Me suomalaiset olemme innostuneita kaikenlaisista testeistä. ”Mikä eläin olisit?” tai ”Ketä julkkista muistutat?” kiinnostavat enemmän kuin moni asiallisempi julkaisu. Testejä on olemassa joka lähtöön, ja muutamia löytyy myös yrittäjyyteen liittyen. Viihdekäytön lisäksi testejä voi hyödyntää esimerkiksi opettaja tai uravalmentaja.
Yrittäjyystestejä on kuitenkin tarjolla harmillisen vähän. Aiemmin Finnveralta löytyi omansa ja Onnistuyrittäjänä-sivustoltakin löytyi testi. TAT eli taloudellinen tiedotustoimisto on myös aiemmin tarjonnut sivuillaan testiä, jota ei enää ole saatavilla. Nyt saatavilla on vain vaivaiset kolme yrittäjätestiä: Suomen Yrittäjät ry:n, Yrityssuomen ja Yes-verkoston.
Tässä on esimerkkejä netistä löytyvistä maksuttomista yrittäjätesteistä. Älköön kukaan muodostako päätöstä yrittäjäksi lähtemisestä pelkästään tällaisen leikkimielisen testin perusteella, mutta kyllä näissäkin toisaalta jokin viisaus piilee.

Yrittäjäyhdistyksen testin selkeä 1-5-asteikko ja mainiot kuvat auttavat pitämään tunnelman rentona ja leikkimielisenä. (kuva: Suomen yrittäjät ry)
Ensimmäinen testi on Suomen Yrittäjät ry:n. Voit testata oletko opiskelija, asiantuntija vai kenties jo valmis toimitusjohtaja. Testissä on 16 kysymystä pääasiassa itsensä johtamisesta ja itselle mieluisimmasta toimintatavasta. Maksimipisteet ovat 55. Kysymykset ovat niin selkeitä ja suorastaan itsestään selviä, että niistä on helppoa päätellä, miten saa täydet pisteet eli saa tittelikseen toimitusjohtajan. Tässä on helppo huijata itsensä toimitusjohtajaksi. Mutta rehellisesti vastaamalla testituloskin on toki aito. Tuloksen saa heti, mutta ennen tuloksen lukemista voi tilata uutiskirjeen/oppaan. Tuloksen voi jakaa halutessaan somekanavissa.

Yrityssuomen testi on yhtä lailla helppo ja nopea tehdä. (kuva: Yrityssuomi)
Toinen netistä löytyvä yrittäjätesti on Yrityssuomen sivuilla. Testissä on kymmenen kysymystä, jotka on todellakin otettava leikkimielisesti: kun kysytään omia esikuvia, joukkoon mahtuu niin Pikku Myy kuin Albert Einstein. Kussakin kysymyksessä vastausvaihtoehtoja on neljä ja jokaisesta kysymyksestä puuttuu jotakin olennaista, eli vaihtoehtojen vähyys tekee testistä luokittelevan. Mutta kyllä tälläkin kysymyspatteristolla jonkinlaista suuntaa varmasti saa. Testin päätteeksi saat muutaman lauseen kuvauksen siitä, millainen yrittäjä sinusta tulisi.

Yes on yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijä ja on panostanut testiin myös visuaalisesti. Testin kuvat ovat piirrettyjä, mutta yrittäjyyskasvatuksen ”kohderyhmä” koostuu lapsista ja nuorista. Alkusanojen mukaan: ”Testi perustuu KTT Vesa Routamaan kehittämään suomalaiseen kulttuuriin soveltuvaan persoonallisuuden indikaattoriin. Rautamaa toimii professorina Vaasan yliopiston johtamisen laitoksella sekä yrittäjänä.” (kuva: Yes ry)
Kolmas yrittäjyystesti löytyy Yes ry:n sivuilta. Yes:n yrittäjyystestissä on jana, josta voi klikata haluamaansa kohtaa ja antaa näin vastauksen kysytyistä asioista: palkkia voi liuttaa ”eri mieltä”-”samaa mieltä”- akselilla mihin kohtaan itse haluaa. Kysymyksiä testissä on 23 ja osa niistä on hieman eri sanoilla muutamaankin kertaan. Testissä ollaan kiinnostuneita mm. siitä, mitkä asiat vastaajaa stressaavat ja mitkä asiat hän kokee tärkeiksi. Lopputulos on yksi 16 eri vaihtoehdosta; joukossa on niin holhoria, palkkapäälliköä kuin hoivaajaa. Tulokset esitellään piirretyn hahmon kera.
Kaikki nämä testit ovat mukavia kevyenä viihteenä. En lähde tässä puimaan testien oikeellisuutta tai validiutta. Jos joku haluaa teettää itselleen ihan oikean soveltuvuusarvioinnin, siihen on omat työkalunsa ja ammattilaisensa. Jos itse pohtisin yrittäjyyttä, haluaisin tehdä testin, jossa vastauksina kerrottaisiin vahvuudet ja kehittämiskohteet. Esimerkiksi testi voisi kertoa vastaajalle, että järjestelmällisyys ei ole vahvin puolesi, joten ota alusta saakka kalenteri käyttöön ja varaa aikaa myös hallinnon asioille. Tai olet sosiaalinen ja tutustut helposti uusiin ihmisiin; myyntityö ja verkostoituminen on sinulle luontaista, joten aseta itsellesi selkeitä myyntitavoitteita.
Yrityksiä on yhtä monenlaisia kuin on yrittäjiäkin; ei ole kahta samanlaista, mutta toisaalta yrittäjien joukosta löytyy varmasti tietynlaisia ihmistyyppejä. Oman yritykseni toteuttamissa koulutuksissa tehdään DISC-analyysit, jotka antavat osviittaa kunkin luontaisista toimintatavoista. Orjallisesti näitä analyysien tuloksia ei pidä tuijottaa, mutta toisaalta on hyvä, että tuleva yrittäjä ymmärtää omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa. Kaikki kun eivät voi olla, eikä tarvitsekaan olla, kaikessa hyviä. Ei ole olemassa mitään yhtä tietynlaista ihmistyyppiä, joka menestyisi yrittäjänä muita paremmin. Mutta kaikilta edellytetään innostuneisuutta, rohkeutta ja halua kehittyä jatkuvasti.
Loistava kirjoitus! ?
Nuo testit olivat todella mukava piriste, joiden tulokset tukivatkin omia polkuja yrittäjyyden varrella ? Lisäksi sivustoilta sai taas uutta infoa yrittäjyyteen. Kiitos ??
Hei Katri! Mukavaa, että olet löytänyt blogini. Harmillista, ettei testejä ole enää sen enempää. Leikkimielisiähän ne ovat, mutta kuten totesitkin, mukava piriste 🙂 Kiitos sinulle palautteestasi!