Minulta kysytään silloin tällöin vinkkejä yrittäjätarinoista. Kunkin yrityksen takana on aina oma erilainen tarinansa, eikä kahta identtistä yritystä tai yrittäjää ole. Parhaita tarinoita, oli kyse sitten yrittäjän tai mistä tahansa muusta tarinasta, ovat sellaiset, jotka jollakin tavalla säväyttävät. Hyvä tarina jää mieleen. Nykyään tuntuu olevan suosittua, että yritykselle kuin yritykselle luodaan tarina. Aito tarina koskettaa, mutta keksitty ei. Tarina voi myös kääntyä itseään vastaan. Joku viisas on sanonut, että hyvä kirja muuttaa omaa tapaa ajatella. Ajattelen näin myös yrittäjätarinoista. Hyvä yrittäjätarina muuttaa omaa tapaani ajatella.

Parhaita yrittäjätarinoita ovat ne, joissa yrittäjä on aidosti ylpeä omasta yrityksestään. Muistan eräänkin vaatekauppiaan sanoneen, että ”Voi vitsit, joka kerta kun astun liikkeeseen, mietin että vau, tämä on minun!” Näin sen kuuluu ollakin. Kaikilla on joskus heikkoja hetkiä ja yrittäjyyteen kuuluu omat vitsauksensa. Mutta jokin taika siinä on, sillä omasta yrityksestään ylpeä yrittäjät ovat suorastaan inspiroivia. (kuva: Shutterstock)
Olen päässyt kuuntelemaan lukuisia (jopa tuhansia) yrittäjätarinoita ja lisää olen lukenut lehdistä ja muista median välineistä. Mielestäni parhaat tiiviit tarinat tulevat tällä hetkellä Y-studiolta, joka on Fennian kumppaneidensa kanssa ylläpitämä foorumi. Toisinaan tarinat on ”naamioitu” tietoiskuihin tai keltaisen lehdistön suosimiin ”vältä nämä virheet” tai ”Kolme askelta menestykseen”-tyyppisiin otsikoihin. Tämä on ymmärrettävää, sillä kysehän on keinosta saada kiireiset, mediaähkyn keskellä elävät ihmiset kiinnostumaan artikkelista. Mutta oli otsikko mikä tahansa, sen takana piilee aina oikea yrittäjänä toimiva henkilö. Y-studion uutiskirjeen tarinat ovat sopivan lyhyitä, jotta ne voi selata läpi saman tien.

Y-studion takana on tahoja, jotka ovat kukin tavallaan mukana yrittäjyydessä; osa kaupallisessa mielessä ja osa edistämässä yrittäjyyttä puolueettomasti. Y-studion uutiskirje on mukavan napakka ja sisältää aina oikeiden yrittäjien tarinoita. (lähde: kuva lainattu Y-studion kotisivuilta)
Toinen ihastukseni kohde on Suomen Yrittäjät ry:n Yrittäjä-lehti. Ja tämä ei ole mikään maksettu yrittäjäyhdistyksen mainospuheenvuoro. En ota tässä millään tavoin kantaa yrittäjäyhdistykseen tai sen toimintaan, vaan kerron oman rehellisen näkemykseni siitä, mistä löytyy tänä päivänä kiinnostavimmat yrittäjätarinat. Yrittäjä-lehti on tyylikäs kokonaisuus niin ulkoasultaan kuin sisällöltään. Se sisältää lyhyitä yhden sivun mittaisia kiinnostavia, eri toimialojen ja eri elinkaaren vaiheissa olevien yrittäjien esittelyitä, kuin myös pitkän, usean sivun mittaisen yrittäjätarinan. Nämä ovat aina kiinnostavasti kirjoitettuja ja kuvat ovat laadukkaita. Hienoja kokonaisuuksia kaiken kaikkiaan!
You Tube on myös pullollaan erilaisia yrittäjätarinoita – tosin ne ovat omaan makuuni liian lyhyitä ja pikemminkin yrittäjäesittelyitä. Kahteen minuuttiin ei saa puristettua kokonaista tarinaa, mutta esimerkiksi opettajien opetuskäyttöön nämä soveltuvat hyvin. Perusteellisimpia tarinoita kaipaaville löytyy myös loistavia elämäkertakirjoja. Nämä ovat useimmiten kirjoitettu guruista, kuten Steve Jobs tai suomalaisittain Pekka Herlin. Useiden lyhyempien tarinoiden kirjoja olivat takavuosina Taivas++Helvetti-kirjat. Voi olla, että hyviä uusia kirjoja on julkaistu; saa vinkata!
Googlettamalla ”yrittäjätarina” löytyy jos jonkinlaista artikkelia. Lähes poikkeuksetta artikkelin tarkoituksena on vain mainostaa kyseisen yrityksen tuotetta tai palvelua. Usein tarinaa kertoo tyytyväinen asiakas, joka hehkuttaa kyseistä yritystä. Tämä on markkinointia, ei aito yrittäjätarina. Mutta toiminee varmasti hyvin ja en kiellä, ettenkö käyttäisi tällaisia itsekin markkinoinnissa.

Mihin kaikkeen yrittäjätarinoita voi käyttää? Innostamaan ja kannustamaan lapsia, opiskelijoita, alan vaihtajia, työn hakijoita, työntekijöitä tai inspiroimaan itseään. (kuva: Shutterstock)
Yrittäjätarinoita on erilaisia. Tässä on oma luokitteluni:
Kiitoradalla
Yritys on kasvun kynnyksellä, mutta odottaa vielä läpimurtoa. Vaihe on raastava yrittäjälle, sillä tämä vaihe on työläs (ihan fyysistä työtä!) ja vie rahaa (kassa tyhjenee), eikä menestymisestä ole varmuutta. Odotettavissa on murros tai käännekohta suuntaan tai toiseen. Nämä ovat usein joko start up-aihioita tai tutkimus/kehitysorganisaatioita.
Suoraan tähtiin
Tuore yritys ponnahtaa kerralla menestykseksi. Yritys on osunut kultasuoneen ja omistajat hehkuvat tyytyväisyyttä, onnea ja vaurautta. Näistä tarinoista saa uskoa yrittäjyyteen. Tosin toisinaan takana on oikeasti vuosia raakaa työtä ja lukuisia epäonnistumisia, mutta mediassa tuodaan esille vain tämä ”yhdessä yössä rikkaaksi”-tarina.
Vaikeuksien kautta voittoon
Tarinat, joissa yritystoiminta on ollut konkurssin partaalla ja sisulla ja monilla muilla avuilla liiketoiminta on saatu jälleen nousuun. Yrittäjyys on vuoristorataa ja nämä tarinat auttavat pitämään mielessä, miten tärkeää on koko ajan seurata toimintaympäristön muutoksia, eikä koskaan voi asettautua tyytyväisyyden tilaan.
Julkkisyrittäjät
Julkisuuden henkilöiden yritystoiminnasta on usein käsitys, että helppohan sitä on, kun on jo rahaa ja tunnettuutta. Mutta julkisuus ei itsessään tee kenestäkään rikasta, eikä liiketoiminnan pyörittäminen ole välttämättä sen helpompaa kuin tavallisella tallaajallakaan – päinvastoin se voi tuoda mukanaan erilaisia haasteita. On mukavaa kuulla lisää julkkisyrittäjien yritystoiminnasta, sillä nämä haastattelut karistavat turhia ennakkokäsityksiä.
Innostavat rohkaisijat
Yrittäjyyden vastustajat, alan vaihtajat tai muutoin ei niin tyypillisellä tavalla yrittäjäksi ryhtyneet ovat kiinnostavia yrittäjätarinoiden kertojia. Jos henkilöllä on taustallaan esimerkiksi vuosien työura ammattiliitossa ja hän ryhtyykin yrittäjäksi, se tekee tarinasta erityisen kiinnostavan. Tai jos taustalla on ikävämpi asia, kuten sairastuminen tai vammautuminen. Nämä tarinat rohkaisevat monia ”takinkääntäjiksi” ja saavat ajattelemaan, että jos tuo on tehnyt elämänmuutoksen, miksen minäkin? Näistä tarinoista jää kytemään ajatuksia pitkäksi aikaa.

Oli yrityksen toimialan mikä tahansa, kiinnostavaa on tarina yrityksen takana. Miten henkilö on päätynyt yrittäjäksi? Millaisia haasteita ja onnistumisia matkan varralla on sattunut? Mikä yrittäjää motivoi yrittämisessä? Itse tutustun mielelläni mahdollisimman monen eri toimialan yrittäjätarinoihin. (kuva: Shutterstock)
Toki myös ihan ”tavalliset” yrittäjät kiinnostavat. Minulla on toki työpaikkaetu; yritykseni kouluttaa yrittäjiä, joten pääsen jo työn puolesta tutustumaan erilaisiin yrittäjiin ja yrityksiin. Suosittelenkin lämpimästi kaikkia yrittäjiä (ja myös työntekijöitä ja opiskelijoita) seuraamaan toisia yrittäjiä. Moni yrittäjä onkin halukas kertomaan omasta liiketoiminnastaan, onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan. Heiltä oppii varmasti jotakin uutta!