tahojen kanssa (tukku, tavarantoimittajat, vuokranantaja, puhelinliittymä ja periaatteessa kaikki toisten yritysten kanssa solmittavat sopimukset)
     – Rahoituksen saaminen tarvittaessa, koskee myös osamaksuja ja laskulla maksamista eli maksaminen aina käteisellä

     Tuosta listasta varmasti puuttuu paljonkin asioita, mutta tässä yleisimmät. Kyse on lähinnä siitä, näyttäytyykö yritys/yrittäjä luotettavana markkinoille päin, ja ellei näyttäydy, ei haluta tehdä yhteistyötä. Yksityishenkilöt eivät välttämättä tarkista yritysten taustoja, joskin jokaisen yksityishenkilönkin kannattaisi aina tarkistaa vähintäänkin maksuttomasta ytj.fi-tietopalvelusta onko yritys ennakkoperintärekiterissä.

     Joustavuutta voi löytyä, eli kuten todettu, kukin taho katsoo nämä asiat tapauskohtaisesti (esimerkiksi puhelinliittymän saattaa saada vakuuden kanssa eli maksamalla tietty rahasumma kertamaksuna).

     Saitko tästä vastauksen?

     Keväisin terveisin,

     Sanna

     Edit 21.4.2020: Ja vielä tarkennus, että Verohallinnon mukaan ei ole mitään ylärajaa sille, miten paljon voi laskuttaa kevytyrittäjänä. Tässä tulee pikemminkin vastaan kevytyrittäjyyden kalleus versus oma yritys silloin kun laskutussummat ovat suuria.

 • Niina sanoo:

  Hei! Mahtavaa löytää tällainen väylä kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä yrittäjyydestä ja veloista. Kiitos siitä.
  Meillä on ystäväni kanssa yritysidea, ystäväni on koko elämänsä toiminut yrittäjänä. Itselle tämä on kuitenkin suht vieras asia vielä.
  Hän ei osaa seuraavaan ottaa kantaa kun hänellä ei ole velkoja.
  Minulla on uo velkaa kymmeniä tuhansia euroja, lainoista kertyneitä – ei siis verovelkaa.
  En haluaisi olla ns. ystäväni alaisuudessa töissä, vaan olla yhtälailla vastuussa kaikesta toiminnasta kuin hänkin. Onhan tämä yhteinen projekti.
  Uo ottaisi näin ollen 1/3 palkastani kuten tekee nytkin kun olen työntekijänä muussa yrityksessä, tämä ok. Mutta miten käy kun uo tietäisi minulla olevan osuus yrityksestä jossa on rahan arvoista kiinteää kalustoa? Takertuuko uo tähän ja vie mahdollisesti yrityksen kalustoa jotta toimintaa ei voida enää jatkaa?
  Olen uskossa että ulosotto voi ulosmitata yhdeltä henkilöltä vaan yhdestä etuudesta, mutta koskeeko tämä vain sairauspäivärahoja yms. vai myös palkkoja, muita tuloja tai kalustoa?
  Toisin sanoen, onko minun järkevää perustaa osakeyhtiötä ystäväni kanssa kun minulla on ulosotossa kymmeniä tuhansia? Jos ollaan oletuksessa että saamme kaikki tarvittavat pankkitilit ym. hoidettua ja meillä on valmiina oma liiketila + kalusto jossa toimintaa harjoitetaan.
  Vai unohdanko unelmani suosiolla..

  • Sanna sanoo:

   Hei Niina,

   Kiitos kysymyksistäsi. Mukavaa, että olet löytänyt blogini!

   Edellisen kerran kun kysyin vastaavan tyyppistä asiaa ulosottoviranomaiselta, vastaus oli, että mikäli osakeyhtiön taseessa on varallisuutta, osakkeille on tällöin arvoa ja osakkeet ovat ulosottokelpoista varallisuutta. Voin varmistaa asian ja palata tähän. Tällä viikolla tosin kaikkien viranomaisten linjat vaikuttavat olevan niin tukossa (koronatilanteen vuoksi), että tämä voi mennä ensi viikkoon, mutta palaan tähän kun saan vastauksia. Joskin tiedän jo etukäteen, että vastaukset ovat vain suuntaa-antavia, sillä asiat käsitellään aina tapauskohtaisesti.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

  • Sanna sanoo:

   Aiempaan vastaukseeni päivitys: Mikäli omistat yrityksen tai osan siitä, ja yrityksen taseessa on omaisuutta, se on ulosottokelpoista varallisuutta, jota voidaan ulosmitata. Kerrot, että kyseessä olisi osakeyhtiö. Oy:n osakkeet ovat ulosottokelpoista varallisuutta.

   Valitettavasti tuo uskomus, että ulosotto mittaisi yhdeltä henkilöltä vain yhdestä etuudesta ei pidä paikkaansa (tieto on varmistettu tänään ulosottoviranomaiselta). Kaikki lisätulot ja omaisuus lasketaan henkilön tulopohjaan mukaan. On mahdollista, ettei yrityksen omaisuutta ulosmitata, mikäli palkkatulosi riittää velkojen lyhentämiseen. Tässä otetaan huomioon kokonaisvelan määrä. Tähän vastauksen voi antaa kuitenkin vain oman alueesi ulosottoviranomainen.

   Eli vastaus kysymykseesi, onko järkevää perustaa osakeyhtiötä, niin hmm….ei, mikäli velkaa on paljon ja palkka on pieni, sillä tällöin osakkeet voidaan ulosmitata.

   Olet varmaankin tietoinen noista muista asioista, joihin osakkaan ja osakeyhtiön vastuuhenkilön maksuhäiriötausta vaikuttaa? Eli tosiaan pankkitilin kanssa voi tulla ongelmia, ja jo puhelinliittymästä lähtien voi olla hankaluuksia Verohallinnon rekisteristä puhumattakaan.

   Harmillista, mutta tie voi olla kivikkoinen. Suosittelen kuitenkin keskustelemaan asiasta oman alueesi ulosottoviranomaisen kanssa.

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Epätoivoinen sanoo:

  Hei,
  Olipa hienoa löytää tämä blogi. Paljon tuli tietoa jota olin jo pohtinut yrittäjyydestä luottotiedottomana. Tämä vaihtoehto on siis itseltäni nyt poissuljettu.
  Kysyisinkin, että kuinka oma luottotiedottomuuteni (luottotiedot meni työttömyyden seurauksena ja ulosotossa on suuri summa jota olen kuukausittain lyhentänyt) vaikuttaa siihen, että yritys, johon olen nyt työllistynyt, haluaa antaa minulle nimenkirjoitusoikeuden (jotta voin yrityksen edustajana allekirjoittaa esimerkiksi kauppasopimukset asiakkaiden kanssa tai allekirjoittaa ja tehdä hankerahoitushakemukset) joka ei koske luottoja tai lainoja. Kyseessä kahden ihmisen yritys, jossa toinen on hallituksen varajäsen eikä toiminnassa aktiivisesti mukana. Onko tämä mahdollista vai lyönkö hanskat tiskiin samantien ja sanon etten voi tulla töihin?

  Kiitos!

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Kiitos kysymyksestäsi. Nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö on luottotietolain mukaisesti yrityksessä vastuuhenkilö, jonka maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa yrityksen luottoluokitukseen. Luottotietolaki kertoo näin:

   ”Yrityksen vastuuhenkilöllä henkilöä, joka merkitään viranomaisen julkiseen rekisteriin yhtiömiehenä, vastuunalaisena yhtiömiehenä, toimitusjohtajana, yrityksen hallituksen jäsenenä tai varajäsenenä taikka henkilönä, jolla on prokura- tai nimenkirjoitusoikeus.”

   ”22 §
   Yrityksen vastuuhenkilöä koskevien tietojen täydentäminen
   Luottotietorekisterin pitäjä voi tehdä rekisteriin yrityksen vastuuhenkilöä kuvaavan merkinnän, joka poikkeaa viranomaisen julkiseen rekisteriin tehdystä merkinnästä, jos viranomaisen rekisterissä oleva merkintä ei sen tallettamisajankohdan tai muun sellaisen syyn vuoksi anna oikeaa kuvaa yrityksen toiminnasta ja siitä tai sen maksuhäiriöistä vastuussa olevista tai yrityksessä tosiasiallista määräysvaltaa käyttävistä tai käyttäneistä henkilöistä. Rekisterinpitäjän on ennen merkinnän tekemistä tai tiedon käyttämistä yrityksen luottokelpoisuuden arvioinnissa annettava yritykselle tilaisuus pyytää viranomaista täydentämään tai oikaisemaan sen rekisterissä oleva tieto, jollei tämä ole ilmeisen tarpeetonta.”

   ”26 §
   Yritysten vastuuhenkilöitä koskevien henkilöluottotietojen käsittely
   Luottotietorekisterin pitäjä saa yhdistää yrityksen vastuuhenkilöitä koskevat henkilöluottotiedot yritysluottotietorekisteriin. Vastuuhenkilöitä koskevia maksuhäiriötietoja saa luovuttaa teknisen käyttöyhteyden avulla tai muutoin sähköisesti 19 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttyessä.”

   Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kyseisen yrityksen tietoihin tulisi merkintä, jonka mukaan vastuuhenkilöllä on negatiivinen tausta.

   Suosittelen, että ennen kuin lyöt hanskat tiskiin, selvittäisitte asian esim. Asiakastiedolta. Olen ollut Asiakastietoon silloin tällöin työn puolesta yhteydessä eri yritysten asioilla, ja sieltä on saanut ystävällistä palvelua näihin asioihin liittyen.

   Toivotaan, että asia järjestyy parhain päin!

   Sanna

 • mitä tehdä? sanoo:

  Hei. itselleni on nuoruuden tyhmyyksistä kertynyt suurehko ulosottovelka josta suuri osa yhteisvastuullisia velkoja. Nykyinen työnantajani haluaisi nyt sitouttaa minut yritykseen, antamalla osakkeita. minua huolettaa onko osakkeet ulosottokelpoisia vaikka maksan ulosottoa jo palkastani. Tai onko minulla lain puitteissa mahdollisuuksia sopia ulosoton kanssa ettei koskisi osakkeisiin. tilanne on täysin kestämätön koska , jos osakkeet ulosmitataan ni loppuisi varmasti työtkin kyseisessä yrityksessä.

  • Sanna sanoo:

   Hei,

   Kiitos kysymyksestäsi. Osakkeet ovat ulosottokelpoista varallisuutta, eikä ole mahdollisuutta sopia erikseen niiden ”suojasta”. Tällaisia valtuuksia ei ulosottoviranomaisella valitettavasti ole lain puitteissa.

   Asiassa otetaan kuitenkin huomioon kokonaisvelkamäärä. Mikäli ulosottoviranomainen katsoo, että palkkatulostasi kertyy riittävästi rahaa velkojen lyhentämiseen, ei ole tarvetta puuttua osakkeisiin. Mutta mikäli palkkatulo ei riitä, on mahdollista, että osakkeet ulosmitataan (mikäli yrityksen osakkeilla on rahallista arvoa eli taseessa on varallisuutta).

   Olin asian tiimoilta tänään yhteydessä Varsinais-Suomen ulosottovirastoon, josta sain vastaukseni. Koska nämä asiat katsotaan tapauskohtaisesti, onkin suositeltavaa, että saadaksesi vastauksen kääntyisit oman alueesi ulosottoviranomaisen puoleen, jotta voitte selvittää onko palkkatulo riittävä velkojen lyhentämiseen.

   Toivottavasti asia järjestyy parhain päin!

   Sanna

 • Luovutanko? sanoo:

  Minulla on TMI ja pöytälaatikossa OY (puhdas). Itselläni on maksuhäiriömerkintä, ei verovelkoja. Kysymykseni liittyykin vastuuvakuutukseen eli saanko yritystoiminnalle vastuuvakuutusta?

  • Sanna sanoo:

   Hei,

   Kiitos kysymyksestäsi. Soitin tänään OP:n vakuutuspalveluun kysymyksesi tiimoilta. Sieltä kerrottiin, että maksuhäiriömerkintä ei ole automaattisesti este vastuuvakuutuksen saamiselle. Esim. 1-2 merkintää eivät ole yleensä haitaksi. Vakuutusyhtiö tarkistaa yrityksen tiedot Asiakastiedon luottoluokituksesta. Sillä ei OP:n mukaan ole merkitystä, onko kyseessä toiminimi vai osakeyhtiö. Olemassa oleva asiakkuus saattaa vaikuttaa puoltavasti, mutta ei kuitenkaan niin merkittävästi, että homma kaatuisi puuttuvaan aiempaan asiakkuuteen. Asiaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, ja yrityksen toimialakin saattaa vaikuttaa asiaan.

   OP:sta rohkaistiin olemaan yhteydessä vakuutusyhtiöön (tai yhtiöihin) ja kysymään asiaa. Jos käy niin, ettei vakuutusta voida myöntää, kannattaa maksaa mahdollisuuksien mukaan velkaa pois ja näin osoittaa hoitavansa asian vastuullisesti, ja kysyä esim. puolen vuoden kuluttua uudelleen, sillä tilanne on sitten taas jo parempi. Eli kielteinenkään päätös ei ole lopullinen, vaan perustuu juuri sen hetken arviointiin.

   Summa summarum: Maksuhäiriömerkintä ei ole välttämättä este vastuuvakuutuksen saamiselle. Vakuutusyhtiö tarkastelee tilannetta tapauskohtaisesti.

   Toivottavasti vakuutusasia järjestyy parhain päin!

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • pohdiskelija sanoo:

  Hei!
  Minulla on toiminimi 9v sitten perustettu, mutta en ole tehnyt sillä yhtään mitään. Ennakkoperintärekisteristä poistettu alkuvuosina jo ku en tienannut mitään ja en tajunnut lähettää tietoja ajoissa. Nyt olen velkajärjestelyssä mieheni kanssa yhteisesti. Vuosi vielä jäljellä. Verovelkaa on hieman.Ja nyt lomautettu ja ajatellut aloitella nyt toiminimen kautta tai holvi tai ukko kautta myymään netin kautta palvelua sähköpostitse. En tarvitsisi pääomaa. Holvi houkuttelisi kun sitä kautta voin tehdä kotisivut ja myydä sitä kautta tuotetta. On todennäköisesti pienimuotoista muutamista kympistä sataseen kuukaudessa.
  Mitä kannattaisi tehdä? Saako velkajärjestelyssä tehdä näin? tulot ei luultavasti nousisi mitenkään eritysesti. Vai kannattaako odottaa vuosi.
  Kysyisin vielä velkajärjestelystä, kun on pitkäaikaissairaus ja se tiedossa velkajärjestelyllä, ja voiko hakea työkyvyttömyyseläkettä velkajärjestelyn aikana vai katkaiseeko se velkajärjestelyn? Jos terveys alkaa huonontua? On velkajärjestelyn loputtua tarkoitus hakea ja pieni muotoisesti tehdä toimnimellä töitä.

  • Sanna sanoo:

   Hei Pohdiskelija,

   Kiitos kysymyksistäsi.

   Nyt on valitettavasti todettava, että minulla ei ole mahdollisuuksia ottaa kantaa velkajärjestelyitä koskeviin kysymyksiin. Toimin itse yrittäjäkouluttajana, enkä ole erikoistunut velkajärjestelyasioihin. Suosittelenkin sinua olemaan yhteydessä suoraan velkajärjestelyäsi hoitavaan yhteyshenkilöön.

   Itse näkisin kaikki tulot positiiviseksi asiaksi eli mahdollisuudeksi maksaa velkaa pois, mutta tosiaan varmistathan nämä asiat.

   Toivottavasti asiat järjestyvät parhain päin!

   Sanna

   • pohdiskelija sanoo:

    Kiitos vastauksesta!
    Nyt katselin toiminimeni tietoja monen vuoden jälkeen, niin olen hieman pihalla tästä miten aloitan Pitääkö toiminimi nyt ilmoittaa johonkin rekisteriin jos haluan sillä nyt pienimuotoisesti tehdä töitä? Ettei tulisi mitään alv maksuja.

    • Sanna sanoo:

     Hei vaan,

     Voit täyttää sähköisen Y3-lomakkeen helposti netissä: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh/perustaminen.html
     Valitse sieltä ”Yrityksen perustaminen”. Siellä pitäisi näkyä, että sinulla on jo y-tunnus toiminimelle, ja ohjelma ohjaa sinut muutosilmoituksen täyttämiseen. Eli et perusta kokonaan uutta toiminimeä, vaan rekisteröit uudelleen saman yrityksen, tai pikemminkin otat saman y-tunnuksen uudelleen käyttöön.

     Mikäli olet poistanut yrityksen aikoinaan Verohallinnon rekistereistä, tulee rekisteröityminen tehdä tässä samalla uudelleen eli vahingossa et joudu alv-rekisteriin.

     Toivottavasti näistä ohjeista oli apua?

     Ystävällisin terveisin,

     Sanna

 • Sam sanoo:

  Kyllä sulla on todella puutteliset tiedot noista luottotiedottomien asioista.
  Starttirahan saa jos liikeidea hyväksytään ja liiketoiminta on aluillaan. Luottotiedoilla ei ole merkitystä siinä.

  Pankkitilin avaaminen. lähes kaikilla on pankkitili, luottotietoja tai ei. Ei tarvitse avata erikseen mitään yritystiliä. Eiköhän siis se pankkitili ole jo valmiina.

  Puhelin ja nettilittymät ovat käytännössä kaikilla. sen kun marssii ärrälle ja ostaa ne.Todella monella yrittäjällä on preapaid-liittymät. paljon kätevämpää.
  Listauksesi on lapsellinen ja huomaan että ei sulta löydy mitään kokemusta elämästä.

  • Sanna sanoo:

   Hei,

   Hyökkäävään sävyyn kirjoitettu kommenttisi poistettiin, mutta kaivoin sen esille. Vastaavien kommentoijien kommentit, joiden sähköpostiosoitteetkin ovat jo ala-arvoisia, eivät normaalisti pääse blogiin, mutta teen nyt poikkeuksen. Kirjoitan blogia sen vuoksi, että lukijat saisivat tietoa yrittäjyydestä. Inhimillisiä virheitä voi hyvinkin olla, enkä väitä olevani kaikkitietäväinen. En edusta viranomaisia, joten useimmiten varmistan kyseisiltä viranomaisilta asioiden oikeellisuuden. En näe velvollisuudekseni puolustella kirjoituksiani, tai vakuutella niiden oikeellisuutta, mutta korjaan tässä kuitenkin väitteitäsi:

   – Starttiraha: Blogissa ei ole väitetty, etteikö luottotiedoton saisi starttirahaa. Blogissa on sen sijaan tuotu esille, että ongelmia saattaa ilmetä silloin, kun mukana on ulosotto, mutta tämäkään ei ole automaatio. Mikäli liiketoiminta on kannattavaa ja ulosoton maksusuunnitelmaa noudatetaan, ongelmaa ei synny. (Näistä asioista tiedot ovat TE-toimistosta ja ulosottoviranomaiselta)

   – Pankkitili: Suomessa toimivat pankit eivät salli liiketoiminnan harjoittamista yksityisen henkilön käyttötilillä. On kunkin pankin omassa harkinnassa, miten toimitaan, jos havaitaan yritystoiminnan pyörittämistä yksityistilillä. Periaate on se, että pankilla on oikeus sulkea tili. Jotkut pankit saattavat katsoa tilannetta läpi sormien asiakkuuden hoidon nimissä, sillä henkilöhän saattaa olla myös tietämätön yritystilin pakollisuudesta. Pankit myös saattavat joustaa yksityisten elinkeinonharjoittajien suhteen, mutta tällöinhän kyseessä ei ole yhtiömuotoinen yritys. Eli yritykselle tulee avata oma pankkitili ja maksuhäiriöiselle se saattaa olla ongelma. (Nämä tiedot on saatu jokaiselta suurimmalta pankilta)

   – Puhelinliittymä: Blogissa ei ole missään vaiheessa väitetty, etteikö henkilö voisi ostaa itselleen prepaid-liittymää. Blogissa on kerrottu, että YRITYSLIITTYMÄN AVAAMINEN voi muodostua ongelmaksi (saatetaan pyytää vakuuksia). Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi puhua yrityksensä puheluita omissa nimissään olevalla liittymällä, ja voi laittaa osan kustannuksista kirjanpitoon (on eriteltävä oma käyttö työkäytöstä luotettavalla tavalla). Yhtiömuotoisella yrityksellä, kuten osakeyhtiöllä, on tuloverotuksessa mahdollisuus laittaa puhelinlaskun kuluja yrityksen kirjanpitoon, mutta on oltava luotettava selvitys asiasta (dokumentti esim. puhelinoperaattorilta). Sen sijaan arvonlisäverotuksessa on tiukka nimiperiaate eli yhtiön kuluksi ei hyväksytä laskua, jossa tilaajana ei ole kyseinen yhtiö. Tällöin ei ole järkevää puhua yrityksen puheluita omalla prepaid-liittymällä. Sama pätee muihinkin yritystoiminnan kustannuksiin. Tällöin yrittäjä ei pääse hyötymään yritystoiminnan ehdottomista eduista eli alv-vähennyksistä. (Tiedot Verohallinnolta)

   Kokemattomaksi en itseäni tituleeraa, sillä olen 20 vuoden aikana kouluttanut liki 4000 yrittäjää. En ole erikoistunut maksuhäiriöisiin yrityksen perustajiin, mutta koska maksuhäiriöiden määrät ovat kasvussa, ovat nämä asiat tulleet työn puolesta vastaan lukuisia kertoja. Pyrin yrittäjäkoulutuksissani olemaan avuksi kaikkien tulevien yrittäjien yrittäjätaipaleella, oli maksuhäiriö tai ei. Sain kommentistasi käsityksen, että yritystä pystyisi aivan mainiosti pyörittämään myös maksuhäiriöisenä. Aivan näin yksinkertaistahan tämä ei ole, erityisesti mikäli suunnitteilla on osakeyhtiö. Maksuhäiriöitä ei pidä vähätellä, sillä ne vaikuttavat moneen asiaan.

   Sanna

 • Sakari sanoo:

  Hei,perustin Oy n marraskuussa ja pääsin ennakkoperintä yms rekistereihin . Olen itse toimitusjohtaja ko osakeyhtiössä ja minulla on velkasaneeraus päällä ja avopuolisoni on hallituksen varajäsen .Pankkitilin avaaminen ei ollut yritykselleni mikään este ja Polttoainefirmalta saisin tankkauskortin kuukauden luottorajaa vastaavan summan siirrettyäni heille etukäteen . Ongelmaksi on tullut vapaaehtoisten vakuutusten saanti miltään vakuutusyhtiöltä. Olisiko sillä mitään vaikutusta että avopuolisostani tulisi esim toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Koska hänellä on puhtaat luottotiedot ja siirtäisin osakkeeni hänelle ja itse olisin tämän jälkeen vain hallituksen varajäsen? Parantaisiko tämä Oy n luottokelpoisuutta esim bisnoden ja asiakastiedon ja muiden luotto ja rahalaitosten näkökulmasta ?

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Pyydän anteeksi viivästynyttä vastaustani. Olen jostakin syystä missannut muutamankin blogiin tulleen kysymyksen.

   Soitin Suomen asiakastietoon tänään 4.8.2020, ja vastaus oli selkeä: Yrityksen luottoluokitusta ei voi parantaa siten, että maksuhäiriöinen hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja jättäytyy pois näistä vastuutehtävistä ja siirtyy hallituksen varajäseneksi. Perusteluna se, että myös hallituksen varajäsen on yhtä lailla yrityksen vastuuhenkilö ja myös hänen taustansa vaikuttaa osakeyhtiön luottoluokitukseen. Luottoluokituksessa ei näin ollen arvoteta hallituksen puheenjohtajaa, toimitusjohtajaa ja hallituksen varajäsentä eri tavoin.

   Sieltä esitettiin ajatus, että voi olla mahdollista parantaa luottoluokitusta siten, että jättäytyisit kokonaan pois vastuuasemista. Omistuksesta ei tarvitse luopua, sillä omistajakytkös ei vaikuta luottoluokitukseen. Eli et olisi hallituksessa edes varajäsenenä, etkä toimitusjohtajana, vaan ainoastaan omistajana. Kannattaa toki varmistaa asia vielä olemalla itse yhteydessä esim. Suomen Asiakastietoon.

   Toivottavasti asiat järjestyvät parhain päin, ja saatte myös vakuutukset yritykselle!

   Sanna

 • Daniel sanoo:

  Ollaa 3 kaverin kanssa perustamassa autovuokraamo firmaa . Mutta yhellä on maksuhäiriö merkintä miten se vaikuttaa? Vaikuttaako se yhtään kun on 2 muuta jolla puhtaat paperit ?

  • Sanna sanoo:

   Hei Daniel,

   Kiitos kysymyksestäsi. Pahoittelen viivästynyttä vastaustani.

   Minkä yritysmuodon olette ajatelleet valita? Mikäli perustatte osakeyhtiön ja kaikista teistä tulee yrityksen vastuuhenkilöitä (=hallituksen jäsen, hallituksen puheenjohtaja, hallituksen varajäsen tai toimitusjohtaja), kaikkien teidän osakkaiden taustat vaikuttavat osakeyhtiön luottoluokitukseen. Sen osakkaan, jolla on maksuhäiriö, ei kannata olla osakeyhtiön vastuuhenkilönä. Omistajuus ei vaikuta samalla tavoin.

   Vastuuhenkilön luottoluokitus voi vaikeuttaa tai jopa estää esim. pankkitilin saamisen, rahoituksen eli lainan saamisen, vakuutusten saamisen ja muidenkin sopimusten solmimisen. Näissä asioissa on kuitenkin selkeästi jouston varaa, eli esimerkiksi pankki voi valita itse asiakkaansa, ja voi hyvinkin olla, ettei ongelmia synny, mikäli merkintöjä on vain vähän, summat ovat pieniä ja riippuu myös syistä niiden taustalla (esim. avioero, työttömyys, sairastuminen, takausvelka ym. voivat olla syitä, joiden vuoksi merkintöihin suhtaudutaan ymmärtäväisemmin). Jos henkilöllä on verovelkaa, se voi estää yhtiön rekisteröinnin Verohallinnon ennakkoperintä-, arvonlisävero- ja työnantajarekisteriin.

   Eli tiiviisti vastaus kysymykseesi: Kyllä hänen taustansa vaikuttaa suurella todennäköisyydellä tulevan yhtiön luottokelpoisuuteen.

   Yrityksen perustamisasioissa kannattaa kääntyä paikallisen yritysneuvonnan puoleen. Se on maksuton palvelu. Lisäksi suosittelen yrittäjäkoulutusta, jossa laaditaan yritykselle liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma – nämä dokumentit tarvitaan rahoituksen hakemiseen. Ja sieltä saa muutoinkin runsain mitoin lisätietoa yrittämiseen, esim. yritysmuodon valintaan, verotukseen, markkinointiin, yrittäjän sosiaaliturva-asioihin ja moneen muuhun.

   Onnea ja menestystä tulevaan liiketoimintaan!

   Sanna

 • Venla sanoo:

  Moi, kiitos tästä blogista, olen täältä löytänyt vastauksia asioihin joihin on ollut muuten vaikea saada edes jotakin selvyyttä.

  Mutta yksi asia jäi itseä askarruttamaan; eipä ole minulle ulosotto koskaan edes väläyttänyt mitään maksusuunnitelmaa vaihtoehtona, vaan palkkaa on ulosmitattu. Nyt kun perustin yrityksen (toiminimen) asia toki muuttuu pakostikin jotenkin. Ulosotto 1/6 on aikamoinen ongelma, jos liiketoiminta on esim jonkin tuotteen myyntiä, jolloin suurin osa firman tilille kilahtavasta rahasta on itse asiassa muille ihmisille kuuluvaa rahaa. Onneksi päätuotteeni on konsultointi, siinä tuo 1/6 ei ole ongelma.

  Kiinnitin kuitenkin täällä huomiota siihen, että vastaustesi perusteella, aika negatiiviselta vaikuttaisi yrittäjäksi ryhtyminen näin luottotiedottoman kohdalla. Todellisuus ei ehkä ole ihan niin toivoton kuitenkaan. Kun itse rekisteröin toiminimeni nyt toukokuussa, kaikki ennakkovero- alv- yms rekisteröinnit sujuivat ilman mitään ongelmia. Ja minulla on ulosotossa reipas satatuhatta, muttei verovelkoja. Tilin perustaminenkin meni aika lailla eri tavalla kuin täällä kerrot. Minulla on ikivanha henk koht käyttötilini Nordeassa, ja kun kysyin että mitäs teen toiminimitilin kanssa, tuli asiakaspalvelusta kehoitus perustaa toinen henk koht käyttötili firmaa varten. Siihen meni netissä noin viisi minuuttia. Varmuuden vuoksi luin vielä suurennuslasilla tilinkäyttösopimukset yms, ja niissä ei mainita mitään siitä että toiminimen asioita ei sopisi yksityistililtä hoitaa. Ja se yksityistili tosiaan oli pankin oma neuvokin, joten…

  Itse perustin yrityksen juurikin siksi, että myymällä oman osaamiseni itse, saan parhaassa tapauksessa lyhennettyä velkoja 2-3 kertaa sen määrän per kk, kuin tekemällä samaa konsulttihommaa palkkatyölaisenä.

  • Sanna sanoo:

   Hei Venla,

   Kiitos viestistäsi. Pahoittelen kovasti vastaukseni viivästymistä. Jostakin syystä olen missannut kesäkuun lopussa tulleita viestejä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

   Mukava kuulla, että olet saanut blogista apua. Ja erityisen mukavaa on kuulla, että moni asia on järjestynyt osaltasi oikein hyvin! Tämä on varmasti arvokas tieto monelle blogin lukijalle, eli ei kannata murehtia asioita etukäteen, vaan lähteä rohkeasti kysymään ja selvittämään. Olen blogin kirjoittajana hieman hankalassa välikädessä näiden asioiden suhteen, sillä en edusta asioista päättäviä viranomaisia, joten joudun hyvin pitkälti nojaamaan niihin tietoihin, joita heiltä asiakkaideni ja blogin lukijoiden asioita selvitellessäni saan. Sekä toki niihin tietoihin, joita yrittäjiltä itseltään kuulen. Näissä voi hyvinkin olla paikkakuntakohtaisia ja myös käsittelijäkohtaisia eroja. On kurjaa todeta, että jokainen tapaus on omanlaisensa, mutta tämä osoittaa jälleen kerran, että yhtä yleispätevää ohjeistusta tiettyyn asiaa on lähes mahdotonta antaa. On aina iloinen asia, mikäli asiat hoituvatkin ilman sen suurempia kommervenkkejä!

   Kiitos kun toit tarinasi esille – se antaa varmasti intoa monelle yritystoiminnan suunnittelijalle.

   Menestyksekästä liiketoimintaa sinulle! Olet oikealla tiellä velkojen takaisinmaksussa. Ja on aina muistettava, että raha on vain rahaa. Se vaikuttaa moneen asiaan elämässä, mutta on myös paljon rahaa tärkeämpiä asioita. Ja kovasti töitä tekemällä periaatteessa mikä tahansa velkasumma on poismaksettavissa.

   Sanna

 • MRtietämätön sanoo:

  Hei. Olen perustamassa osakeyhtiötä mutta minulla ei ole mahdollista laittaa ”hallituksen” varajäseneksi muita kuin kenellä on luottotietomerkintöjä. Kuinka minun kannattaisi tehdä ettei vaikuta yrityslainan saantiin yms?. Onko mahdollista esim laittaa alaikäinen perheenjäsen hallituksen jäseneksi?. Toimitusjohtajalla on kyllä puhtaat luottotiedot.

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Kiitos kysymyksestäsi. Alaikäistä ei ole mahdollista nimetä osakeyhtiön hallitukseen jäseneksi tai varajäseneksi (ks. lisätiedot https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/useinkysytyt/alaikainen_ja_yritystoiminta.html)

   Pankit saattavat joustaa varajäsenen kohdalla, joten maksuhäiriöinen hallituksen varajäsen ei ole automaattisesti este yrityslainan saamiselle. Olisiko sinun mahdollista olla yhteydessä suoraan omaan pankkiin ja kysyä heidän näkemystään?

   Ystävällisin terveisin,

   Sanna

 • Konsta sanoo:

  Moi Sanna,

  Jos mikään suomalainen pankki ei suostu avaamaan pankkitiliä osakeyhtiölle, voiko pankkitilin avata suomalaiselle yritykselle ulkomaille? Esim. Virossa?

  • Sanna sanoo:

   Moi,

   Kiitos kysymyksestäsi. En olekaan törmännyt tällaiseen asiaan aiemmin, mutta vastaus löytyi nopealla tiedonhaulla Minilexistä:

   ”Yhtiön nimiin tulee avata tili joko suomalaisen talletuspankkiin tai ulkomaisen luottolaitoksen Suomessa olevaan sivukonttoriin. Pankkitilin voi avata ulkomaiseen luottolaitokseen, joka harjoittaa samanlaista luottolaitostoimintaa kuin Suomessa ja jota valvotaan samoin kuin suomalaistakin luottolaitosta. Ulkomaisen tilin on oltava vastaavanlainen suomalaisen tilin kanssa, sillä osakeyhtiölaki edellyttää merkintämaksujen asianmukaista suorittamista. Yleensä OECD-maiden lainsäädännön alaisia pankkeja ja muita luottolaitoksia pidetään tässä suhteessa luotettavina.

   Toivottavasti tilin avaaminen järjestyy ongelmitta.

   Sanna

 • Tero sanoo:

  Hei
  Perustin yrityksen(Toiminimi) 1,5 vuotta sitten. Aloin olla silloin pahoissa henkilökohtaisissa taloudellisisissa vaikeuksissa peliriippuvuudesta johduen. Nyt saan yrityksestä toimeentulon hyvin itselle ja perheelle. Pärjään taloudellisesti hieman paremmin kuin olisin työntekijänä samoissa tehtävissä. Riippuvuuskin on hallinnassa, kiitos monien auttavien tahojen. Siitä elämänjaksosta velkaa jäi 70-80 tuhatta euroa, pääasiassa korkeakorkoisia pikavippejä ja kulutusluottoja. Sain aiemmin keväällä maksuhäiriömerkinnän ja jouduin tai pääsin nyt kesän aikana ulosottoon. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa että ehdin laittaa yritystoiminnan käyntiin ennen maksuhäiriömerkintää. Säästyin ilmeisesti monelta vaivalta sopimuksia tehdessäni. Vaikkakin maksuhäiriömerkintä ei ole estänyt minua saamasta esim. yrityksen nettiliittymää.

  Elinkeinoharjoittajana ulosotossa ulosmitataan lähtökohtaisesti 1/6 bruttotulosta. Sain itse neuvoteltua oman ulosottoasiamiehen kanssa siten että maksan ulosottoon 1/8 alv 0% tulosta. Elinkeinoharjoittajalla ei ole mahdollisuuksia maksuvapaisiin kuukausiin ja suojaosuuksiin toisin kuin palkansaajalla. Elinkeinoharjoitajan kannattaa vedota keskusteluissa ulosottomiehen kanssa edellisten syiden lisäksi yritystoiminnan jatkuvuuteen. Ei ole ulosottomiehen edun mukaista jos yritys joutuu heti taloudellisiin vaikeuksiin. Silloin voi käydä niin ettei yritystoiminta loppuu eikä maksuja pysty maksamaan senkään vertaa.

  Minulla ei ollut aiemmin kokemusta ulosotosta. Ainoat kokemukset ovatkin netin keskustelupalstoilta luettuja. Hyvin vähän löytyy esimerkkejä ja tarinoita missä elinkeinoharjoittajan henkilökohtaisia velkoja ulosmitataan. Ei edes velkaneuvoja osannut sanoa varmaa tietoa miten asiat menevät. Vasta ulosottoasiamies oli ensimmäinen joka lopullisesti ”päätti ja hyväksyi” miten tehdään. Suosittelenkin olemaan mahdollisimman pian ulosottomieheen yhteydessä kun asiat tulevat vireille. Hekin ovat ihmisiä. Yleensä silloin pystyy myös neuvottelemaan ja sopimaan asioista. Niistä taidoista saattaa olla yrittäjänäkin etua :).

  Olin aiemmin miettinyt muuttavani yhtiömuotoni toiminimestä Oy muotoon liiketoiminnan tulojen kasvaessa verotuksellisista ja yritystoiminnan riskisyistä. Tätä blogia lukiessani mieleni muuttui hieman kielteisempään suuntaan. Voi olla kuitenkin parempi että jatkan näin toistaiseksi koska hommat pyörivät ihan hyvin.
  Vaikka osakeyhtiö on eri oikeushenkilö kuin yrittäjä, toisin kuin toiminimi, ei osakeyhtiössä olevat varat siis ole ulosotolta suojassa? Sääli. Säästöjä pahan päivän varalle ei ilmeisesti pysty kovin paljon pitämään ja kerryttämään? Kertokaa jos on olen väärässä. Nähtäväksi jää kuinka pystyn jatkossa toimintaa kehittämään ja investoimaan. Pitäsikö perustaa blogi aiheesta 😉

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Kiitos kirjoituksestasi, joka sisältää varmasti arvokasta pohdintaa ja myös vinkkejä monelle tämänkin blogin lukijalle.

   En edusta itse ulosottoviranomaista, mutta omien yritysasiakkaideni asioita (ja myös blogin kysymyksiä) selvitellessäni olen tullut siihen tulokseen, että toisinaan asioissa on neuvottelunvaraa, toisinaan ei. En tiedä ovatko erot viranomaisesta eli henkilöstä riippuvaisia, vai ovatko erot asioiden käsittelytavoissa aluekohtaisia, vai johtuvatko ne asiakkaasta eli yrittäjästä itsestään. Lähtökohtaisesti asioiden ainakin tulisi olla noin, kuten toteat: ei ole kenenkään etu, että ulosmitataan liian suuri osa liikevaihdosta tai tulosta, jotta maksukyky säilyy. Kirjoituksestasi välittyy mukavalla tavalla positiivisuus! Olet saanut vaikean tilanteen järjestymään parhain päin, ja samoin ulosoton kanssa asioista on päästy yhteisymmärrykseen.

   Osakeyhtiössäkään varat eivät ole ”turvassa”. Lähtökohta kaikessa on se, että ensin on velkojen maksu, ja vasta sitten kun ne on hoidettu, on säästöjen ja varallisuuden kerryttämisen aika. Mutta sekin aika koittaa, koska yritystoiminnan pyöriessä hyvin ja maksusuunnitelman edetessä velka pienenee joka hetki. Yritystoiminnan kehittäminen voi olla hankalaa (lähes mahdotonta) ilman ylimääräistä rahaa, joten harmillisesti ulosotto jarruttanee kehitystä. En ole koskaan kuullut, että ulosottoviranomainen joustaisi yrityksen investointitarpeiden edessä, mutta eihän siinä mitään menetä, jos kysäisee asiaa? Laatisi kirjanpitäjän kanssa investointilaskelman, jolla osoittaisi, miten velkojen takaisinmaksukyky paranee näiden toimien myötä. Ellei onnistu, niin siinä ei menetä kuin kysymisen vaivan.

   Tästä ei ehkä ollut pohdintoihisi apua, mutta kiitän paljon kirjoituksestasi. Uskon sen tsemppaavan monia, jotka murehtivat samoja asioita. Blogi on oivallinen tapa jakaa tietämystä asioista, joten ei muuta kuin kirjoittamaan! 🙂

   Onnea ja menestystä jatkoon!

   Sanna

 • Samppa sanoo:

  Hei

  Ajatuksena olisi aloittaa huoltotyöt kevyt yrittäjänä alkuun päivä töiden ohella ja jos saan hommaan vauhtia niin tähtäisin omaan yritykseen Oy muotoisena. Minulla ei ole maksuhäiriö merkintään. Mutta olen sen verran hölmöillyt että minulla on ulosotossa vajaa 30t€ rikoshyödystä. Ja palkkasta ulosmitataan.. Ei ole talousrikoksia tai petoksia.

  Mietin että tuleeko starttirahan kanssa ongelmia kun yrityksen perustamis vaiheessa?
  Luulisi että yritystilin perustaminen ainakin onnistuisi kun ei ole luottohäiriö merkintää?

 • Pohtija sanoo:

  Moi,

  Mitä olet mieltä tällaisesta tilanteesta?

  Olemme perustamassa ystäväni kanssa kanssa osakeyhtiötä, johon tarvitsemme lainaa 60 000 euroa.
  Ystäväni luottotiedot ja maksukyky on kunnossa sekä hänellä on henkilökohtaista asuntolainaa n. 150 000e. Minulla on lainaa 8000e (kulutusluottovelkaa, yhdistelylaina). Minulla on kuitenkin luottotiedot kunnossa, luottoluokitus A.

  Onko meidän mahdollista saada yrityslainaa? Ja onko muuten mahdollista perustaa osakeyhtiö?

  • Sanna sanoo:

   Hei Pohtija,

   Kiitos kysymyksestäsi.

   Lainapäätöksen tekee pankki/Finnvera (tai mistä rahoituslaitoksesta lainaa haettekaan), joten vastaukseni on vain omaa arveluani 😉 Rahoittajaa kiinnostaa
   a) vakuudet
   b) takaisinmaksukyky

   Kun kyse on uudesta yhtiöstä, jolla ei ole luonnollisestikaan minkäänlaista historiatietoa (kuten jo toimivilta yrityksiltä pyydetään aiempian vuosien tilinpäätöstiedot) on tärkeää työstää liiketoimintasuunnitelma, joka on alkavan yrityksen 1-3 vuoden toimintasuunnitelma. Siitä on käytävä sanallisesti ilmi, miten yritys tulee käytännössä toimimaan. Voit ladata valmiin liiketoimintasuunnitelmapohjan täältä: https://www.starttivalmennus.fi/yrityksen-perustaminen/ . Liiketoimintasuunnitelman liitteeksi tulee laatia kattava laskelma, joka osoittaa saman euroina.

   On siis kerrottava rahoittajalle mihin ja miksi rahaa tarvitaan ja miltä yrityksen ensimmäiset vuodet tulevat mielestänne näyttämään. Mitä myytte ja miksi? Miten tavoitatte asiakkaat? Mitä kuluja toiminnasta syntyy ja minkä verran on myytävä, jotta katatte kulut ja saatte itsellenne tuloa, sekä pystytte maksamaan lainan takaisin?

   Rahoittaja peilaa tulevan yhtiön perustajien osaamista, markkinatilannetta ja tulevaa suunnitelmaa, sekä riskejä keskenään. Rahoittajalla on käytössään kattavat tiedot eri toimialojen yritysten taloustiedoista.

   Osalle pankkilainoista voi olla mahdollista saada Finnveran takaus (80%). Omarahoitusosuutta/omaa vakuutta on löydyttävä pääsääntöisesti lainaan kuin lainaan vähintään 20% lainasummasta. (aivan pienet lainat saattavat olla vakuudettomia)

   Yhtiön perustaminen varmastikin onnistuu. Teillähän on molemmilla ”puhdas tausta” ja Suomessa on elinkeinonvapaus.

   Laina-asiassa ei myöskään suurella todennäköisyydellä ole ongelmaa, kunhan on hyvä suunnitelma ja laskelma yritykselle, sekä riittävä vakuus tai omarahoitusosuus.

   Toivovasti rahoitus järjestyy. Onnea ja menestystä tulevaan yritystoimintaan!

   Sanna

 • Kummisetä sanoo:

  Kiitos hyvästä blogista, josta löytyi vastauksia ja selvennyksiä moniin kysymyksiin.

  Olen ollut yrittäjä nuoresta asti, mutta nyt vuosia työttömänä. Yritystoimita kaatui verotarkastuksen seurauksena kokemattomuuteeni ja laiminlyönteihin, lopputuloksena verovelat ja tuomio veropetoksesta, joskaan ei liiketoimintakieltoa. Tästä on reilut kymmenen vuotta. Työpaikkaa en tule saamaan, enkä haluakkaan, koska olen luonteeltani yrittäjä, olen keski-ikäinen, enkä ole koskaan tehnyt palkkatöitä. En voi ryhtyä ”kevytyrittäjäksi”, koska laskutuspalkkio söisi kilpailukykyni ja sähköiset palvelut eivät välttämättä edes sovellu sopimusteknisesti kevytyrittäjäpalveluihin, etenkin kansainvälisestä asiakaskunnasta johtuen.
  Muutama ”kymppitonni” on mielestäni kohtalaisen pieni maksettavaksi, jos on tuottavaa yritystoimintaa, työttömänä se ei sen sijaan onnistu koskaan. Olen myös kyllästynyt elämään työttömänä ja olen päättänyt ryhtyä jälleen yrittäjäksi, haasteelliseen tilanteeseen olen pohtinut seuraavia vaihtoehtoja:

  Starttirahaa hakisin, mutta lienee turhaa, koska sitä ei ilmeisesti lopulta maksettaisi, vaikka se myönnettäisiinkin (johtuen ulosotossa olevista veroveloista, joille ei toistaiseksi ole maksusuunnitelmaa, eikä voi ollakkaan ennen kuin minulla on tuloja.) Tulkitsinkohan tilanteen oikein?

  Perustan toiminimen Suomeen, ilmottaudun alv ja ennakkoperintärekisteriin. Toiminimeä ei merkitä rekistereihin. Voin kuitenkin näyttää, että olen yrittänyt. Useimmat asiakkaistani eivät tarkista rekisteröintimerkintöjä. Tilitykset tulevat kansainvälisten maksupalveluyritysten kautta ja tilin tarjoaa ulkomainen Holvin kaltainen yritys, johon ulosottomiehellä ei ole suoraa toimivaltaa.
  Myyn tuotteet aluksi ilman ALV:tä. Kun myynti ylittää alv velvollisuuden alarajan, ilmoita toiminimen jälleen alv rekisteriin, mihin sitä ei edelleenkään merkittäne. Tästä huolimatta laskutan nyt ALV:n, koska lain mukaan olen velvollinen sen tekemään, mutta en tilitä ALV:tä niin kauan kuin toiminimeä ei ole merkitty alv-rekisteriin. Ilmoitan verottajalle toimivani näin ja pyydän jälleen rekisteröintiä, jos se ei mene läpi valitan hallinto-oikeuteen. En toimi lainvastaisesti noudattamalla lakia (kerään alv:n ja odotan verottajan merkitsevän minut alv-rekisteriin ja mahdollistamalla näin ALV:n tilittämisen. Jos verottaja merkitsee alv rekisteriin, maksan ALV:n.) Onko tämänkaltaisia tilanteita tiedossa? Olisiko mahdollista, että verottajan kanta olisi positiivinen alv merkinnän suhteen heti alussa?

  Kantava ajatus tässä ja seuraavassakin on, ettei verottaja voi perustuslain vastaisesti evätä elinkeinovapautta ja oikeutta elättää itsensä ja vaikuttaisi oudolta, ellei laittomalta, jos verottaja estäisi maksamasta veroja. Tässä ja seuraavassa ei ole tarkoitus verojen välttäminen, vaan yritystoiminnan mahdollistaminen vaikka sitten menemällä läpi harmaan kiven ja lopulta velkojen maksaminen. Mutta onkohan ajatusrakennelmassani todellisuudessa mitään järkeä?

  Mennään ulkomaisiin yrityksiin. Oletetaan seuraavissa tapauksissa, että ulkomaiselle yritykselle ei muodostu Suomeen kiinteää toimipaikkaa, eikä palvelujen myyntiin liittyvää työtä tehdä Suomessa.

  Perustan yrityksen toiseen EU maahan. Rekisteröity ko maassa ALV velvolliseksi, laskuttaa Suomalaisilta asiakkailta 24% ALV:n ja y-tunnuksen ilmoittaneilta 0%. Jos olen ymmärtänyt verottajan sivuilla olevia hyvin epäselviä ohjeita oikein, suomalaisella elinkerinoharjoittaja-asiakkaalla ei ole velvollisuutta tarkistaa toisessa EU maassa sijaistevan yrityksen ennakkoperintärekisteröintiä (tai vastaavaa, koska useimmissa maissa ei edes ole vastaavaa rekisteriä). Y-tunnuksen omaavaan asiakkaaseen soveltuu käännetty arvonlisäverovelvollisuus (asiakas ilmoittaa alv:n, mutta voi myös vähentää sen). Voisiko tämä olla mahdollinen ratkaisu? Voisivatko Suomalaiset elinkeinoharjoittajat tilata sähköisiä palveluja yritykseltä toisessa EU maassa, joutumatta itse mahdollisesti vastuuseen ennakonpidätyksestä? (Esimerkki, verkkosivuihin liittyvän toiminnon tilaaminen ruotsalaiselta sikäläiseen alv-rekisteriin merkityltä yritykseltä)

  Perustan yrityksen EU:n ulkopuolelle, joka on rekisteröity toisessa EU massa ALV velvolliseksi (tilittää ALV:n EU-alueen myynnistä ko maan ”ALV:n eritysjärjestelmää” käyttäen.
  Laskutaa suomalaisilta asiakkailta 24% ALV:n ja y-tunnuksen ilmoittaneilta 0%.
  Voisivatko suomalaiset elinkeinoharjoittajat mahdollisesti tilata sähköisiä palveluja yritykseltä EU:n ulkopuolisesta maasta, joutumatta itse mahdollisesti vastuuseen
  ennakonpidätyksestä? (Esimerkki, tietokoneohjelman käyttöoikeuden tilaaminen amerikkalaiselta yritykseltä, Suomi saa alvinsa vaikkapa jälleen ruotsin kautta, koska Suomi ehkä eväisi jälleen merkinnän alvvelvolliseksi)

  Etenkin sähköisiä palveluja tarjoavien yrittäjäksi aikovien kannattaa ajatella laajasti, nähdä markkinat muuallakin kuin Suomessa. Mutta onko EU:ssa tai ulkopuolella toimiva yritys ratkaisu, jos kysymys rajataan pelkästään ALV:n maksamiseen/arvonlisärekisteriin merkitsemiseen jossakin EU-maassa ja Suomalaisen elinkeinonharjoittaja-asiakkaan mahdolliseen vastuuseen ennakonpidätyksestä. Vai jäikö minulta jotain olennaista huomaamatta?

  Olisiko neuvoja, mistä kannattaisia neuvoja hakea?

  Toivottavasti tästä saa jonkinlaista intoa joihinkin epätoivoisilta vaikuttaviin tilanteisiin. Olisi mielenkiintoista lukea blogista kirjoitus ulkomaisen yrityksen käyttämisessä ratkaisuna yrittäjäksi ryhtymiseen erityisesti sähköisiin palveluihin ja freelence-työhön liittyen tilanteissa, joissa Suomessa toiminta tehty käytännössä mahdottomaksi ulosotossa olevista veroveloista johtuen.

 • Markus sanoo:

  Hei! Kirjoitit että omat tiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Yksikään luetelu palvelu ei kuitenkaan tarjoa tällaista vaihtoehtoa. Teenkö jotain väärin vai onko tilanne muuttunut?

 • Jenis sanoo:

  Jos on ulosotossa velkaa yli 50 000e niin voiko perustaa osakeyhtiön kumppanin kanssa yhdessä? Voiko ulosotto viedä Oy:n tililtä minun osuuden? Yhtiö olisi 50% minun ja 50% kumppanin. Tai jos perustan yksin toiminimen niin voiko ulosotto viedä suoraan tililtä rahaa? Toiminimellä tulot olisi suoraan asiakkaalta tulevia tilisiirtoja suoraan omalle tililleni, jos ne voi henk.koht tililtä viedä yksityishenkilän laittaman tilisiirron niin sittehä ne voi viedä jos saisin vaikka papalta 100e joululahjaksi tilille

 • Minä vaan sanoo:

  Olipa lannistavaa. Minulla olisi into perustaa yritys ja laskelmieni mukaan se kannattaisikin niin että pystyisin työllistämään itseni. Sitten eksyin lukemaan tuon kilometrin listan mikä muutti suunnitelmani. Ei kannata edes liiketilaa sitten koittaa vuokrata. Luottotiedottomat ovat Suomessa kurjemmassa asemassa kuin vangit. Vankilarangaistuksen pystyy suorittamaan lusimalla, korkojen korot kasvaa vaan eikä niitä saa ikinä maksuun ja luottotiedottomat pysyvät löysässä hirressä. Ei ihme että niin moni sortuu elon tiellä eivätkä jaksa yrittää kun kaikki tehty niin helvatun vaikeaksi. Raha on valtaa.

 • Jacob sanoo:

  Terve. Olen menossa pahaa vauhtia ulosottoon vippivelkojen takia joita en pysty maksaa. Teen kuitenkin ukko.fi kautta hommia joten kysyn että miten ulosotto pääsee käsiksi palkkaani jos se tulee ukko.fi kautta? Täytyykö minun jokaisen laskutettavan keikan yhteydessä ilmoittaa asiakkaalleni että olen ulosotossa vai miten välitän tiedon eteenpäin jotta ulosotto osaisi ottaa osansa palkastani

 • Pohdiskelija sanoo:

  Hei Sanna,

  Kiitos paljon näistä kommenteistasi ja tutkimuksistasi niitä varten, näistä on suuri hyöty monelle.

  Olen itse perustamassa yritystä. Minulla on YVK-merkintöjä kevääseen 2023 saakka, velat niihin liittyen jo maksettu.

  Haluaisin perustaa osakeyhtiön, mutta minua askarruttaa, että jos toimisin yritykseni hallituksessa, niin:

  A) Olisiko yritykseni luottoluokitus huono?

  B) Jos joku tulisi yritykseni hallituksen varajäseneksi, kärsisikö hänen henkilökohtaisten luottojensa saanti, tai muiden yritysten luottotiedot, joiden hallituksissa hän olisi samaan aikaan?

  Muita kysymyksiä:

  D) Onko tosiaan niin, että hallitusjäsenen luottotietomerkintä on yrityksen luottoluokitusta heikentävämpi tekijä, kuin omistajan? Eikö omistajan luottotietoja tarkasteta Suomessa, luottoluokitusta tehtäessä?

  E) Onko maksetulla YVK:lla vähemmän impaktia luokitukseen, kuin maksamattomalla?

  Kiitokset etukäteen.

 • klaus kavanne sanoo:

  nimimerkki

  Neuvosta vaarin

  Olen toiminut yrittäjänä yli 30 vuotta, ei merkintöjö, ei lainaa…. taustaksi, haluaisin auttaa tuttavaani, hänen osaamisensa on kuitenkin muuta kuin omani. Kysymys… toimisiko näin, ……laajennan omaa toimialaani esim. uudella aputoiminimellä, entinen y tunnukseni ym. säilyvät. Yritykseni laskuttaa hänen työtään ulkopuoliselle, maksan hänelle palkkaa, josta menee ulosottoon määräysten mukaiset summat kuukausittain
  Kajoaako ulosotto firmani muihin tuloihin ?

  terkut

  • Sanna sanoo:

   Hei vaan,

   Mukavaa, että blogini löytyi vielä vuosien kuluttua kirjoittamisesta.

   Kiitos kysymyksestäsi! Varsin oivallista päättelyä, sillä en ainakaan itse omalla tietämykselläni (en edusta viranomaistahoja, vaan olen yrittäjyyden kouluttaja) näe, etteikö tämä malli voisi teoriassa toimia, mutta nopealla pohdiskelulla siinä on muutamia epäkohtia tai ainakin tarkemman tarkastelun paikkoja. Tämä voisi toimia, jos oletuksena on, ettei tuttavasi/tuleva työntekijäsi ole muutoin lähipiiriäsi tai perhettäsi, ja yrityksesi on ihan normaalisti toiminnassa. Koska jos oikein lähdetään pohtimaan, kuka on yrityksessä yrittäjän asemassa, niin nämä asiat on huomioitava. Perheenjäsenkin saattaa saada yrittäjän tittelin tiettyjen kriteereiden täyttyessä.

   Eikö vaihtoehdoksi kävisi se, että tuttavasi laskuttaa palveluistaan kevytyrittäjänä eli toisen yrityksen y-tunnuksella (kokonaan ulkopuolinen laskutuspalvelu)? Nähdäkseni sillä ei ole ulosoton kannalta merkitystä, kuka hänet työllistää eikä työnantaja liity sinällään ulosottoon, mutta tässäkin asiassa voisi pureutua tarkemmin siihen, kuka on työnantaja: työnantajalla on tietyt velvoitteet, joiden tulee toteutua. Jos tuttava toimii täysin eri toimialalla, toteutuuko työnantajan oikeus ja velvollisuus valvoa työtä, työturvallisuus, perehdyttäminen jne..?

   Asiaa sen paremmin tuntematta en uskalla ottaa kantaa suuntaan enkä toiseen. Ulosottoviranomaiseltakaan en voi tässä tapauksessa kysyä lisätietoja, koska en tiedä yritysmuotoa ja mahdollisia perhesuhteita tai toimialoja.

   Tästä pohdiskelusta ei mahdollisesti ollut teille apua..? Paitsi ehkäpä vinkki hyödyntää valmiita laskutuspalveluyrityksiä, jolloin ei synny epäselvyyttä oman yritystoimintasi ja työnantajuutesi roolista, jos asia osuus tarkemman tarkastelun alle.

   Toivottavasti asiat järjestyvät parhain päin tuttavasi kannalta. Hienoa, että pohdit keinoja hänen auttamisekseen.

   ystävällisin terveisin,

   Sanna

Kommentoi