Skip to main content

Voiko yrityksen nimen varata etukäteen?

Yrityksen nimen varaaminen tapahtuu vain ja ainoastaan rekisteröimällä nimi Kaupparekisteriin. Yritykselle ei voi varata nimeä Kaupparekisteriin siten, ettei samalla rekisteröi yritystä. Eli samalla kun rekisteröi yrityksen nimen, saa y-tunnuksen ja tulee perustaneeksi yrityksen. Kerron tässä kirjoituksessa vinkkejä miten voi toimia, kun haluaa varata yritykselle nimi-idean ryhtymättä vielä yrittäjäksi.

Yritystoiminnan aloittaminen myöhemmin

Jos on tiedossa, että tulet joka tapauksessa toimimaan yrittäjänä lähitulevaisuudessa, voit rekisteröidä yrityksen nimen ja saat samalla yritykselle y-tunnuksen. Voit tällöin ilmoittaa yrityksen perustamisilmoituksessa, että aloitat yritystoiminnan myöhemmin. Aloittamiselle kysytään päivämäärää. Ilmoita ajankohta, jolloin tulet aloittamaan yritystoiminnan, mutta älä rekisteröi yritystä vielä Verohallinnon rekisteriin. Tee Verohallinnon rekisteröinti vasta, kun oikeasti aloitat yritystoiminnan.

Huomioithan kuitenkin, että jos aiot hakea yritystoiminnallesi starttirahaa, näin toimittaessa saatetaan tulkita, että olet jo aloittanut yritystoiminnan, eikä starttirahaa välttämättä myönnetä. Starttirahaa saa vain ennen päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä. Lue lisää kirjoituksestani starttiraha pähkinänkuoressa. Yrittäjätitteli ei useimmiten synny pelkästään y-tunnuksen johdosta, mutta y-tunnuksen rekisteröijän kannattaa huomioida, että esimerkiksi Te-toimistossa tarkastellaan työttömän tai lomautetun henkilön työttömyysturvaa tapauskohtaisesti ja y-tunnus saattaa aiheuttaa kysymyksen, voisiko henkilö työllistyä työttömyyden sijaan omassa yrityksessään. Y-tunnuksella on näin ollen vaikutusta moneen asiaan, joten suin päin ei kenenkään kannata rekisteröidä yrityksen nimi-ideoita ja y-tunnuksia.

Nainen on keksinyt yritykselleen hyvän nimen.

Miten keksiä yritykselle nimi on kuumottava kysymys. Nimen olisi hyvä olla mieleenpainuva, toimintaa kuvaava, kekseliäs ja samalla sopivan simppeli. Ideaalitilanteessa domain ja somekanavat ovat vapaita, eikä yrityksen nimeä käytetä muissa yhteyksissä. Lue lisää vinkkejä yrityksen nimen keksimiseen kirjoituksestani yrityksen nimen valinta.

Yrityksen domainin ja somekanavien rekisteröiminen

Ellet halua vielä rekisteröidä yrityksellesi y-tunnusta, ei ole ns. varmaa keinoa varata yrityksen nimeä etukäteen. On kuitenkin muutamia kikkakolmosia, joita voi hyödyntää. Voit esimerkiksi rekisteröidä yrityksen nimelle domainin eli www-sivun osoitteen ja somekanavat. Domainin rekisteröiminen maksaa noin kympin vuodessa ja somekanavien rekisteröinti ei maksa mitään.

Jokainen valveutunut yritystoiminnan suunnittelija tarkistaa etukäteen onko domain vapaana suunnitellulle yrityksen nimelle, samoin ovatko somekanavat vapaita. Elleivät ole, fiksu yrityksen perustaja hylkää sellaisen nimivaihtoehdon, jolle ei voi saada sähköisiä markkinointikanavia. Domainin ja somekanavien rekisteröintiin ei tarvita y-tunnusta ja tämä voi toimia yhtenä keinona hillitä jonkin toisen tulevan yrittäjän haluja rekisteröidä yritykselleen juuri se nimi, jonka olet halunnut varata, mutta et ole voinut sitä tehdä, koska et halua rekisteröidä y-tunnusta.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei domainin ja somekanavien rekisteröiminen anna yrityksen nimelle suojaa. Vain ja ainoastaan Kaupparekisteriin rekisteröity yrityksen nimi saa yrityksen nimen suojan. Nimen suojan saa niille toimialoille, joille yritys rekisteröidään.

Pariskunta tarkistaa tietokoneelta onko domain vapaana.

Voit tarkistaa Traficomin domain.fi – palvelusta, onko haluamasi domain vapaana vai varattuna. Domainin voi varata määräajaksi, ei loputtomiin. Vaikka domainin tiedoissa olisi nähtävillä päivämäärä, jolloin domaininin varaus päättyy, toimivat yritykset kyllä jatkavat voimassaoloaikaa, eikä domain päädy vapaille markkinoille.

Aputoiminimen rekisteröiminen

Kun yritys on jo rekisteröity, voi sen alle rekisteröidä aputoiminimiä, joilla on yhtä lailla nimensuoja niille toimialoille, joille nimi on rekisteröity. Turhia tai varmuuden vuoksi rekisteröityjä aputoiminimiä ei kannata kenenkään varailla, mutta jos on tiedossa, että yrityksessä tullaan harjoittamaan sellaista liiketoimintaa, johon tarvitaan erillinen markkinointinimi, on aputoiminimi helpoin keino toteuttaa yrityksen nimen varaaminen.

Jotkut työosuuskunnat rekisteröivät jäsenilleen aputoiminimiä markkinointinimiksi. Tämä voikin olla yksi keino varata yrityksen nimi ilman yrittäjätitteliä. Kun työosuuskunta maksaa jäsenilleen palkkaa ja jäseniä on vähintään seitsemän, ovat jäsenet pääsääntöisesti palkansaajia, eivät yrittäjiä. Asia kannattaa tarkistaa siitä osuuskunnasta, jonka jäsenenä on tai jolle työskentelee.

Huolestunut mies nojaa käsiinsä.

Jotkut yritykset toimivat eri nimellä kuin mikä on rekisteröity yrityksen viralliseksi nimeksi. Rekisteröimätön markkinointinimi ei anna nimelle suojaa. Tällöin yrittäjän on oltava todella tarkkana, ettei vahingossa riko jonkin sellaisen yrittäjän nimen suojaa, joka on rekisteröinyt kyseisen nimen itselleen. En itse uskaltaisi toimia yrittäjänä nimellä, jota ei ole rekisteröity yritystoimintani käyttöön. Tällaisessa toiminnassa piilee monia riskejä! Yrityksen nimen varaaminen pienentää riskiä siitä, että joku toinen nappaa nimen käyttöönsä tai yrittäjä tulisi syytetyksi nimen suojan rikkomisesta.

Yrityksen nimen suojaaminen

Kirjoitan Mites bisnekset-blogia aloittavan ja pienyrittäjän tarpeet huomioiden. On muitakin tapoja suojata tuotteita ja palveluita, kuten tavaramerkki. Jos mielessä on vain ja ainoastaan yrityksen nimen varaaminen ilman, että halutaan suojata keksintö, toimintatapa tai jotakin muuta, ei tavaramerkki tule kyseeseen. Tavaramerkkiin kun liittyy olennaisesti se, että on jotakin jota halutaan suojata. Ellei henkilöllä ole vielä liiketoimintaa tai edes sen aihiota, ei ole mitään mitä suojata.

Yrityksen nimellä on monta funktiota. Se on mielikuvan luoja, se konkretisoi yritystoiminnan ja on kutsumanimi omalle yrittäjän työlle. Yrityksen nimen valinta voi olla jopa vaikeampaa kuin lapsen tai lemminkin nimen valitseminen, sillä samalla toimialalle ei voi toimia kahta saman nimistä yritystä. Kaikki hyvät nimet tuntuvat olevan jo varattuja. Mutta kun täydellinen ja vapaa nimi osuu kohdalle ja on tiedossa, että yrittäjyys starttaa lähitulevaisuudessa, kannattaa tarttua toimeen. Ainoa tapa suojata yrityksen nimi kyseiselle toimialalle on laatia yrityksen perustamisilmoitus, jolloin saa samalla y-tunnuksen. Mutta varsinaisen käytännön yritystoiminnan voi aloittaa myöhemminkin!

 

Kommentoi